NávodPřírodní léčba

Domácí léčebné metody pro zdravý zrak

Často bereme náš zrak až příliš samozřejmě. Ani nás nenapadne přemýšlet jaké by to bylo, kdybychom neviděli, a pokud máme zrak přeci jen horší, stačí si přeci vzít brýle anebo čočky a je vše vyřešeno.

Jenže ono to není zas tak jednoduché. Je třeba si uvědomit, že i oči s věkem slábnou, a navíc je ovlivňuje spousta různých faktorů z našeho životního prostředí i životního stylu. Ještě nikdy nebyl náš zrak tolik ohrožován způsobem našeho života jako právě nyní. Oči používáme vlastně až moc a nedopřáváme jim dostatek odpočinku. Náš relax totiž často spočívá ve sledování filmů nebo hraní počítačových her a při tom všem zapojujeme naše oči ještě více, než při práci.

Naše oči si musí nově zvykat na velký nápor světla vydávaného počítači, mobily a televizními obrazovkami. Stále více jsme také ohrožování přetěžováním očí konstantním světlem. Málokdy už jsme úplně ve tmě a i v noci nás oslňují světla z ulice apod.

To vše může vést k řadě problémů – od rozostřeného vidění, přes bolavé oči až po zánětlivá onemocnění a ztrátu zraku. A řada příznaků přichází velice nenápadně a než si stačíme uvědomit potíže, je na změnu pozdě. Tyto metody vám pomohou pečovat o své oči v pohodlí domova a zachovat si dlouho ostrý a zdravý zrak.

Není nad zeleninu

Naše oči potřebují spoustu vitamínů a minerálů. A kde jinde je získat než z čerstvé zeleniny? Pro oči je nejlepší zelená zelenina jako je špenát, zelí, kapusta, hlávkový salát nebo třeba brokolice. Zařadit do jídelníčku byste také měli čerstvou mrkev, která očím dodává důležitý vitamín A.

Doplňky stravy

Moderní doba nám velí řešit řadu potíží s nedostatek vitamínů doplňky stravy. Je třeba upozornit, že to rozhodně není ideální řešení a doplňky stravy je vhodné užívat pouze přechodně. Mohou pomoci překlenout rizikové období, ale dlouhodobě nemohou pestrou stravu nahradit. Dopřejte si například vitamíny B6, B2, C, E a A nebo speciální doplňky určené pro zdraví očí a doporučené vaším lékařem.

Zvlhčovat a zvlhčovat

Oči jsou přirozeně vlhké a aby dobře sloužily potřebují správnou hydrataci. Hlavně v pozdějším věku řada lidí trpí vysušováním očí, což je nejen mimořádně nekomfortní a bolestivé, ale také to zhoršuje zrak. V takovém případě je nejlepší pořídit si speciální roztok, jímž budete vaše oči pravidelně hydratovat. Také hodně pijte, abyste podpořili přirozenou hydrataci.

Dejte si pauzu

Jako každá jiná část těla i oči potřebují odpočívat. Jako odpočinek volte spíše procházku v přírodě než sledování televize. Pomůže také sledovat věci, které jsou umístěné daleko od vás. Oko se tak najednou musí zaměřovat jinak než celý den a to mu pomáhá relaxovat.

Cukr pod kontrolou

Zdraví očí neprospívá také vysoká hladina krevního cukru. Diabetici často bojují se zhoršeným zrakem a mnohým z nich se také objeví různé oční choroby. Krevní cukr si tedy udržujte pod kontrolou nejen kvůli celkovému zdraví, ale i kvůli očím. Vyhněte se konzumaci rafinovaných cukrů a volte spíše přírodní sladidla nebo si jako sladkost dopřejte exotické ovoce namísto sušenek či čokolády.

Nejčastější potíže

Nejtypičtěji vás mohou potkat tyto zdravotní problémy. Řada z nich je ovlivněna genetikou nebo také věkem, ale mnoho z nich má přímou návaznost na nevhodný životní styl.

  • Glaukom – zelený zákal. Jedná se o vážný stav, který může v konečném důsledku vést až ke slepotě. V žádném případě by neměl zůstat neléčený.
  • Šedý zákal. Jedná se vlastně o zákal oční čočky a projevuje se špatným viděním jakoby přes špinavé sklo. Je jednou z hlavních příčin slepoty v mnoha zemích.
  • Makulární degenerace. Zde se významně projevuje nejen genetika, ale také kouření, věk, vysoký krevní tlak, obezita a další faktory.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button