DetoxikaceNávodPéče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Průjem a žádné léky po ruce? Vyřešte tento nepříjemný problém přírodně

Pokud vás přepadne průjem, je to většinou zcela nečekané. Jenže pak už není šance obstarat si vhodné léky. Jste rádi, že máte poblíž toaletu a při pomyšlení na cestu do lékárny se vám udělá ještě hůř. Někdy se bohužel stane, že po ruce nemáte žádné léky, které by vám pomohly tuto nenadálou situaci vhodně vyřešit. Pak nezbývá, než se pro pomoc obrátit k přírodě. A buďte si jisti, že vás na holičkách nenechá. Existuje celá řada způsobů, jak si od průjmu rychle a efektivně pomoci. Takže příště, až vás tato nepříjemnosti přepadne, nezoufejte a raději se inspirujte, jak ji během pár hodin vyřešit.

Proč vzniká průjem?

Průjem je reakcí trávicího systému na nevhodnou stravu nebo infekci. Jedná se v podstatě o selhání trávícího traktu, které se projeví vodnatou stolicí. Obvykle netrvá déle než jeden až dva dny, ale při silné infekci vás může potrápit i několik dní. Dá se ale řešit a pokud budete postupovat podle našich rad, žádné nebezpečí vám nehrozí a tělo se dá zase rychle do pořádku.

Jak na průjem přírodně?

Jogurt

Jogurt se mnohokrát osvědčil jako skvělý pomocník při průjmu. Ale ne každý jogurt dobře odvede svou práci. Musíte jíst takový, který má v sobě živé bakteriální kultury, které dokážou dát váš trávící trakt zase do normálu. Tyto bakterie zlikvidují nákazu, která vám řádí ve střevech a obnoví normální střevní mikroflóru.

Zázvor

Je snad nějaká nemoc, na kterou zázvor nefunguje? Snad ani ne. Zázvor je skutečně dobrý nejen při nachlazení, ale pomůže i proti průjmu. Pomáhá urychleně řešit následky otravy jídlem a zmírňuje i bolesti břicha. Nastrouhejte trochu kořene zázvoru a smíchejte ho se lžičkou medu. Tuto směs postupně spolykejte a okamžitě zapijte vlažnou vodou. Pokud nemáte silnou chuť zázvoru rádi, můžete také vypít 3 hrnky silného zázvorového čaje s medem. Výsledek bude obdobný.

Hnědá rýže

Hnědá rýže je skvělým zdrojem vitamínu B, který dokáže zmírnit projevy průjmu a navrátit střeva do rovnováhy. Uvařte rýži skutečně maximálně do měkka, skoro jako byste chtěli udělat rýžovou kaši. Pro vaše střeva pak bude tento pokrm fungovat jako skvělé pročisťovadlo, které na sebe nachytá všechny bakterie a odnese je pryč z těla. Společně s rýží můžete přidat i banán, který má blahodárné zklidňující a regenerující účinky.

Mrkev

Mrkev obsahuje pektin, který dokáže pročistit střeva a vrátit jim zklidnění a rovnováhu. Navíc mrkev obsahuje také velké množství důležitých vitamínů a minerálů, které při průjmu ztrácíte. Je nutné je tělu co nejdříve opět doplnit, aby vás po průjmu nezastihly ještě problémy s nedostatkem výživných látek a vitamínů. Mrkve je na trávení nenáročná a je ideálním pomocníkem, když už vám začíná být lépe a můžete i něco sníst. Klidně si dopřejte i mrkvový džus.

Jablečný ocet

Jablečný ocet funguje jako šetrný dezinfekční prostředek, který při průjmu potřebují především vaše střeva. Jsou totiž zaneseny bakteriemi, které jim zabraňují fungovat normálně. A vy tyto bakterie musíte zlikvidovat. Jablečný ocet je ten nejlepší pomocník pro tento úkol. Ve sklenici vody rozmíchejte lžíci jablečného octa a pijte ji každé dvě hodiny. Dodáte tělu hydrataci, kterou kvůli průjmu neustále ztrácí, a také jej pořádně pročistíte.

Bobule

Během průjmu asi nemáte na nic chuť, ale alespoň trochu živin je vašemu tělu nutno dodat, aby se dokázalo s infekcí vypořádat. K tomu vám pomohou bobulovité plody jako jsou borůvky, ostružiny nebo brusinky. Jsou nenáročné na trávení a obsahují mnoho minerálů a vitamínů, které potřebujete.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button