KrásaNávodZdravé tipy

Trápí vás červené tečky a zarůstání chloupků? Dá se tomu předejít

Oproti tomu vosk vydrží déle, ale často si s sebou nese nepříjemné následky v podobě podrážděné pokožky, malých červených pupínků a zarůstajících chloupků. Namísto krásní a hladké pokožky máte nohy spíše jako puberťačka obličej a rozhodně to nevypadá ani trochu pěkně. Navíc to může bolet, svědit a řada lidí netuší, jak tomu předejít. Podobným věcem můžete ale snadno čelit i při holení. Vždy záleží na citlivosti vaší pokožky a na způsobu provedení depilace.

Je podráždění a jiné kožní projevy normální?

Ano, je to zcela běžné. Na naší pokožce rostou chloupky proto, aby ji chránily. Pokud tuto přirozenou bariéru těla odstraníme, snadno může dojít k podráždění a pokožka je náchylnější k různému poškození. To se pak projeví typicky malými červenými tečkami či pupínky a výjimkou není ani zarůstání chloupků, které může být i velmi bolestivé.

Je-li navíc při odstranění chloupků voskem narušen vlasový folikul, může se snadno zanítit a podráždění je potom projevem vlastně takové malé kožní infekce. Je normální, když začervenání trvá několik hodin po aplikaci vosku, ale pokud je dlouhodobější, je třeba jej řešit.

Existuje nějaká prevence?

Možná se ptáte, zda tomu lze nějak zabránit, nebo jste jednoduše odsouzeni k životu s podrážděnou pokožkou. Máme dobrou zprávu – prevence existuje a může vás těchto potíží nadobro zbavit! Pokud s tímto problémem opakovaně bojujete, vyzkoušejte jedno z navrhovaných řešení a uvidíte, které na vaši pokožku zabírá nejlépe. Každý jsme jiný a proto nelze dopředu říci, co bude fungovat u vás, ale můžete si být jisti, že něco určitě zabere.

Chlad

Skvělým léčebným prostředkem po holení nebo epilaci voskem je ledový obklad. Jakmile s odstraňováním chloupků skončíte, přiložte na tato místa ledový obklad. Chlad pomůže stáhnout vlasové folikuly a zmírňuje jejich podráždění. Pokožka se rychleji vrátí do původního stavu a nehrozí zanesení infekce dovnitř pokožky.

Volnější oblečení

Pokud je to možné, vyhněte se po depilaci těsnému oblečení. Kontakt pokožky s látkou způsobuje podráždění a může stav pleti ještě zhoršit. Volte raději volnější oděv a nechte pokožku trochu odpočinout.

Pupínky nemačkat

V každém případě se vyhněte jakémukoliv mačkání nebo propichování pupínků. To, co platí i pro akné, platí stejně i pro pokožku podrážděnou holením. Dloubáním do pupínků váš stav ještě zhoršíte a hrozí vám skutečně pořádná infekce.

Cukrový peeling

Zarůstání chloupků lze účinně zabránit s pomocí cukrového peelingu. Ten si můžete připravit i v pohodlí domova s pomocí několika ingrediencí. Budete potřebovat:

  • třtinový cukr
  • olivový nebo kokosový olej
  • gel z aloe vera

Všechny ingredience smíchejte tak, aby vznikla tuhá pasta, kterou poté aplikujte na pokožku před depilací. Odstraníte tak všechny odumřelé kožní buňky a pokožku dobře připravíte a vyživíte, aby při holení nebo epilaci voskem netrpěla. Pleť bude jasnější, zdravější a vyhnete se nepříjemným projevům podráždění. Aloe vera má uklidňující a hojivé účinky, které pleti velmi prospějí.

Následná péče

Pokud chcete mít i po holení krásnou a hebkou pokožku, nesmíte zanedbávat ani péči po depilaci. Nakupte si vhodné přípravky, které pleť hydratují a poskytují ji živiny a také ji chraňte před infekcí. Ihned po depilaci také není vhodné chodit na slunce, takže na to pamatujte a před cestou na koupaliště se raději oholte den dopředu.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button