Péče o těloPřírodní léčba

Růžová himálajská sůl? Známe její výhody!

Růžová himálajská sůl je jednou z nejčistších a nejužitečnějších solí, která je na naší planetě aktuálně k dispozici. Je možno jí použít nejen jako dochucovací prostředek v kuchyni, ale také kdekoliv jinde. Má spoustu skvělých nutričních vlastností a také umí posílit lidské tělo.

Doporučená denní dávka sodíku

Podle the US Dietary Guidelines je doporučená denní dávka 2300 miligramů sodíku, víc už ne. Ovšem důkazy, které spojují příjem sodíku s úmrtností, jsou nedostatečné a nekonzistentní. Ve skutečnosti je sůl, která je správně zvolena a ve správném množství skvělá pro lidské zdraví. Sodík člověk v těle také potřebuje. Podobně jako klasická kuchyňská sůl, kterou známe všichni, tak i růžová himálajská sůl je většinou složena z chloridu sodného.

Přírodní proces sběru však u růžové himálajské soli zajistí, že obsahuje spoustu dalších minerálů a stopových prvků. Ty se, bohužel, v klasické kuchyňské soli nenacházejí. Ve skutečnosti může obsahovat až 84 různých minerálů a stopových prvků a to například jód, železo, hořčík, draslík, vápník, měď. Disponuje také charakteristickou růžovou barvou.

Himálajská křišťálová sůl je sůl, která pochází ze solných dolů a je uchovávána velmi hluboko, pět tisíc metrů hluboko pod Himálajským pohořím. Po miliony let zažívá tato sůl obrovský tlak a údajně je nejzdravější, protože cca 99% z ní je čistá sůl.

Proč je růžová himálajská sůl lepší než kuchyňská sůl?

Ve srovnání himálajská a kuchyňská sůl, je ta himálajská mnohem zdravější a vyváženější. Klasická kuchyňská sůl je velmi těžce zpracovávaná, eliminuje všechny minerály. Obsahuje vysoké množství chloridu sodného a to od 97,5 až do 99,9%. Vysoce kvalitní a nerafinovaná sůl, například himálajská nebo mořská, obsahuje asi jen 87% chloridu sodného. A rozdíl je velmi patrný. Himálajská sůl disponuje spoustou přírodních výhod. Jaké jsou ty největší a nejlepší z nich?

Vyvažuje pH lidského těla

Himálajská růžová sůl je bohatá na obsah minerálů, což může pomoci vyvažovat pH ve vašem těle. Možná si říkáte, že to až tak velký problém není, ale není tomu tak. Když je pH v lidském těle vyvážené, znamená to velké plus pro vaše celkové zdraví. Vyvážená hodnota pH pomáhá zlepšovat imunitní systém a podporuje dobré trávení. Vzhledem k tomu, že růžová himálajská sůl obsahuje mimo jiné také sodík a jiné elektrolyty, má přímý vliv na pH lidské krve.

Zlepšuje problémy s dýcháním

Podle the Lung Institute je tato sůl antibakteriální, protizánětlivá. Umí také uvolnit nadměrný hlen a podpoří celkové uvolnění hlenu. Odstraňuje patogeny ve vzduchu jako pyl a také snižuje hladinu IgE (přecitlivělost imunitního systému). V několika studiích bylo dokonce zkoumáno, jak pomáhají himálajské solné jeskyně léčit různé plicní onemocnění. Některé studie ukázaly, že tento typ léčby je velmi dobrý, skvěle účinkuje na léčbu chronické bronchitidy.

Pomáhá při trávení

Růžovou himálajskou sůl můžete využít k výrobě nasyceného roztoku, který obsahuje čistou vodu a himálajskou sůl. Podle lékaře je dávka tohoto roztoku každý den velmi účinná při trávení. Předpokládá se, že stimuluje peristaltiku zažívacích orgánů, zmírňuje zácpu, vyrovnává kyselinu žaludku, podporuje tvorbu trávicích tekutin v játrech a pankreatu, reguluje metabolismus a vyrovnává kyselou a alkalickou rovnováhu v těle.

Postačí smíchat dvě polévkové lžíce růžové himálajské soli v jednom litru horké filtrované vody. K tomuto roztoku přidejte dvě polévkové lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy a promíchejte. Tuto směs je dobré pít velmi rychle, pokud je to možné, tak během několika minut.

Během pár minut pocítíte nutkání na toaletu, jakmile ucítíte, že už to nelze vydržet, jděte. Je možno, že budete nuceni během několika hodit navštívit toaletu několikrát, než budete úplně očištěni a vaše střevo bude vyčištěné a prázdné.

Čistí také vzduch

K vytvoření solných lamp se využívá také růžová himálajská sůl a ta může poskytnout vaší domácností nebo kanceláři mnohem lepší ovzduší. Jedna z hlavních výhod himálajské solné lampy je její schopnost vyčistit vzduch pomocí vodní páry. Vodní pára se odpařuje vlivem tepla lampy, ale prach a alergeny zůstávají mimo vzduch vaší domácnost, aby se nedostaly do lidského těla.

Podporuje lepší spánek

Růžová himálajská sůl pomáhá podporovat lepší a klidnější spánek a to díky vysokému obsahu minerálů. Možná je těžké věřit tomu, že dostatečné množství soli může být klíčem k lepšímu spánku, ale je to tak. Budete-li konzumovat dostatek této soli, pak může jít o přírodní prostředek, který zlepší váš spánek. Podle studie z roku 1989 může nízká hladina sodíku narušit pravidelný spánek.

Ředitel the Sleep and Aging Research Program na the University of Washington v Seattlu naznačuje, že nízká hladina sodíku v krvi způsobuje pokles krevního objemu a nervový systém se tak stává aktivnějším. To může mít vliv na častější probouzení během noci a následné obtížnější usínání.

Jaké jsou další přínosy himálajské soli?

  • Pomáhá posilovat vaskulární zdraví
  • Zvyšuje libido
  • Stimuluje vstřebávání živin
  • Snižuje známky stárnutí
  • Brání svalovým křečím
  • Zlepšuje oběh
  • Napomáhá k lepší hydrataci těla
  • Zpevňuje kosti
  • Detoxikuje tělo od těžkých kovů
  • Snižuje hladinu cukru v krvi

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button