Jídlo a stravováníNávodOstatníPřírodní léčbaZdravé tipy

Trpíte vysokým krevním tlakem? Vypořádejte se s ním přírodní cestou

Vysoký krevní tlak se obvykle neprojevuje žádnými příznaky. Pokud ale zůstane neléčený, může mít vážné následky jako je infarkt nebo mozková příhoda. Podle Světové zdravotnické organizace stojí vysoký krevní tlak až za 7,5 miliony úmrtí na světě ročně. Je zjevné, že se jedná o opravdu závažný problém, který byste měli v každém případě řešit. Podceňovat vysoký krevní tlak může mít fatální následky. Buďte o krok napřed a řešte tento problém přírodní cestou.

Standardně se vysoký krevní tlak léčí s pomocí léků, které vás předepisuje váš praktický lékař. Možná jste ale nevěděli, že vy sami můžete udělat řadu kroků, které váš stav mohou výrazně zlepšit nebo váš krevní tlak zcela dostat do normálu. Zbavíte se typických doprovodných jevů zvýšeného tlaku jakými jsou bolesti hlavy, krvácení z nosu, slábnoucí zrak a další.

Více se hýbejte

Jedním z nejlepším způsobů jak přirozeně snížit krevní tlak je pravidelně se hýbat. Pohyb odpovídající vašemu věku a schopnostem procvičuje srdce a udrže jej v dobré kondici. Dokáže pak lépe pumpovat krev, a tím dochází ke snížení krevního tlaku. Nemusí se z vás stát ze dne na den sportovec. Stačí zahrnout do svého denního programu několik jednoduchých pohybových aktivit jako je plavání, rychlá chůze, jogging a další.

Méně alkoholu

Určitě vás nepřekvapí, že alkohol vašemu tlaku rozhodně neprospívá. Nemusíte se mu úplně vyhýbat – trocha alkoholu naopak může prospět. Vyhněte se ale tvrdému alkoholu a skleničku vína si dejte jen jednou za čas.

Hlídejte si postavu

Zvyšování krevního tlaku úměrně souvisí s růstem hmotnosti. Dokonce i malá redukce váhy může významně pomoci vašemu krevnímu tlaku. Nehubněte drasticky. Spíše upravte svůj jídelníček tak, abyste vynechali jednoduché cukry a tučná jídla a více se hýbejte. Kila půjdou dolů a váš tlak také.

Pozor na sůl

Další nebezpečí představuje i příjem soli. Čím více soli, tím více sodíku v těle. A i ten je mimo jiné zodpovědný za rostoucí krevní tlak. Důvodem je především to, že ledviny nedokážou správně odvádět tekutiny z těla pryč. Místo soli použijte k dochucení jídel bylinky a jiné koření.

Bez stresu se žije lépe

I psychická hraje velkou roli. Jste-li pod neustálým tlakem povinností, jste unavení, vyčerpaní a bez dobré nálady, pak je jisté, že i vaše tělo bude reagovat negativně. Zjistěte, co vám v životě způsobuje stres a napětí a pokuste se tyto vlivy ze svého života odstranit. Prospějete nejen svému tlaku, ale celému svému organismu a i vašemu okolí.

Méně kofeinu

Jste-li milovník kávy, asi vás nepotěšíme. Ale bohužel je to tak, kofein zvyšuje krevní tlak. Jeden šálek denně nevadí, ale na víc si dejte pozor. Nahraďte kávu zeleným čajem anebo volte bezkofeinové varianty.

Dopřejte si bobule

Borůvky, brusinky, maliny i jahody – toto lahodné ovoce nejen skvěle chutná, ale je i bohatým zdrojem flavonoidů, které umí zázraky s naším krevním tlakem. Mají taky mnoho důležitých vitamínů a minerálů, které nám často schází, takže jednoduše zabijete dvě mouchy jednou ranou.

V každém případě vždy dodržujte doporučení svého lékaře a berte předepsané léky. Vysoký krevní tlak je závažný stav, který musí být pod dohledem profesionála. Svůj stav nevyléčíte sami, ale s pomocí přírodních metod můžete krevní tlak výrazně snížit a především zajistíte, že budete celkově žít zdravějším životní stylem, kterým předcházíte i jiným chorobám.

Významnou roli při vzniku vysokého krevního tlaku může hrát i nedostatek zinku. Zvažte, zda jej máte ve své své stravě dostatek. Pokud ne, zvažte jíst více masa, vajec, mléčných výrobků, jater a dalších surovin bohatých na tento důležitý minerál.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button