Jídlo a stravováníPéče o tělo

Feta – nejzdravější sýr na světě

Feta je jedinečný sýr s ořechovou příchutí a pevnou strukturou. Objevuje se velmi často ve středomořské kuchyni. Je slaný a drobivý, proto je velmi unikátní sýr. Možná vás překvapí, že Feta je nejzdravějším sýrem, zvláště tehdy, když se vyrábí z ekologického ovčího nebo kozího mléka. Původem je z Řecka, a pokud vy máte rádi tento sýr, pak vězte, že jeho konzumace je pro tělo prospěšná.

Je snadněji stravitelná a mnohem méně alergická a zánětlivá, než ostatní sýry, které jsou vyrobeny z kravského mléka. To je samozřejmě povzbudivé pro všechny, kteří jsou citlivější na mléčné výrobky z kravského mléka. Feta sýr obsahuje spoustu zdraví prospěšných živin a vitamínů, má spoustu zdravotních výhod.

Feta obsahuje například bílkoviny, riboflavin, kyselinu pantotenovou, fosfor, železo, vápník, zinek a mnoho stopových minerálů jako selen, hořčík, draslík, mangan nebo měď. Obsahuje také vitamíny B a vitamín A. Nutriční výživa sýru závisí na značce a také na typu sýru. Tradiční feta se vyrábí buď z čistého ovčího mléka, nebo kombinací ovčího a kozího mléka (nejvíc 30% kozího mléka).

Sýr feta je opravdu skvělou volbou a to hned z několika důvodů. Jakých?

Je dobře stravitelný

Většina lidí má problémy s trávením výrobků z kravského mléka. Dobrou zprávou je, že s konzumací fety už se tohoto bát nemusíte. Vysoce kvalitní feta se skládá z kozího nebo ovčího mléka je snadněji stravitelná. Pozor na koupi fety, které je vyrobená jen z kravského mléka, protože její chuť je odlišná a také je na trávení těžší. Jde-li o fetu, má také výhodu v poskytování užitečných probiotik, které posilují imunitní systém a umožní vám udržovat střevo zdravé. Vyhnete se tak mnoha problémům s trávením.

Histidin a vitamín B6

Histidin je esenciální aminokyselina ve fetě, která je nezbytná pro ochranu nervových buněk a pro produkci červených krvinek. Napomáhá také k ochraně tkání před poškozením zářením a před těžkými kovy. Je také metabolizován na histamin a karnosin, které se podílí na imunitě, trávení, mozku a sexuální funkci. Histidin také potřebuje vitamín B6 pro syntézu histaminu a karnozinu. Obě tyto látky se nachází v sýru feta.

Mnoho bílkovin

Sýr feta je nabitý bílkovinami a poskytuje 4 gramy bílkovin na 28 gramů sýru. Studie ukázala, že dalším bonusem je, že bílkovina je účinná při snižování rizika diabetu typu II. Tým vědců také zjistil, že bílkoviny v mléčných výrobcích pozitivně ovlivňují sekreci inzulínu a kombinace draslíku, hořčíku, vápníku a mastných kyselin má příznivý vliv na sekreci inzulínu, citlivost na inzulín a kontrolu glukózy.

Podporuje zdraví kostí

Sýr feta je vynikajícím zdrojem vápníku, minerálu, který hraje významnou roli ve zdraví vašich kostí. Mléko může vašim kostem škodit, protože pasterizované kravské mléko není dobré pro kosti. Nahraďte jej potravinami s vysokým obsahem vápníku. Může to být například feta. Třicet gramů sýru feta obsahuje 14% doporučeného denního příjmu vápníku. Obsahuje také významné množství vitamínu D, což je živina, která je nezbytná pro absorpci vápníku.

Vitamín A

Vitamín A je zásadní pro zrak, zdravou kůži, imunitní funkci tvorbu a udržování orgánů, reprodukci a komunikaci mezi buňkami. Obecně platí, že vitamín A je zodpovědný za diferenciaci každé buňky v lidském těle. Feta obsahuje dostatek množství tohoto vitamínu rozpustného v tucích. Zdravý tuk v sýru feta pomáhá vstřebávat vitamín A.

Může chránit před rakovinou

Feta je bohatý zdroj vápníku a vitamínu D. Výzkumy naznačují, že kombinace těchto dvou živin může pomoci chránit tělo před různými druhy rakoviny. Není to však jen vápník a vitamín D, co chrání tělo před rakovinou v sýru feta. Proteinový alfa-laktalbumin, který je možné najít v sýru, byl navázán na ionty vápníku a zinku a měl antibakteriální a protinádorové vlastnosti.

Opatrná konzumace

Feta je jedním z nejzdravějších sýrů, který můžete konzumovat. Ovšem pozor, taky jej nemůžete konzumovat v neomezeném množství. Sýr feta obsahuje velké množství sodíku a příliš velké množství soli může vést k nedostatku draslíku a také k hypertenzi. Tuk ze sýru feta je dobrý pro váš mozek, ale příliš mnoho nasycených tuků není dobré pro váš oběhový systém.

Jak koupit kvalitní sýr feta:

  • kupujte sýr, který je organický a také certifikovaný
  • Zkoumejte, z čeho je sýr vyrobený, jestli z ovčího nebo kozího mléka
  • Sýr feta by měl být bílý, je-li zbarvený jinak, pak to znamená, že není kvalitní nebo že s ním je něco v nepořádku
  • Pokud to je možno, kupujte v prodejně s kvalitními řeckými potravinami
  • Feta by na povrchu měla mít malé otvory
  • Sýr feta by neměl být drobivý

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button