NávodNemoci a komplikace

Přežijte horké noci. Spánek v létě nemusí být katastrofa

Na léto se většina z nás těší – je to čas odpočinku, dovolené, krásného teplého počasí, které doslova láká k venkovním aktivitám. Pro mnoho lidí už je ale méně příjemné, že vysoké teploty opanují nejen dny, ale také noci. Spánek v horkých letních nocích může být pro mnoho lidí skutečně velmi nepříjemný a může výrazně komplikovat kvalitní odpočinek, který náš organismus nezbytečně potřebuje. Co můžete udělat pro to, aby se vám i v horku lépe spalo?

Rozpálené byty

Své o špatném spaní v létě vědí zejména lidé, kteří žijí v panelákových bytech s orientací na jih nebo západ. Přes den se interiér vyhřeje natolik, že na noční odpočinek stěží dosáhnete teploty nižší než 25 stupňů. Večer si můžete mírně pomoci větráním, ale pokud jde o skutečně tropické noci často to ani nepomáhá, anebo je to nemožné kvůli hluku.

Kvalitní spánek vyžaduje nižší teploty

Víme, že optimální teplota pro spánek je asi 18,5 °C. Pro někoho je to možná až příliš nízko, ale okolo 20 stupňů už bývá komfortní pro většinu lidí. I to je však v parném létě tak trochu nedosažitelná meta, takže je třeba hledat cesty, jak se ochladit jinak.

Vyberte si správné pyžamo

Někteří lidé spí v létě zcela bez oblečení nebo jen ve spodním prádle. Těmto lidem bývá nejméně teplo, ale ne pro každého je taková možnost vhodná nebo příjemná. I lehké saténové pyžamo nebo košilka z podobných chladivých materiálů vám pomůže spát pohodlněji a lépe.

Zchlaďte se sprchou

Mnoho lidí se otužuje celoročně, ale pokud se vám chce lépe spát v létě, může být koupel ve studené vodě ideálním řešení. Když si takovou studenou sprchu naplánujete večer před spaním, určitě vám to pomůže usnout rychleji a lépe. Kůže se totiž studenou koupelí ochladí, vy usnete dříve, než vám zase začne být teplo.

Nebojte se pořádně zastínit

Vedle vysoké teploty bývá v létě také velmi dlouho světlo. Proto si na noc zatáhněte závěsy, jinak hrozí, že vám bude nejen nesnesitelné vedro, ale ranní paprsky vás vytáhnout z postele klidně i ve čtyři ráno a těžko se vám bude znovu usínat. Navíc světlo během noci není ideální ani co se týče hormonů. Zabraňuje tvorbě melatoninu, což samozřejmě brání kvalitnímu a hlubokému spánku.

Na druhou stranu některé studie také prokazují, že pokud vás ráno probudí denní světlo, vstanete spokojenější a vyspalejší. Neměli byste tedy z ložnice dělat úplný bunkr. Zatáhněte závěsy, ale nějakou mezírku na ranní světlo si stále nechte.

Větrejte, pokud je to možné

Během nočních nocí se vyplatí větrat, protože se vám pravidelně vyměňuje teplý vzduch za chladnější, a ještě je také čerstvější. Nevýhodou je samozřejmě to, že otevřené okno znamená ve většině případů také větší hluk. Platí, že vzduch bývá nejchladnější až mezi 3. až 5. hodinou ranní, takže pokud to jen trochu jde, nechte s ventilaci otevřenou.

Pijte a hydratujte

Když už jde opravdu do tuhého, pomůže také voda. Ta je totiž v nejrůznějších podobách vaším největším spojencem, který vás proti horku dovede spolehlivě ochránit. Před spaním se pořádně napijte, budete se více potit, takže tělo vyžaduje větší vláhu. Pokud nemůžete usnout, dopřejte si chladnou noční sprchu. Klidně se může hodit i malý ruční rozprašovač, který vás vždy příjemně osvěží.

Pokud opravdu dlouhodobě spát nemůžete, zvažte použití nějakých doplňků stravy a samozřejmě by bylo dobré konzultovat situaci s lékařem.

ZDROJ: https://www.resmed.com.au/blog/too-hot-to-sleep-16-tips-to-getting-sleep-on-a-hot-night
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Pixabay: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/bezesny-chodidla-hotel-kryt-271897/

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button