DetoxikaceJídlo a stravováníPřírodní léčbaZdravé tipy

Jaké šťávy byste měli pít? Tyto patří k nejzdravějším

Dostatek ovoce a zeleniny by v naší stravě měla být samozřejmost. Ne vždy to tak ale je. Naštěstí jsou v poslední době poměrně populární alespoň ovocné a zeleninové šťávy. Ty sice nejsou tak ideální jako celé ovoce a zelenina, protože ve skutečnosti obsahují jen část z plodiny (její šťávu). Jenže spousta vitamínů, minerálů a vlákniny je i v dužině, případně v semenech. Každopádně je dobře, že si čas od času dopřejete i ovocnou šťávu, pokud není doslazovaná ani jinak chemicky upravovaná, je to určitě dobrý způsob jak si zpestřit jídelníček.

Nabídka je v současné době obrovská. A řadu džusů si můžete z čerstvého ovoce vyrobit i sami doma. Jaké šťávy tedy volit, aby pro nás byly skutečně přínosné. To zjistíte, budete-li číst dál. Vždycky ale pamatujte, že ovocné či zeleninové šťávy by se měly konzumovat v rozumné míře a vždy ředěné vodou. V opačném případě mohou být příliš velkou zátěží pro vaše ledviny a mohou nadělat více škody než užitku.

Pomerančová šťáva

Mezi nejpopulárnější a nejrozšířenější šťávy vůbec patří jednoznačně pomerančová. Pomeranče jsou poměrně dostupným ovocem s velice šťavnatou dužinou, ze které se dá šťáva jednoduše získat. Pozor si ale dejte na výrobky z koncentrátu. Tyto mohou vašemu zdraví ve skutečnosti škodit! Jsou totiž plné přidaného cukru a konzervantů a mohou přispět například k rozvoji obezity! Chcete-li si dopřát pomerančový džus, kupte si raději čerstvé ovoce a sami si jej doma vymačkejte. Pomeranče obsahují velkou dávku vitamínu C a výrazně podporují váš imunitní systém. Jsou také plné antioxidantů a doporučují se zejména těhotným ženám, protože prospívají plodu. Mimo jiné obsahují i hořčík a draslík.

Džus z granátového jablka

Granátové jablko nepatří mezi nejběžnější ovoce, které se v našich zeměpisných šířkách konzumuje, ale je to škoda, protože nabízí řadu zdravotních benefitů. Obsahuje vitamíny A, C a E a také kyselinu listovou. Chrání tělo před různými infekcemi a snižuje riziko vzniku vysokého krevního tlaku a chudokrevnosti. Je to skvělé ovoce zejména pro ženy, které často trpí na nedostatek některých minerálů a granátové jablko je skvěle dokáže doplnit. Opět je lepší si džus vyrobit vlastnoručně doma, i když možná pro vás může být pohodlnější zajít si na sklenku džusu do nějakého ovocného baru. Vždy se ale ujistěte, že se jedná o čerstvě lisovanou šťávu.

Zeleninová šťáva

Možná není tolik chutná jako ovocné varianty, ale co se týče zdraví, nemůžete pro sebe udělat nic lepšího. Zeleninovou šťávu si můžete připravit z různých druhů zeleniny od mrkve, přes okurku, řepu či rajčata až po špenát nebo brokolici. Zeleninové šťávy je vždy lepší míchat z více druhů s přidáním nějakého ovoce, které je více vodnaté a dodá šťávě i lepší chuť. Získáte vydatný koktejl plný těch nejdůležitějších vitamínů a živin.

Ananasový džus

Mnoho lidí nedá na ananas dopustit. A my také ne. Nejenže skvěle chutná, ale navíc je i velice zdravý a dokonce pomáhá s hubnutím! Je také prospěšný pro vaše oči a kosti a snižuje riziko vzniku astmatu. Má také protizánětlivé vlastnosti a pomáhá redukovat bolest způsobenou artrózou.

Rajčatová šťáva

Rajčata jsou pro vaše zdraví velice prospěšná. Je ale důležité, aby byla řádně zralá. Ještě zelené plody nemají téměř žádné vitamíny a pro vaše zdraví jsou k ničemu. Ideální je, pokud si můžete rajčata vypěstovat na zahradě či balkoně a víte tedy přesně, že nejsou plné pesticidů nebo jiných postřiků. Tomatový džus snižuje riziko vzniku rakoviny a také účinně chrání srdce a cévy.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button