Jídlo a stravováníZdravé tipy

Vyměňte nezdravé jídlo za stejně chutné alternativy a nebojte se kil navíc

Honba za dokonalou postavou je v našich životech přítomná dnes a denně. Ale všichni dobře víme, jak je těžké odolávat všem pokušením, které nám supermarkety, pekárny, restaurace a fastfoody nabízí. To už chce skutečně pevnou vůli. Nemuselo by to však být tak těžké. Řadu lákadel můžete s klidným srdcem nahradit zdravější variantou, která však nutně nemusí být o nic méně chutná. Je načase rozloučit se s představou, že zdravé jídlo nemůže zároveň výborně chutnat. To je omyl, který chceme dnes vyvrátit.

Místo pečiva vločky

Muffiny, koblížky, loupáky, croissanty…určitě i vám se při těchto slovech sbíhají sliny. Jenže tyto dobroty jsou nejen plné kalorií, ale také nadupané chemickými dochucovadly a dalšími nevhodnými látkami. A to ani nemluvíme o cukru, který tímto způsobem přijmete. Jenže takto přijatá energie je velice nehodnotná. Za chvíli budete mít opět hlad a přijmete tak značné množství kalorií, které se vám jen úspěšně budou ukládat.

Nahraďte sladké pečivo ovesnými produkty. Důležité ale je, abyste si tyto dobroty připravili sami doma. Spoléhat na kupované produkty se nevyplatí. Většinou jsou plné cukru a vysoká nutriční hodnota ovesných vloček se tak zbytečně ztrácí. Dopřejte si ovesnou kaši s medem a čerstvým ovocem nebo třeba zdravé ovesné sušenky doslazované javorovým sirupem nebo stévií. Chutnají stejně dobře, ale kromě kalorií vám dodají i důležitá vitamíny a minerály.

Místo chipsů popcorn

Že jsou chipsy naprosto nevhodnou svačinou je snad jasné každému. Ale tušili jste, že popcorn na tom nemusí být tak špatně? Znova ale záleží jaký popcorn zvolíte. Zapomeňte na kupované varianty, obsahují mnoho soli i tuku. Raději si kupte kukuřici a popcorn si udělejte sami doma. K dochucení můžete použít jen trochu soli a bylinky. A zdravá svačinka k filmu je na světě. Ani s konzumací popcornu se to nesmí přehánět, ale je to skutečně stokrát lepší možnost než chipsy.

Místo limonády voda s citronem

Řada lidí tvrdí, že jim obyčejná voda prostě nechutná. To je ale samozřejmě otázka zvyku. Jakmile si navyknete na pití sladkých limonád, je zřejmé, že vám obyčejná voda příliš nezachutná. Jde to ale změnit. Nejprve vyřaďte ze svého pitného režimu všechny slazené bublinkové nápoje. Sami dobře víte, že jsou plné cukru, éček a že vám jednoduše neprospívají. Zkuste pro začátek pít pouze silně ředěné džusy a ovocné čaje bez cukru. Jakmile si zvyknete na to, že pití nemá tak sladkou chuť, můžete postupně přejít k obyčejné vodě s citronem nebo limetkou. Opravdu je to jen otázka zvyku. A čím dříve tento zvyk změníte, tím líp pro vás a pro vaše zdraví.

Místo zmrzliny mražený jogurt

Oblíbené letní osvěžení sice většinou nebývá tak velkým dietním hříchem jako třeba smažená kobliha, ale přesto vám může dodat nechtěné kalorie a hlavně opět spoustu zbytečného cukru navíc. Dobrou volbou je nahradit smetanové zmrzliny mraženým jogurtem. Dopřejte si jej z čerstvého ovoce s minimem přidaného cukru. Dáte-li například banánový mražený jogurt, je už ovoce samo o sobě tak sladké, že ani není nutné tuto pochoutku přislazovat. Opět preferujte vlastní domácí výrobu, abyste měli přehled, co váš mražený jogurt přesně obsahuje.

Místo smažení pečení

Skvělým krokem k lepšímu zdravý je nahradit ve vaší kuchyni smažení pečením. To, co byste obvykle opekli v rozpáleném oleji, jednoduše dejte zapéct do trouby. Týká se to třeba hranolek nebo masa, zeleniny a dalších věcí. Pokud to jen trochu jde, je vždy lepší se smažení vyhnout. Možná budete muset pár oblíbených receptů vyřadit, ale zase se vám otevřou nové cesty jak vaši kuchyni ozvláštnit. I hranolky pečené v troubě s minimem oleje mohou být stejně chutná a křupavé jako ty z fritézy. A zaručeně jsou zdravější.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button