Přírodní léčba

Zápach z úst: 4 příčiny a jejich řešení

Pro svěží dech se snaží člověk udělat opravdu hodně. Čistí si zuby, používá ústní vodu a během dne několikrát, pro osvěžení dechu, žvýká žvýkačku nebo si pořídí mentolové bonbony. Není nic horšího, než protějšek, kterému nepříjemně páchne z úst. Mnozí mají zápach z úst spojen s nedostatečnou hygienou, ale nemusí to být vždycky ta hlavní příčina.

Zápach z úst odborně

Zápach z úst se odborně nazývá halitóza a může se s ním potýkat opravdu každý z nás. Je to stále téma, které je pro mnohé citlivé a nechtějí jej řešit. Jde však o něco, co může mít velký vliv na běžné úkoly a vůbec na celkovou komunikaci, protože přeci nebudete mluvit, když vám páchne z pusy. Je nutno k celé věci přistupovat diskrétně avšak razantně jí řešit.

O zápachu z úst často lidé nemusí vědět, a proto bývá nepříjemné a mnohdy překvapující, když je na to někdo upozorní. Nemusí jít však jen o to, že dotyčný si nečistí zuby nebo si je čistí špatně. Vliv na tento delikátní problém mohou mít stravovací návyky nebo také onemocnění chrupu, ústní dutiny, trávicího nebo dýchacího ústrojí. Přinášíme čtyři nejčastější příčiny zápachu z úst a možná řešení.

Špatná nebo neúplná hygiena úst

Tato příčina je ze všech nejčastější a je to právě zanedbaná nebo nedostatečná péče o zuby. Na zubech zůstává povlak, který je tvořen zbytky jídla a bakteriemi a to kromě narušení zubů způsobuje také nepříjemný zápach. Zuby je nutno čistit si nejméně dvakrát denně, ráno a večer. Nemyslíme však jen vyčistit si zuby, ale použít také mezizubní kartáček, který vyčistí tyto prostory. Kromě toho je dobré použít správnou zubní pastu, kartáček na zuby a celé čištění završit ústní vodou.

Zkažené zuby

Máte představu, že když se v ústech objeví zubní kaz, musí vás bolet? Není tomu tak. Zato však může způsobovat zápach z úst, protože se rozkládají bílkoviny. Bakterie pronikají do zubu, ničí zubní sklovinu a to znamená, že se tvoří kaz. Nutno je v takovém případě navštívit svého zubaře, který zub ošetří.

Zánět dásní či paradentitida

Zánět dásní se odborně nazývá gingivitida a jde o projev špatné ústní hygieny. A i zánět může způsobovat zápach, který se line z vašich úst. Jestliže není vaše ústní hygiena správná delší dobu, pak se zánět může objevit. Bohužel touto nemocí trpí drtivá většina populace, ale mnohdy o tom ani sami nevědí. Zánět dásní způsobí bakterie, které se nejčastěji udržují ve špatně dostupných místech, tedy v mezizubních prostorách.

Neléčíte-li zánět dásní, může automaticky přejít v další onemocnění a to v paradontitidu. Důsledky této nemoci jsou fatální a v konečném důsledku to může znamenat i ztrátu chrupu. Dá se tomu předejít prevencí, správnou ústní hygienou a pravidelnými návštěvami zubního lékaře.

Špatná anatomie chrupu

Špatná nebo problematická anatomie zubů může být také další příčina, proč se vám z úst line nepříjemný zápach. Nejběžněji se problém vyskytuje u takzvaných zubů moudrosti. Ty mohou vyrůst pouze částečně, zbytek nadále zůstává pokryt dásní, což napomáhá k udržení zbytků jídla a plaku. V případě, že tyto zuby brání správné ústní hygieně nebo způsobují bolest je lepší je odstranit.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button