Přírodní léčbaZdravé tipy

Česnek- superpotravina, jejíž léčebné účinky jsou ohromující + Recept na česnekový olej

Zdravé přínosy a léčebné vlastnosti česneku jsou ohromující. Česnek byl používán jako přírodní lék a výborný přísun potravy po tisíce let. Léčí od infekcí po záněty, až po nachlazení a kašel a sotva by se našla levnější léčba.

Léčivé účinky česneku

Jeden malý stroužek česneku je plný vitaminů, minerálů allicinu, sloučenin síry, draslíku a selenu.

Česnek je antivirový, antibakteriální, antivirový a protiparazitický. Stimuluje imunitní systém, léčí krev a pomáhá žluči vystupovat ze žlučníku. Je považován za antioxidant. Studie zjistily, že česnek snižuje krevní tlak a cholesterol, což je užitečné při prevenci onemocnění srdce.

Musím použít čerstvý česnek, abych ho využil?

Někteří lidé prostě nemají čerstvý česnek rádi. Zatímco čerstvý česnek je levný a ideální způsob, jak používat česnek, může být vhodný i někdy česnekový prášek a doplňky z česneku. Jsou bez zápachu, což může být nezbytné, pokud pracujete v úzkém kontaktu s ostatními, kteří nemusí být nadšení z vašeho „dechu česneku“. Doplňky s česnekem je také mnohem snazší pozřít, pokud čerstvý česnek nesnášíte, nebo není možné si ho v danou chvíli přidat do jídla. Například když ráno spěcháte do práce.

Seznam účinků česneku

Rýmy

Kašel

Viry

Podrážděný krk

Infekce

Chřipka

Zánět mandlí

Bolest krku

Absces zubu

Vysoký krevní tlak

Vysoký cholesterol

Houbovité onemocnění

Artritida

Špatné trávení

Sinusové (nosní) infekce

Nádory

Rakovina

Kůže

Bradavice

Kvasinkové infekce

Srdce

Diabetes

Jak používat česnek?

Především byste měli v kuchyni mít vždy česnek. Pravidelné užívání může způsobit, že byste ani nepotřebovali léky, protože zvyšuje imunitní systém!

Čerstvý

Užívání čerstvého česneku je ideální. Je to velmi silné. Pokud ho používáte k boji proti infekci, budete muset sníst jeden stroužek 3-4 krát denně. Odlomte stroužek česneku. Odstraňte slupku. Nakrájejte jemně nebo prolisujte lisem na česnek. Můžete ho rozdrtit pomocí rukojeti nože. Drcení vašeho česneku začne uvolňovat léčivé vlastnosti obsažené uvnitř. Nechte drcený česnek odpočinout po dobu 15 minut, aby se alicin mohl vyvinout. Nyní můžete vzít dávku česneku! Můžete ho vmíchat do nějakého jogurtu, tvarohu nebo medu. Můžete ho rozložit na kus chleba nebo cracker. Můžete ho smíchat s vaším salátem. Přidat do oblíbené pomazánky.

Polévka

Pokud jste nemocní, můžete přidávat do polévky celou palici česneku, jakmile se usadí!

Česnekový olej

Není příliš mnoho přípravků, které by zabírali na kašel jako česnekový olej. Musíte být připraveni předem. Nejlepší je připravit si dávku na podzim. Pravděpodobně vám vydrží celou zimu.

Jak vyrobit česnekový olej?

Budete potřebovat 1 palici česneku. Pokud máte spolubydlící nebo rodinu, můžete začít s 2-3 palicemi česneku. Použijte kvalitní Bio Český.

Česnek oloupeme a lisem prolisujeme nejlépe do sklenice.

Nalijte olivový olej přes mletý česnek, dokud nebude česnek úplně zakryt. Zavíčkujte sklenici. Nechte luhovat při pokojové teplotě. Denně protřepte. Po 10 dnech sceďte česnek. Kousek čistého starého trička funguje nejlépe.

Teď máte česnekový olej!

Označte, datum a uložte svůj česnekový olej do chladničky, dokud jej nespotřebujete. Vydrží vám několik měsíců v chladničce. Potřebujete-li olej, vyjměte z chladničky a odlejte si menší množství, které můžete nechat v kuchyni na lince několik dní, pokud ho potřebujete často, jinak byste museli dát vaši nádobu s česnekovým olejem do hrnce s horkou vodou, aby měl olej pokojovou teplotu.

Olivový olej ztuhne v chladničce.

Co dělat s olejem z česneku?

Kašel

To je úžasný lék na kašel. Namažte česnekový olej na hrudník nebo na záda. Bude ho to absorbovat do plic. Můžete to udělat několikrát denně a před spaním, abyste vyřadili plicní infekci. Používá se velmi často i při pneumonii. To je také užitečné pro pískání a astma.

Při použití česneku používejte staré oblečení. Olej může poskvrnit oděv (a ložní prádlo) a může zanechat zápach, který se těžko odstraní i při praní. Ale to bude stát za to.

Ušní infekce

Česnekový olej je nádherný lék na infekci uší. Zahřejte česnekový olej (nikdy v mikrovlnné troubě) a vložte několik kapiček do každého ucha. (Nejprve zkontrolujte teplotu na vašem zápěstí, jako byste chtěli použít mléko z lahvičky pro dítě, abyste si nespálili ucho!)

Topické použití

Česnekový olej lze také použít lokálně na kožních onemocněních, houbách nehtů nebo kožních infekcích.

Potřebujete-li nyní česnekový olej, ale ještě se vám luhuje, můžete použít trochu z vaší nádoby každý den, než bude hotový. Nebude to tak silné, ale mělo by to být stále užitečné.

Česnekové vedlejší efekty

Pravděpodobně jste si vědom toho, že česnek má nejsilnější vedlejší efekt – jeho silný zápach. Vaše tělo obvykle vylučuje vůni česneku až do úplného metabolizmu česneku, což může trvat 12-24 hodin. To může zanechat česnekovou chuť v ústech, kterou někteří považují za nepříjemnou.

Někteří vědí, že syrový česnek může způsobit nevolnost nebo zažívací potíže, zvláště pokud je užíván na prázdný žaludek.

Kontraindikace česneku

Česnek ředí krev. Pokud užíváte česnek ve větších množství z lékařských důvodů, měli byste ho přestat užívat dva týdny před plánovaným chirurgickým zákrokem, aby se zabránilo riziku krvácení.

Pokud jste na lécích s ředěním krve, máte ITP nebo jiné krvácivé nebo krevní poruchy, neužívejte terapeutické množství česneku bez konzultace s lékařem. Tam jsou zprávy o neočekávaném a nadměrném krvácení během operace, které jsou spojeny s konzumací velkého množství česneku.

Tipy na nákup česneku

Když kupujete čerstvý česnek, hledejte tvrdé palice. Měkké nebo dutě znějící česnek není čerstvý.

V ideálním případě a zejména pro léčebné použití je vhodnější organický česnek. Místní farmářské trhy mohou být ideálním zdrojem velmi čerstvého česneku.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button