Péče o těloPřírodní léčba

Příznaky polypů střeva a jejich prevence

Polypy střeva jsou také známé jako kolorektální polypy a objevují se na vnitřní výstelce tlustého střeva. Střevo je dlouhá dutá trubice v dolní části zažívacího traktu. Je to místo, kde tělo vyrábí a také uskladňuje stolici. Onemocnění jménem polypy je nepříjemné, ale obvykle nebývá nikterak nebezpečné, pokud je nezhoubné. Je nutno jej však řešit a přispívat k jeho odstranění.

Kde se objevují polypy?

Nejčastěji u žen a mužů starších padesáti let. Ve skutečnosti trpí polypy každý čtvrtý člověk ve věku nad padesát let. Takovéto polypy se objevují v tlustém střevě. Obvykle nebývají nebezpečné. Ovšem pokud s nimi nic neděláte a neléčíte je, mohou se stát zhoubnými (rakovinnými). Polypy v tlustém střevě se mohou lišit ve velikosti a tak v počtu. Existují dva typy polypů tlustého střeva – hyperplastické a adenomatózní.

Hyperplastické polypy jsou nenádorové, neškodné, nevyvíjejí se v rakovinu. Na druhé straně adenomatózní polypy mají potenciál se vyvinout do rakoviny tlustého střeva, což je velmi vážné.

Symptomy polypů tlustého střeva

Ve většině případů polypy nemívají žádné příznaky a není tedy jednoduché na ně přijít. Děje se tak povětšinou u rutinních a preventivních vyšetření rakoviny tlustého střeva. Detekce v raných stádiích zajistí jejich bezpečné a snadné odstranění, obvykle se tak děje při chirurgickém zákroku.

Jestliže se však na toto onemocnění přijde později může jít o velký polyp. A to může znamenat některé příznaky, které se mohou objevovat a které vám znepříjemňují život. Jaké symptomy to jsou?

  • Krev, která je smíchaná se stolicí
  • Krev na povrchu stolice
  • Bolesti
  • Průjem nebo zácpa, která trvá déle než jeden týden
  • Černá stolice
  • Ochablost
  • Slabost
  • Závratě
  • Mdloby
  • Bledá kůže

Krev ve vaší stolici může být známkou rektálního krvácení, a pokud se tak stane, měli byste neprodleně navštívit lékaře. Je také důležité chodit na pravidelné screeningové testy, které slouží k detekci všech existujících polypů. Když jsou polypy v počátečním stádiu, mohou být často během kolonoskopie bezpečně a navíc kompletně odstraněny. Odstranění polypů může snížit riziko vzniku rakoviny tlustého střeva.

Jak zabránit polypům tlustého střeva?

I když se nemůže stoprocentně vyloučit možnost vývoje těchto polypů, je ještě několik věcí, které je možno udělat, abyste tomu zabránili.

Zdravá výživa

Je potřeba dodržovat zásady zdravé výživy. Tím si můžete pomoci nejen, co se zdraví týče, ale také můžete zamezit vzniku polypů. A co tedy zdravá strava znamená? Konzumace ovoce, zeleniny, celozrnného pečiva, netučného masa. Snížit riziko vzniku polypů v tlustém střevě je možno také snížením konzumace jídel, které mají vysoký obsah tuku, červeného masa a zpracovaných potravin.

Konzumace vitamínu D3 a vápníku

Polypům je možno zabránit také zvýšením příjmu vitamínu D3 a vápníku. Potraviny, které jsou bohaté na vitamín D a vápník jsou pro lidské tělo důležité. Jsou to potraviny jako brokolice, mléko, sýr, jogurt, organická vajíčka, játra či ryby. Můžete užívat také doplněk stravy. Pokud se rozhodnete užívat vápník i vitamín D3, tak doporučujeme denní dávku vápníku až 400mg a ne víc než 2000 IU vitamínu D3.

Kurkuma

Také kurkumin a extrakt z kurkumy může být velmi užitečný. Kurkuma však není příliš dobře absorbována do krevního řečiště, takže většina kurkumy zůstává ve střevě. Kukruma může být velmi dobrým přínosem pro lidské tělo a polypy, zvláště pak, když se kombinuje s kvercetinem.

Omezit konzumaci alkoholu

Dobré je také omezit, popřípadě vynechat alkohol. Studie naznačují, že čím víc alkoholu pijete, tím vyšší je riziko vzniku polypů tlustého střeva a rakoviny tlustého střeva.

Voda s citronem

Doporučujeme dále také konzumovat citronovou vodu, přesněji každé ráno sklenici teplé citronové vody nebo lžíci citronové šťávy, která je zředěná v lžíci olivového oleje. Pro zdraví vašeho střeva je dobré konzumovat jednu lžíci mátového oleje a to třikrát týdně.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button