KrásaZdravé tipy

Ječné zrno – vada na kráse, která je způsobena špatnou hygienou i psychikou

Vyrazila se vám malá boulička v blízkosti oka, bolí a nevíte, co by to mohlo být? Diagnóza asi nebude příliš složitá – s největší pravděpodobností půjde o ječné zrno. Ječným zrnem se projevuje zánět ucpané mazové žlázy některé řasy a výsledkem je váček hnisu u oka. Začne to malou bulkou na horním nebo dolním víčku a ta postupně roste, až zdeformuje oko. Problém většinou trvá jen pár dnů, ale je to pořádně nepříjemné a rozhodně nevypadáte nejlíp.

Je to problém, se kterým byste měli vyrazit k lékaři? Obecně se dá říci, že pokud se vám ječné zrno udělalo poprvé nebo se to stane opravdu jen velmi výjimečně, k lékaři nemusíte. Je spíš dobré zamyslet se nad příčinami vašeho problému.

Tvorbou ječných zrn se zabývá například i psychosomatika, která tvrdí, že ječná zrna mohou vznikat v důsledku vaší snahy ignorovat nepříjemné věci v životě, tedy před nimi zavírat oči. U dětí je to většinou strach dívat se na problémy v rodině. Žena se nechce dívat na svého partnera, protože k němu může cítit vnitřní nenávist. Může se jednoduše jednat o vzkaz naší duše našemu tělu, který bychom neměli ignorovat.

Rizikové faktory

Jestliže ale pomineme psychické faktory, bývá na vině řada dalších faktorů. Mezi nimi to je například neopatrné odličování nebo hormonální nerovnováha (například v období těhotenství nebo přechodu). Obecně se může ječné zrno objevit i poté, co si saháte do oka špinavýma rukama nebo při špatné manipulaci s kontaktními čočkami. Vyskytnout se může také při oslabené imunitě a častěji hrozí cukrovkářům. Ječné zrno se vám může vytvořit také po pobytu v prašném prostředí bez ochranných brýlí.

Součástí léčby ječného zrna je tedy bezpochyby prevence. Vyplatí se dbát na pečlivou hygienu, důkladné odličování očí i na opatrnou manipulaci s čímkoliv, co s dostane do blízkosti našich očí.

Hlavní příčinou je ucpání mazové žlázky, při kterém dojde k hromaděním mazu. Ten je ideálním prostředím pro množení bakterií, které pronikají do oka z okolní kůže. Postupně se v místě postižené žlázky může objevit na vnější kožní nebo vnitřní spojivkové straně puchýřek s prosvítajícím hnisem. To je právě ona bulka, která nás bolí a která nám způsobuje potíže.

Jak na léčbu

Babské rady tvrdí, že pomůže, pokud si oblast okolo oka nasliníte. Sliny mají totiž dezinfekční složku, která by měla zánět mírnit. Odborníci ale tuto metodu nedoporučují, hrozí riziko větších potíží. Také se doporučuje využití brambory. Tu rozvařte a rozmačkejte na kaši, přidejte žloutek a kapku horkého mléka. Kašičku dejte na čisté, přežehlené plátýnko a třikrát denně přikládejte na oko.

Daleko lepší nicméně je přikládat na postižené místo ručník namočený ve studené vodě, což vám uleví od bolesti a pnutí. Účinky obkladů ještě umocníte, když použijete vývar z heřmánku.

Jak už bylo řečeno, k doktorovi pospíchat nemusíte. Do několika dnů ječné zrno samo praskne, hnis vyteče a rána se zahojí. Rozhodně ale od něj dejte ruce pryč, neškrábejte si ho a nezkoušejte hnis vymačkávat, ať situaci zbytečně nezhoršíte. Pokud se ječná zrna opakují často, je na místě konzultovat situaci s lékařem.

To samé platí také v případě, že příznaky do týdne neodezní. Je-li oko ještě po více než týdnu nateklé a bolestivé, je čas vyhledat odbornou pomoc. Doktor rozhodne, jestli nebudou potřeba antibiotika, případně zda se nejedná o něco jiného. Ječné zrno také může přejít v chronický problém. Ten se řeší lokální anestezií, rozříznutím bulky a odstraněním zánětlivého obsahu. Zánět se také může rozšířit i do další části oka (například do slzné žlázy), kde už je pak lékařské řešení naprosto nezbytné, abyste si nezpůsobili trvalé potíže.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button