Detoxikace

Detox: zázrak nebo vyhazování peněz za produkty, které vám mohou poškodit zdraví?

Půsty, bylinné detoxy, očisty pomocí ovocných šťáv nebo konzumace aktivního uhlí… Jsou všechny tyto zaručené detoxikační metody skutečně něčím, co může našemu tělu prospět? Nebo jde zase jen o reklamní trik, který chce z lidí vylákat peníze?

Sociální média, lifestylové stránky a populární časopisy jsou plné strategií, které nám mají pomoci cítit se dobře – a rychlé „detoxikační“ diety jsou častým doporučením. Myšlenka, že potřebujeme pravidelně „resetovat“ své zdraví, byla dokonale a odborně využita průmyslem, který se věnuje tomu, aby nám pomohl detoxikovat, pročistit nebo odplavit všechny „toxiny“, které jsme údajně nahromadili v rámci každodenního moderního života.

Ačkoli je lákavé uvěřit myšlence detoxikace – odborníci tvrdí, že ve skutečnosti nejde o nic jiného než o chytrý marketing: účinně vyčistí naše peněženky a nic moc jiného. Marketing hovoří poměrně jasně – často používá odborné a nejasně medicínské výrazy, které naznačují, že se v našem těle hromadí toxiny a je třeba je z těla vyčistit, abychom mohli správně fungovat. Těmto toxinům se připisuje celá řada nejasných příznaků, od bolestí hlavy přes kožní problémy až po přibývání na váze. Detoxikační přípravky a diety slibují, že je z těla dostanou ven a vy se budete cítit lépe.

Proč je detox zbytečný?

Faktem totiž zůstává, že naše tělo nepotřebuje umělou očistu. Máme komplexní a důmyslný vestavěný detoxikační systém, který se skládá z kůže, ledvin, lymfatického systému, gastrointestinálního systému a jater. Jsme dobře pokryti a umím se detoxikovat sami.

Ačkoli zastánci detoxikace vykreslují chmurný obraz toxického bahna nahromaděného v tlustém střevě nebo toxinů hromadících se v ledvinách a játrech, které je třeba pravidelně vyplavovat nebo čistit, pravdou je, že naše tělo prostě nic takového nepotřebuje.

Játra se čistí sama – toxiny se v nich nehromadí, a pokud nemáte zdokumentované onemocnění jater, fungují zpravidla bez problémů. Ledviny vylučují odpadní produkty do moči – jinak tato látka zůstává v krvi. Každý, kdo naznačuje, že tyto orgány potřebují „očistu“, dokazuje, že nerozumí základům anatomie nebo fyziologie.

Jak působí na vaše tělo aktivní uhlí?

Další oblíbenou látkou, kterou můžete vidět v detoxikačních setech, je živočišné uhlí. Tvrdí se, že aktivní uhlí absorbuje špatné věci, které jsme jedli a pili, a pomůže nám očistit se zevnitř. Aktivní uhlí se skutečně používá v souvislosti s lékařskou detoxikací – když se lidé potřebují léčit z předávkování léky nebo z otravy jídlem – ale neexistují žádné důkazy, že by ve formě doplňku stravy mělo mít pro naše tělo nějaký blahodárný efekt. Ve skutečnosti může bránit vstřebávání látek z jídla, protože existují důkazy, že se může vázat na vitaminy a minerály, které nám prospívají.

Proč se lidé po detoxu cítí lépe?

Účinky, které lidé někdy pociťují, nejsou způsobeny vyloučením toxinů, ale kombinací toho, že jedí mnohem méně než obvykle, a projímavých složek, které se často nacházejí v detoxikačních doplňcích a šťávách. Případný úbytek hmotnosti bude pravděpodobně především voda – jedná se tedy o dočasný efekt.

Pokud chceme v novém roce skutečně zlepšit své zdraví, odborníci na výživu upřednostňují umírněnější přístup založený na skutečných lékařských zjištěních: snažte se obnovit pravidelný pohyb a spánkový režim, zařaďte do svého každodenního jídelníčku více zeleniny a ovoce a soustřeďte se na čerstvé potraviny.

Pokud chcete něco vyřadit, vyřaďte na týden nebo dva alkohol. V kombinaci s konzumací více zeleniny a ovoce je vysoce pravděpodobné, že se budete cítit svěžeji a energičtěji, aniž byste potřebovali detoxikační doplňky stravy.

Jak se cítit skvěle i bez detoxu?

Vaše tělo je velmi chytrým systémem, který navíc umí včas hlásit, když něco nefunguje optimálně. Když je vaše stolice nepravidelná, je to jeden z prvních signálů, že vaše tělo potřebuje trochu odpočinku a péče. Mnohdy za tím je nadbytek umělých sladidel v jídle. Ty se totiž dnes nacházejí i tam, kde byste je nečekali a pro naše tělo může být obtížné je strávit. Například i jen několikadenní omezení proteinových tyčinek, proteinového prášku, žvýkaček a všech kávových nápojů, které obsahují stévii vám ihned pomůže cítit se lépe.

Do svého každodenního programu pak můžete kromě kvalitního jídla a odpočinku zařadit třeba i saunování, které může být nyní v zimě mimořádně příjemné. Zaměřte se na dostatek spánku a redukci stresu a vězte, že žádný detox potřebovat rozhodně nebudete.

ZDROJ: https://www.lesmills.co.nz/journal/nutrition/does-a-detox-really-do-you-good
ZDROJ obrázku: Pixabay

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button