DetoxikaceJídlo a stravování

Čerstvé vs. sušené ovoce. Vyberte si pro vás to lepší

Ovoce je pro náš organismus zdravé v každé formě. Ať už volíte čerstvou variantu, sušené ovoce, smoothie nebo ovocný nápoj, všechno je dobré a zdravé. U ovoce je však nutné pamatovat i na to, že je velkým zdrojem cukrů – sice přírodních cukrů, ale stále cukrů, jejichž množství si nutně musíme hlídat. Jinak nám hrozí přibývání na váze i zvýšené riziko dalších onemocnění jako je třeba cukrovka.

Obecně platí, že čerstvé ovoce je vždycky tou nejlepší variantou. Proč? Při jakémkoliv zpracování ztrácí některé ceněné živiny a vitamíny, a to je přeci škoda. Dokonce i když některé druhy jen dáte do lednice nebo je oloupete, přijdete o celou řadu důležitých a prospěšných látek. Pokud to je tedy možné, snažte se konzumovat maximum ovoce v čerstvé formě.

Vitamíny

Čerstvé ovoce vám dodává nejen celé spektrum vitamínů a minerálů, ale pomáhá také zabraňovat dehydrataci a dodává vám energii. Oproti tomu u sušeného ovoce o veškeré tekutiny přicházíte. Díky tomu je sušené ovoce výrazně trvanlivější a snadněji jej můžete konzumovat třeba i na cestách nebo někde, kde čerstvé ovoce není po ruce. Při sušení se bohužel ztrácí velká část vitamínů. Tento proces jednoduše nepřežijí. Sušené ovoce tedy obsahuje již jen zlomek původní výživové hodnoty, ale navíc je o poznání bohatší na cukr. Buďte tedy při konzumaci sušeného ovoce opatrní zejména tehdy, když si hlídáte štíhlou linii.

Kalorie a cukr

Jak již bylo výše zmíněno, každé ovoce je bohaté na cukr. Právě proto jej máme tolik rádi – je sladké, a přitom nám jej většinou nikdo nezakazuje a můžeme se chlácholit tím, že alespoň mlsáme zdravě. Při procesu sušení se obsah cukru ještě mnohonásobně zvyšuje. Cukr pak funguje jako konzervant, a i díky tomu nám sušené ovoce vydrží déle než jeho čerstvá varianta. Můžete si jej bez obav vzít třeba na túru do hor a i po několika týdnech bude dobré a chutné. Sušené ovoce je také poměrně kalorické, takže vám dodá dost energie, ale pokud není spotřebována, snadno se ukládá. Pozor tedy na to.

Pokud to jen trochu jde, sušte si ovoce sami. Do kupovaného sušeného ovoce se totiž často přidává cukr a další konzervační látky. Máte-li tedy přebytek jablek, meruněk či jiných plodů, je dobrým nápadem pár si jich usušit na zimu a o zdravou snídani či svačinu máte postaráno.

Živiny

Průmyslově sušené ovoce je při procesu sušení vystavovánu žáru, aby se rychleji vysušilo. Při těchto vyšších teplotách ovoce snadno ztrácí důležité živiny. I při přirozeném sušení nějaké zmizí, ale mnoho jich při citlivém a postupném sušení může zůstat zachováno. Kupujete-li sušené ovoce v supermarketu, okrádáte se o důležité látky a vaše svačina už najednou není tak zdravá, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Bezpochyby tedy lze říci, že čerstvé ovoce vítězí na plné čáře. Sušené ovoce rozhodně není špatné, ale to čerstvé je o mnoho lepší. Dále také platí, že v ideálním případě byste si měli ovoce nasušit sami. Budete přesně znát podmínky, za jakých byla tato sladká svačinka připravována, a vyhnete se konzumaci nadměrného množství cukru i konzervačních látek.

Benefity ovoce

  • Ovoce obsahuje velké množství antioxidantů, které chrání tělo před volnými radikály.
  • Ovoce působí jako prevence řady vážných chorob.
  • Obsahuje velké množství vlákniny, čímž zlepšuje trávení a podporuje správný metabolismus.
  • Pomáhá přijímat cukr a sacharidy v ideální formě, která je pro tělo lehce zpracovatelná.
  • Dodává tělu pořádnou dávku energie.
  • Je zdravou a chutnou svačinkou.
  • Podporuje činnost mozku a nervové soustavy.
  • Pomáhá hydratovat tělo a prospívají i kráse pokožky a vlasů.
  • Zabezpečuje správně fungující zažívání.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button