DetoxikaceJídlo a stravováníNávodOstatníPéče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Máte rádi lilek? Až se dozvíte, co umí, začnete ho jíst ještě dnes

Lilek nepatří v českých domácnostech zrovna k nejobvyklejším druhům zeleniny. Možná se s ním občas setkáte při grilování nebo jej potkáte v nějakém super zdravém receptu. Ale obvykle je to přesně ten typ zeleniny (společně s cuketou), který vždy někde dostanete a potřebujete ho zpracovat tak, aby byl co nejméně rozpoznatelný.

Je to ale obrovská škoda, že si lilek vysloužil takovou pověst nudné a nedobré zeleniny. Ve skutečnosti má příjemnou jemno chuť, je všestranně použitelný, obsahuje velké množství vody a hlavně řadu důležitých vitamínů a minerálů. Zanevřít byste na něj tedy rozhodně neměli a ve vašem jídelníček by si určitě měl najít své místo.

Pro zdravé srdce

Některé výzkum naznačují, že pravidelná konzumace lilku vás ochrání před srdečními chorobami. Obsahuje velké množství antioxidantů a také vlákniny. Tyto živiny regulují množství cholesterolu v krvi a chrání vás před potížemi se srdcem a celým kardiovaskulárním systémem.

Proti rakovině

S nejrůznějšími léky proti rakovině jako by se roztrhl pytel. Samozřejmě vám neslibujeme, že lilek rakovinu vyléčí nebo vás před ní spolehlivě ochrání. To neumí žádná zelenina. Látky obsažené v lilku ale chrání naše vnitřní orgány a posilují imunitní systém, který je pak schopen lépe se bránit před útoky bakterií a virů. Konzumace lilku také pomáhá eliminovat toxiny v našem těle a právě ty často poškozují buňky a umožňují vznik rakovinného bujení.

Pro redukci hmotnosti

Chcete-li zhubnout, je konzumace jakékoliv zeleniny doslova alfou a omegou úspěchu. Lilek je pak typický svým velmi nízkým obsahem kalorií společně s vysokým množstvím vlákniny. Taková strava vás na dlouho zasytí a přitom nepřijmete téměř žádné kalorie. Vaše tělo pak musí brát ze zásob a vy hubnete, aniž byste trpěli hladem. Vláknina také pomáhá zlepšovat trávení a urychluje metabolismus.

Pro zdravé kosti

Lilek obsahuje velké množství vitamínu K, manganu a mědi. Všechny tyto prvky hrají významnou úlohu při udržování pevných a zdravých kostí v každém věku. Můžete se spolehnout, že zlomeninám nebo poškozeným klubům už odzvonila. Zvlášť pokud jste po úraze, může vám lilek skvěle pomoci s rekonvalescencí.

Proti cukrovce

Cukrovka v dnešní době postihuje již téměř každého třetího člověka nad šedesát let. Na vině je samozřejmě především špatný životní styl a nevhodná strava plná cukrů. Riziko této choroby je tedy velmi vysoké i u vás. Vláknina obsažená v lilku pomáhá zpomalovat vstřebávání cukrů do krve a zabraňuje náhlým změnám v hladině cukru v krvi. Lilek má také velmi nízký glykemický index a udrží vás dlouho syté bez nutnosti dopřávat si nezdravou svačinku.

Proti zažívacím problémům

Zažívací potíže mohou být důsledkem onemocnění, anebo se nám naše tělo snaží nenápadně naznačit, že něco není úplně v pořádku. Pokud trpíte problémy s trávením, zaměřte se na své stravování a zkuste vysadit mléčné výrobky a produkty s vysokým obsahem cukru a soli. Většině lidí se poté viditelně uleví. Lilek vám poté pomůže vrátit rozházené trávení do normálu. Zlepší také váš metabolismus a budete se určitě cítit celkově lépe a zdravěji.

Lilek je velmi všestrannou zeleninou, kterou lze připravit na celou řadu způsobů. Dopřejte si ho grilovaný jako přílohu k masu, nebo jej zapečte s trochou kozího sýra nebo s masovou směsí. Fantazii se meze nekladou a určitě i ten největší gurmán najde recept, který mu zachutná. Pamatujte na všechny zdravotní benefity, které vám lilek poskytuje, a nezapomeňte, že vaše zdraví je to nejcennější, co máte.

Lilek také dokáže v řadě receptů nahradit maso, takže pokud jste vegetarián nebo usilujete o snížení spotřeby masa, je lilek tou pravou zeleninou pro vás. Můžete jej dochutit podobným kořením a bylinkami jako maso a rozdíl prakticky nepoznáte. Jen vaše tělo bude o hodně zdravější a štíhlejší.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button