Jídlo a stravováníNemoci a komplikaceZdravé tipy

Všechny barvy duhy: Jak vypadá vaše moč a co to značí?

Zamýšleli jste se někdy nad tím, jakou barvu má vaše moč a zda je to takto v pořádku? Pravdou asi je, že většina z nás se nad tímto příliš nepozastavuje a asi ani nevidíme důvod proč. Jenže právě barva moči může hodně napovědět o zdraví našeho těla a může upozornit na různé potíže.

Běžná barva moči je různá, ale obvykle se pohybuje od čiré po světle žlutou. Přesný odstín závisí na tom, kolik vody vypijete. Tekutiny žluté pigmenty v moči ředí. Čím více tedy pijete, tím čiřejší moč bude. Když pijete méně, žlutá barva je výraznější.

Některé potraviny a léky mohou změnit barvu moči. Například potraviny, jako je červená řepa, ostružiny a fazole, mohou změnit barvu moči na růžovou nebo červenou. Také některé léky mohou moči dodat netradiční tóny, například oranžovou nebo zelenomodrou.

Neobvyklá barva moči však může být také známkou zdravotního problému. Například některé infekce močových cest mohou změnit barvu moči na mléčně bílou. Ledvinové kameny, některá nádorová onemocnění a další nemoci někdy způsobují, že moč vypadá červená kvůli krvi.

Zde jsou uvedeny některé neobvyklé barvy moči spolu s příčinami, které je mohou způsobovat.

Červená nebo růžová moč

Červená moč není vždy známkou vážného zdravotního problému. Červená nebo růžová moč může být způsobena řadou faktorů, ke kterým patří:

Krev

Mezi zdravotní problémy, které mohou způsobit krev v moči, patří zvětšená prostata, nádory a ledvinové kameny nebo cysty. Krev v moči může způsobit také intenzivní cvičení a jiná interní poranění v oblasti břišní dutiny. Krev v moči je častá při infekcích močových cest a při ledvinových kamenech. Tyto problémy také často způsobují bolest, takže je obvykle jen tak snadno nepřehlédneme. Nebolestivé krvácení může být známkou závažnějšího problému, například rakoviny.

Potraviny

Červená řepa, ostružiny a rebarbora mohou zbarvit moč do červena nebo růžova.

Léky

Červená nebo růžová moč je možná, pokud užíváte léky na tuberkulózu, bolest močových cest nebo zácpu.

Oranžová moč

Oranžová moč není tak nápadná, ale může být také způsobena různými vlivy:

Léky

Léky na zácpu mohou moč zbarvit do oranžova, stejně jako léky, které snižují otoky a podráždění, a některé léky včetně těch, které se podávají při chemoterapii.

Vitamíny

Některé vitaminy, například A a B-12, mohou moč zbarvit do oranžova nebo žlutooranžova.

Zdravotní problémy

Oranžová moč může být známkou problému s játry nebo žlučovodem, hlavně pokud máte také světlou stolici. Také dehydratace může způsobit, že vaše moč bude vypadat sytě oranžově nebo až dohněda.

Modrá nebo zelená moč

Modrá nebo zelená moč je již velmi nápadná a stěží ji přehlédneme. Na vině může být:

Barviva

Některá jasně zbarvená potravinářská barviva mohou způsobit zelenou moč. Barviva používaná pro některé testy ledvin a močového měchýře mohou moč zbarvit do modra.

Léky

Některé léky proti depresi, vředům a refluxu mohou moč zbarvit do zelenomodra. Léky proti bolesti, artritidě a spánku mohou také změnit mírně barvit moč nazelenalým odstínem.

Tmavě hnědá barva moči

Hnědá moč může být opět vyvolána přirozenými vlivy, ale také třeba léky:

Potraviny

Tmavě hnědou moč může způsobit konzumace velkého množství fazolí, rebarbory nebo aloe.

Léky

Některé léky mohou ztmavit moč, včetně těch, které se používají k léčbě a prevenci malárie, zácpy, vysoké hladiny cholesterolu a různých typů záchvatů. Moč mohou ztmavit také některá antibiotika a svalová relaxancia.

Zdravotní problémy

Některé poruchy jater a ledvin a infekce močových cest mohou moč zbarvit do tmavě hnědé barvy. Stejně tak může dojít ke krvácení uvnitř těla. dejte si proto na takový signál pozor, protože se může jednat o život ohrožující stav.

Kalná moč

Infekce močových cest a ledvinové kameny mohou způsobit zakalení moči.

Mějte na paměti, že barva moči se může u různých lidí odlišovat. Neexistuje jediná „správná“ barva, ale jakákoliv změna oproti vašemu standardu by rozhodně měla být zdviženým prstem. Pokud máte obavy, a zejména pokud máte bolestivé močení, kontaktujte svého lékaře a poraďte se s ním o dalším postupu. V mnoha případech se skutečně může jednat o banální výživovou chybu, ale může se jednat o závažné potíže, které domácí léčbou nezvládnete vyřešit. Sledujte své tělo a reagujte na jeho změny.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health/urine-color-chart
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Valeria Boltneva: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/ruce-ruka-pripojeni-palma-87584/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button