Přírodní léčba

Neobvyklé metody na boj proti kašli

Není nic horšího než trpět otravným kašlem. Kašel vás v noci může budit, zasahovat do vašich pracovních povinností a zcela zajisté se kvůli němu budete cítit zcela pod psa a jen se budete modlit ať už to utrpení skončí.

Kašel je přirozená odezva na podráždění nebo blokaci dýchacích cest a často doprovází alergie, nachlazení, nebo chřipku. Obecně existuje mnoho efektivních přírodních léčiv na kašel, ale velmi pomůže, pokud víte, co kašel způsobilo v první řadě. Dočasná blokace důsledkem, řekněme, zakuckání na kousku chleba při polykání, vás může přimět k těžkému kašli, ale vždy se tato obtíž vyřeší velmi rychle sama. Bakteriální a virové infekce v hrdle mohou způsobit mělký, ale zato bolestivý kašel. Poprat se s touto infekcí je nejlepší způsob, jak vyřešit tento druh kašle.

Druhy kašle

Pokud se jedná o kašel suchý, může být na vině podráždění vnitřní výstelky dýchacích cest. Respirační alergeny často způsobují takovýto typ kašle.  Léčivé metody, které potlačují kašel v tomto případě fungují nejlépe, protože záchvaty kašle mohou dále iritovat dýchací cesty, což vyústí v začarovaný kruh nekonečného kašle.

Infekce respiračního traktu obvykle způsobují hluboký kašel, při kterém můžete vykašlat hlen. Je dobré zbavit se tohoto hustého hlenu, který by jinak blokoval dýchací cesty. Přírodní lék, který rozpouští hlen a usnadňuje jeho vykašlávání, je v tomto případě preferovaný, než je s infekcí řádně naloženo. Ale suchý kašel může pokračovat i když se infekce pročistí, protože slizniční výstelka dýchacích cest mohla utrpět poškození. V tomto případě je klíčové udržovat správnou hydrataci.

Domácí léčebné metody na kašel

  1. Sušený zázvor a pepř

Mletý sušený zázvor a černý pepř společně vytváří tradiční Ájurvédský lék na kašel. Je to příhodná směs, kterou byste měli nosit při sobě na úlevu od kašle. Za zmínku stojí, že sušený zázvor není nic jiného než vysušený zázvorový kořen na lehké páře, ale liší se od čerstvého zázvoru nejen v chuti, ale i v terapeutických účincích. Stačí trošku této směsi dát na jazyk. Pozor je velice ostrá a štiplavá. Do této směsi je často rozemlet kandys, aby byla chuť příjemnější, nebo můžete přimíchat trochu medu a lízat směs z lžíce.

  1. Syrový česnek

Od malička vám jistě maminka či babička říkala, že česnek je dobrý na vyhnání bacilů, a mělo to dobrý důvod. Konzumace česneku je nejjednodušší způsob, jak se zbavit kašle, ať už je způsoben podrážděním hrdla nebo respirační infekcí, díky jeho antibakteriálním účinkům. M2jte stroužek česneku v ústech a příležitostně do něj kousněte, ať se uvolní jeho šťáva. Pomůže to zabránit záchvatům kašle, a ještě se předejde dalším infekcím spojených s nachlazením. Jen pozor ať poté na nikoho nedýchnete, leda na upíry!

  1. Lékořice

Pokud jste tím vzácným člověkem, kterému chutná lékořice (dodnes nechápu, co proti ní lidé mají!) tak vás tato zpráva zcela jistě potěší – lékořice se užívala a dodnes užívá jako lék na kašel! Je to právě díky staré praktice, kdy se dětem dávala lékořice na žvýkání proti kašli, že vznikly dnešní moderní pendreky. Bohužel ty už obsahují víceméně jen cukr než pravou lékořici. Abyste dosáhli úlevy od kašle, udělejte si bylinný čaj z lékořice – smíchejte jednu čajovou lžičku lékořice v prášku na dva hrnky vody. Tento prášek může být také přidán do černého pepře nebo čajů jako sladidlo.

  1. Čerstvá hroznová šťáva

Říkám hroznová šťáva, ne víno, okamžitě to zahoďte! Čerstvá hroznová šťáva z červených hroznů oslazená lžičkou medu je chutný způsob, jak léčit hluboký hrudní kašel.  Když se vám v dýchacích cestách nahromadí příliš mnoho hustého hlenu, není dobré snažit se kašel potlačit. Hroznová šťáva pomáhá hlen rozpustit a ulehčuje vykašlávání. Navíc pokud jste nemocní tak vitamínky a antioxidanty navíc nikdy nejsou ke škodě!

  1. Hrozinky

Hrozinky nejsou nic jiného než sušené hroznové kuličky. Cukry a jiné přínosné složky v hroznech se koncentrují v hrozinkách, díky čemuž je to příhodný lék na kašel, který lze snadno nosit při sobě, když vám není nejlépe. Použití hrozinek proti kašli je zejména přínosné pro děti, které ohrnují nos nad čímkoli, co musí vypít a nezdá se jim to. Pro malé děti uvařte jemnou omáčku z mletých hrozinek a vody s trochou cukru pro hustou konzistenci. Lžička této směsi v případě potřeby zklidní otravný kašel.

  1. Cibulová šťáva

Cibule je méně drastickou verzí česneku, ale má stejné protizánětlivé a antimikrobiální účinky. Cibulová šťáva je zejména dobrá na léčbu bronchitidy, a pomáhá vykašlávání, protože ředí hlen. Nastrouhejte červenou cibuli a vymačkejte šťávu. Vždy si berte po půlce čajové lžičky. Můžete přimíchat trochu medu pro lepší chuť.

  1. Kloktadlo ze slané vody

Tato metoda se táhne daleko do historie a je stále účinná. Zubní lékaři po zákroku stále doporučují vykloktat si slanou vodou na prevenci proti infekcím a na rychlejší léčbu. Několikrát denně si vykloktejte slanou vodou, abyste zabránili rozrůstání infekce, která vás nutí kašlat.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button