Péče o těloPřírodní léčba

10 domácích prostředků, které pomohou proti plísni nehtů

Plíseň na nehtech nohou známá také jako onychomykóza je charakterizována zánětem, otokem, žloutnutím a bolestivou špičkou palce. Dalším příznakem může být rozpadávání nehtů na nohou. Je to velmi nepříjemné onemocnění, které může negativně ovlivnit váš běžný život. Bolestivý palec u nohou není nic příjemného.

Plíseň na nohou

Plísním se za určitých podmínek daří a může mít vliv na oslabený imunitní systém; abnormální hladinu pH pokožky. Nepřetržité vystavení vlhkému prostředí, včetně propocených ponožek a bot, špatná hygiena chodidel a špatný krevní oběh může způsobovat různé nemoci, jako například cukrovku.

Ať už je sezóna sandál, nebo není, nehtová plíseň je nepříjemná v každé chvíli a nechcete, aby byla přítomna zrovna na vašich nehtech. Naštěstí existuje spousta léčiv. Některé jsou chemického původu, takže obsahují chemické látky. Existují však také přírodní léčiva, která můžete vyzkoušet.

Přinášíme deset nejlepších prostředků, které mohou pomoci s nehtovou plísní:

Česnek

Česnek má antifungální vlastnosti díky složkám jako allicin a ajoene. Tyto přírodní sloučeniny pracují na léčbě nehtové plísně. Smíchejte česnek, nebo česnekový olej s bílým octem. Tuto směs aplikujte na infikovanou oblast a okolo ní. Poté vezměte obvaz a oblast zakryjte. Nechejte několik hodin působit a poté odstraňte. Tuto metodu aplikujte každý den, dokud se plísně neztratí.

Jedlá soda

Jedlá soda má schopnost nechat vyschnout přebytečnou vlhkost na prstech a pomůže neutralizovat zápachy. Vytvořte si jednoduchou pastu s pomocí jedlé sody a vody. Tu naneste na nehty a nechejte působit po dobu deseti minut. Následně opláchněte. Můžete si také vytvořit večerní lázeň na nehty: smíchejte vodu s jedlou sodou, dejte do lavoru a namočte do této lázně nohy.

Ústní voda

Ústní voda umí zabíjet bakterie v ústech, tak proč byste ji nemohli používat k zabíjení bakterií na nohou? Má antiseptické vlastnosti, které pomáhají chránit před škodlivými bakteriemi a plísněmi. Kombinujte jeden díl bílého octa a ústní vody, namočte infikovanou oblast, nechejte působit po dobu třiceti minut a poté jemně otřete oblast nehtů. Tuto metodu používejte jednou až dvakrát denně, dokud plíseň nezmizí.

Tea tree olej

Tea tree olej se nazývá také melalecura. Jde o esenciální olej s antifungálními a antiseptickými vlastnostmi. Podle National Center for Complementary and Integrative Health některé studie ukázaly, že tea tree olej může být velmi účinný proti plísni na nehtech. Chcete-li jej využít, aplikujte tea tree olej přímo na postižený nehet dvakrát denně pomocí bavlněného tamponku.

Vicks VapoRub

Jde o mast, která pomáhá potlačovat kašel. Obsahuje však složky jako kafrový a eukalyptový olej, které mohou pomoci léčit plíseň nehtů. Studie z roku 2011 prokázala, že přípravek Vicks VapoRub má pozitivní klinický účinek při léčbě plísně nehtů. K použití stačí malé množství přípravku aplikovat na postiženou oblast nejméně jednou denně.

Bílý ocet

Ocet je mírně kyselý, takže jde o přirozený lék. Bílý ocet (nebo jablečný ocet) pracuje na vyvážení pH pokožky. Také pomáhá zabránit šíření plísní a zabíjí bakterie plísní. Smíchejte stejné množství octa a vody, namočte infikovanou oblast asi na třicet minut a pak osušte. Tuto metodu opakujte denně.

Olej z oregana

Oreganový olej obsahuje tymol. Podle informací z roku 2016 má tymol antifungální a antibakteriální vlastnosti. Chcete-li ošetřit nehtovou plíseň, použijte oreganový olej na postižený nehet s pomocí bavlněného tamponku dvakrát denně. Někteří lidí používají spolu s oreganovým olejem také tea tree olej. Oba produkty jsou velmi silné a mohou způsobit podráždění nebo alergickou reakci, proto s nimi zacházejte opatrně.

Kukuřičná mouka

Kukuřičná mouka obsahuje houbu, která je pro tělo neškodná, ale pomáhá likvidovat tu, která je pro lidské tělo infekční. Smíchejte šálek kukuřičné mouky a dva litry vody v dostatečně velkém lavoru. Nechejte kukuřičnou mouku působit ve vodě asi jednu hodinu, poté do této směsi namočte nohy a nechejte půl hodiny i více.

Extrakt z olivového listu

Účinná látka v extraktu z olivových listů je oleuropein. Ten má antifungální, antimikrobiální a imunitní schopnost. Můžete aplikovat extrakt olivového listu v podobě masti přímo na postiženou oblast nebo jej užívat ve formě kapslí. Nicméně užívání jedné až tří kapslí olivových listů s jídlem dvakrát denně je účinnější než extrakt z olivového listu ve formě mastičky. Během této léčby se doporučuje vypít dostatečné množství vody.

Extrakt z ageratiny altissimy

Rostlina Ageratina altissima a extrakt z ní má antifungální látky. Studie z roku 2008 ukázala, že lék je stejně účinný proti plísni nohou jako lék na předpis ciclopirox. Podle studie byl tento extrakt aplikován na postiženou oblast každý třetí den během prvního měsíce a dvakrát týdně během druhého měsíce a jednou týdně během třetího měsíce.

Už nemusíte skrývat nehty, které jsou napadeny plísní. Jednoduše si užijete zdraví svých nehtů, plísně budou nadobro pryč. Vyzkoušejte jeden z výše zmíněných přírodních léků a uvidíte, jak skvěle funguje a působí.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button