NávodPéče o tělo

7 varování, že se v těle může objevit zánět

Lidské tělo musíte udržovat zdravé, jedině tak bude správně fungovat. Často lidé řeší jen ty nemoci, které vidí nebo které se nějakým způsobem projevují. Někdy však v těle dřímá zánět či další jiné nemoci, které se nemusejí vůbec nijak projevovat. Podobně je na tom také zánět, který lidé nevidí, ale tělo pěkně potrápí.

Chronický zánět v lidském těle

Chronický zánět v lidském těle způsobuje řadu onemocnění a to včetně alergií, depresí, problémů se srdcem, cukrovkou, Alzheimerovy choroby a mnoha dalšách. Namísto hojení nemocí může způsobovat další poškození těla, které není vůbec příjemné. Je nutno chronický zánět tedy, pokud možno co nejrychleji, zaléčit a odstranit jej z těla.

Dobrý i špatný zánět

Zánět, který není chronický pomáhá tělo bránit před infekcemi a úrazy. Jak? Například, když se říznete, zdravá imunita aktivuje obranný mechanismus, který pomůže zranění v klidu vyléčit. Je-li ovšem zánět chronický a nadměrně aktivní může způsobovat zmatek ve vašem těle. Dobrým příkladem je například revmatoidní artritida.

Jde o bolestivý stav, který je důsledkem dlouhodobého zánětu kůže, kloubů, srdce, plic nebo také cév. Tento článek se zaměřuje na chronický zánět, na způsoby prevence nebo také na eliminaci chronického zánětu v lidském těle. Přinášíme sedm varovných příznaků, které mohou signalizovat, že se v těle objevuje chronický zánět.

Neustálá únava

Podle některých lékařů je neustálá, až chronická únava přímo spojena s chronickým zánětem. Lékaři našli přímou souvislost mezi zánětlivou odezvou imunitního systému a aktivitou v mozku. Tato aktivita napomáhá zánětu zasahovat do cirkadiánního rytmu mozku. Ten reguluje cykly bdělosti a spánku.

Svědění a červená pokožka

Zvýšená hladina stresu vytváří obrovské množství zánětlivých složek. Ty mohou ovlivňovat zdraví vaší pokožky. Mohou se zhoršit také příznaky u těch, kteří trpí chronickými kožními nemocemi jako například psoriáza nebo ekzém. Lidé s chronickým zánětem mohou trpět také akné, otoky kůže nebo svěděním.

Přebytečný tuk na břiše

Dalším příznakem chronického zánětu může být nadbytečný tuk v oblasti břicha. Podle některých odborníků jsou toxiny životního prostředí spojeny se zánětlivými reakcemi. Je důležité sledovat svou váhu a přibírání, ale i úbytek pečlivě sledovat.

Trávicí problémy

Může existovat souvislost mezi zdravím trávení a zvýšenou mírou zánětu. Časté nadýmání, průjem, plynatost, zácpa, zvracení nebo nauzea jsou možné příznaky zvýšené zánětlivé reakce. Pokud jsou tyto problémy neměnné, je důležité to všechno řešit.

Nesnášenlivost potravin

Nesnášenlivost na některé potraviny mohou být problémem, který má vliv na imunitní systém a chronický zánět. Může jít o nesnášenlivost na lepek, mléčné výrobky, vejce, cukr nebo obilí. Když však nebudete konzumovat potraviny, které zánět způsobují, stabilizuje se imunitní systém i úroveň zánětu.

Migréna a bolesti hlavy

Migrény a bolesti hlavy jsou nepříjemné, ale jsou také možným příznakem zvýšené úrovně zánětu. Bolest hlavy může být způsobena toxiny v životním prostředí. Ve studii, která byla provedena na University of Toledo College, vědci objevili vztah mezi migrénou a zánětlivými markery v těle.

Příznaky deprese

Existuje mnoho faktorů, které přispívají k depresi a chronickým zánětům. Mnoho lékařů objevilo vazbu mezi záněty u pacientů s diagnózou deprese. Navíc tito pacienti mají vyšší pravděpodobnost, že jejich zdravotní stav bude spojený se záněty jako zánětlivé střevní onemocnění (IBD) nebo revmatoidní artritida.

Jak řešit chronický zánět?

Chronický zánět je nutno řešit. Přinášíme vám tři nejlepší způsoby prevence zdravotních problémů způsobených chronickým zánětem. Jak na to?

Pravidelné cvičení – nejméně třikrát týdně po dobu třiceti minut. Díky tomu se sníží tvorba tukových buněk a tvorba zánětlivých látek v těle.

Omega-3 mastné kyseliny – omega-3 mají silné protizánětlivé vlastnosti. Zkuste konzumovat potraviny, které jsou bohaté na tuto kyselinu. Jde například o ryby, rybí tuk, chia semínka, vlašské ořechy, mořské plody nebo špenát.

Vyhněte se rafinovaným sacharidům – vyhněte se chronickému zánětu a to tím, že omezíte nebo úplně utlumíte konzumaci potravin, které mají vysoký obsah rafinovaných sacharidů a to včetně rafinované mouky.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button