DetoxikaceJídlo a stravováníNávodOstatníPéče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Kopřiva jako univerzální lék. Takto pomůže proti alergiím, pročistí játra a detoxikuje

Často dnes čteme o léčebných účincích řady rostlin a bylinek. Málokdo už ale poradí, kde tyto zázraky sehnat, a často se ani nedozvíte, že aby fungovaly, je potřeba je používat čerstvé. Investujeme potom mraky peněz do sušených směsí a produktů, které ale ve výsledku nemají žádný efekt. Chcete-li tedy přírodního pomocníka, který vás zbaví řady neduhů, a zároveň vám roste přímo pod nosem, pak jste na správném místě. Kopřiva je nejen jednou za našich nejobvyklejších rostlin, ale také v sobě skrývá obrovskou léčivou sílu.

Kdy kopřiva pomůže

Trápíte-li se s následujícími zdravotními potížemi a už si nevíte rady, může být kopřiva tím pravým pomocníkem. Vyzkoušejte ji pokud:

  • trpíte anémií
  • máte potíže s ledvinami či močovým ústrojím
  • trápí vás játra
  • potřebujete dodat tělu více vitamínu C
  • toužíte po krásných, pevných a zdravých vlasech
  • potřebujete podpořit funkci srdce a krevního oběhu
  • máte cukrovku
  • trpíte alergiemi

Zdá se to až neuvěřitelné, ale kopřiva je skutečně takto všestranným léčitelem, který vám pomůže s celou řadou obtíží. Největší výhodou je, že ji můžete nasbírat třeba přímo na vašem dvorku, a i pokud zahradu nemáte, je lehce k sehnání na každé louce. Řada lidí ji považuje pouze za nepříjemný plevel, ale to dělají chybu!

Jak kopřivu používat

Kopřivu lze využít v celé řadě pokrmů a je možné z ní vyrobit množství sirupů a tinktur. Kopřiva je jedlá, a proto ji bez obav můžete přidávat do svých jídel. Zcela běžně se používá v salátech nebo z ní můžete připravit chutný kopřivový nákyp. Fantazii se meze nekladou!

My vám dnes poradíme, jak z kopřivy připravit jednoduchý kopřivový sirup, který můžete dlouho skladovat a použít jej i tehdy, není-li čerstvá kopřiva k sehnání.

Kopřivový sirup

Co budete potřebovat?

  • Asi 40 rostlin kopřivy
  • 6 citrónů (omytých v octové vodě, aby se slupka zbavila chemikálií a postřiků)
  • 3 litry studené vody
  • 1 kg hnědého cukru nebo 200 g medu

Jak postupovat?

  1. Pokud den před sklizní pršelo, nemusíte kopřivy omývat. Pokud ne, je dobré je krátce propláchnout pod tekoucí vodou, abychom rostliny zbavili prachu a nečistot.
  2. Připravte si velkou nádobu, do které vložíte vodu, kopřivy a pokrájené citróny. Tuto směs nechte 24 hodin odstát, aby se kopřivy dobře vyluhovaly.
  3. Poté scedíme tekutinu, přidáme do ní cukr nebo med a řádně mícháme, dokud se zcela nerozpustí.
  4. Vzniklý sirup uložíme do čistých skleněných nádob a skladujeme na temném a chladném místě.

Jak sirup používat?

Kopřivový sirup lze užívat podobně jako každý jiný léčivý přípravek. Můžeme ho po lžičkách dávkovat při potížích nebo jej používáme preventivně, abychom problémům předcházeli.

Pravidelné polykání kopřivového sirupu po jedné lžíci ráno a večer účinně posiluje imunitní systém, pročišťuje organismus a napomáhá správnému fungování vylučovacího systému.

Při akutních obtížích (zejména alergických reakcích či zánětech močových cest) lze sirup kombinovat s běžnými léčivými přípravky, které vám doporučí lékař. U kožních alergií je možné sirup aplikovat také přímo na pokožku jako zklidňující tinkturu. V případě potíží s vlasy se doporučuje aplikovat kopřivový sirup do vlasů před mytím, nechat působit asi 10 minut a poté umýt standardním způsobem. Na podzim zařaďte do svého jídelníčku větší množství pokrmů obsahujících kopřivu a uvidíte, jak se od vás budou v zimě všechny nemoci držet pryč. Je také vhodné používat kopřivový sirup místo sladidla do čaje. Možnosti jsou jednoduše velmi široké a je jen na vás, zda si kopřiva najde místo i ve vašem životním stylu. Chybu tím rozhodně neuděláte a vaše tělo vám poděkuje!

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button