Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Nejdůležitější esenciální olej: Levandule a jak jí používat?

Vzhledem k popularitě silic a velkému výběru rostlinných výtažků můžete vybírat takové esenciální oleje, které máte rádi. Každá rostlina přináší tělu jiné zdravotní účinky. Můžete si tak vybrat správný esenciální olej. Má úžasné léčebné vlastnosti a navíc velmi krásně voní. Stačí si jen vybrat ten správný a účinný.

Levandulový esenciální olej

Pokud bychom měli jmenovat jeden éterický olej, který je vhodný pro každodenní využití, bez pochyby by to byl levandulový olej. Jde o nejpoužívanější silici na světě, a jakmile zjistíte, jak skvělé klíčové funkce má, nebudete chtít nikdy už jiný. Jde o nejdůležitější esenciální olej a poskytuje tělu mnoho příjemných funkcí. Spousta lidí má levandulovou vůní spojenou s relaxací, klidem a odpočinkem.

Pro lidské tělo i mozek je v dnešním světě spousta nástrah a problémů. Můžete konzumovat nezdravé jídlo, zažívat stres ze spousty věcí v práci, osobním životě a podobně. Pak se objevují problémy s trávením, imunitou, játry, mozkem a také s hladinou hormonů. Dávají vám najevo, že potřebují pauzu, potřebují správné zacházení.

A zde přichází na řadu levandulový olej. Svou krásnou vůní navodí příjemný pocit a má také velmi dobré účinky pro kůži. Můžete jej použít na celou řadu nemocí. Jaké přínosy může mít levandule?

  • Zmírňuje stres
  • Podporuje relaxaci
  • Snižuje bolesti svalů
  • Podporuje zdravou funkci mozku
  • Osvěžuje a čistí vzduch
  • Podporuje lepší a hlubší spánek
  • Uklidňuje a revitalizuje pokožku
  • Zlepšuje dýchání
  • Podporuje zdravý nervový systém
  • Podporuje imunitní systém
  • Má vysokou antioxidační hodnotu

Dnes jsou lidé často vystresovaní, trpí nespavostí či poruchami spánku, bojují s nemocemi, toxickými látkami, které se objevují v těle a problémy s imunitním systémem. Levandulový olej přináší tělu mnoho pozitivních účinků. Zní vám to velmi dobře? Tak čtěte dál!

Každodenní využití

Levandulový olej můžete využít mnoha způsoby. Přidejte několik kapek do čisté vody, připravte si čisticí přípravek pro váš domov. Do koupele můžete přidat koupelové sole nebo tento éterický olej. Také můžete přidat levandulový olej do difuzéru ve vaší ložnici, což pomůže klidnějšímu a lepšímu spánku. Přidat můžete pár kapek také do pračky nebo do dřezu v kuchyni. Kde dál můžete využívat levandulový olej?

Desinfekce rukou

Přináší pohodlnou a velmi dobrou ochranu rukou. Stačí v malé lahvi smíchat jednu lžíci gelu aloe vera, tři polévkové lžíce obilného líhu a deset kapek esenciálního levandulového oleje. Následně vše smíchejte, protřepejte a po celý den můžete tento gel využívat k desinfekci rukou kdekoliv, kde je to potřeba.

Antiseptické mýdlo

Mytí rukou je základní hygienický návyk a je to jedna z nejlepších prevencí před nemocemi. Ještě lepší bude, když využijete přírodní germicidní mýdlo. Smíchejte dvacet kapek levandulového esenciálního oleje, osm uncí neutrálního tekutého mýdla (například Castile). Zavřete a silně protřepejte, aby se ingredience spojily. Následně dejte do dávkovače a využívejte jako běžné mýdlo.

Přímá aplikace

Levandulový olej je terapeutický a může být vašim skvělým pomocníkem během podzimu a zimy. Umístěte strategicky několik kapek na kůži a to několikrát denně. Díky tomu podpoříte imunitní systém. Umí pomoci také při nachlazení nebo chřipce.

Dezinfekční prostředek

Využíváte-li levandulový esenciální olej jako dezinfekční sprej, může pomoci na spoustu ploch v domácnosti. Stačí přidat čtyřicet kapiček levandulového oleje do lahvičky s rozprašovačem a přidejte dva šálky vody. Před každým použitím důkladně protřepejte a postříkejte místa jako rukojeti, knoflíky, toalety a další místa, kde se mohou vyskytovat bakterie.

Sanitace vzduchu

Jedná se o jednoduchou praxi, která minimalizuje infekční onemocnění doma nebo v kanceláři. Stačí několik kapek esenciálního levandulového oleje, které přidáte do hrnce s vařící vodou nebo využijte nebulizér. Tímto způsobem se vzduch přirozeně dezinfikuje a imunitní systém se posiluje.

Rozhodnete-li se využívat výhody levandule a levandulového oleje, pak vám může pomoci obnovit, povzbudit a uklidnit vaší mysl a zároveň podpoří váš imunitní systém během chladnějšího období. Právě z těchto a dalších výše zmíněných důvodů je levandule jedním z nejdůležitějších esenciálních olejů. Vyzkoušejte jej a můžete získávat spoustu přínosů pro lidské tělo.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button