Jídlo a stravováníKrása

Proteinová káva neboli proffee. Je tento hit sociálních sítí cestou k vysněné postavě?

Káva se bezpochyby řadí k jedněm z nejoblíbenějších nápojů na světě. Sama o sobě je jistě skvělá a pokud ji pijeme s rozumem, nemusíme se bát, že by ve zdravém jídelníčku neměla své místo. Ne vždy jsou ale všechny kávové kombinace optimální. Dřív se mezi populární nápoje dostala třeba káva s máslem nebo osvěžující káva s tonikem, ale nyní je obrovským trendem na sociálních sítích tzv. nápoj proffee. Co tento nápoj obsahuje a proč je tak populární?

Jak už název napovídá, bude pravděpodobně složen z části anglického názvu coffee a k tomu předpona pro. A právě tato předpona reprezentuje protein, resp. proteinový prášek. Ten si oblíbili fitness nadšenci i dietáři jako snadnou cestu, jak získat větší zdroj bílkovin pro naše tělo a rychleji se dostat k vysněné postavě. Proto se rozhodli jej přidávat i do kávy, aby byl příjem bílkovin ještě vyšší. Zní vám to jako nesmysl?

Káva s proteinem není nic nového

Když se nad tím zamyslíte, káva s obsahem bílkovin vlastně není zas až tak průlomová věc. Do černého nápoje si lidé od pradávna přidávají mléko nebo smetanu, ale pravdou je, že sypání proteinového prášku je přeci jen ještě něco jiného. Může to ale vůbec chutnat dobře?

Kávu s proteinem si připravíte snadno. Do kávy jednoduše přidejte odměrku vašeho oblíbeného proteinového prášku a pořádně rozmíchejte. Volit můžete klasický protein bez příchutě, ale klidně také nějaký ochucený, aby vaše káva získala nějaké zajímavé aroma navíc. Zkusit můžete třeba protein vanilkový, oříškový nebo čokoládový, jen si dejte pozor na obsah cukru a jiných přídavných látek.

Pomůže s hubnutím?

Každá ze složek potravy má svoji nenahraditelnou funkci, takže platí, že je potřeba konzumovat jak sacharidy, tak i tuky a bílkoviny. Sacharidy rychle doplní energii, tuky jsou potřebné pro zdravé srdce i rozpouštění vitaminů, bílkoviny zase budují svaly a další tkáně. Bílkoviny jsou také známé tím, že pomáhají v redukci váhy. Tělo je tráví dlouho, takže vás dovedou na delší dobu zasytit, a to je samozřejmě zásadní výhoda. Platí také, že ke zpracování bílkovin organismus vynaloží daleko více energie než při zpracování sacharidů, takže při nadbytku bílkovin v podstatě nehrozí, že by se z nepotřebného proteinu mohly vytvořit tukové zásoby.

Dostatek bílkovin je zásadní

Výživoví experti tvrdí, že denně by dospělý člověk měl sníst asi 0,8 gramů bílkovin na kilogram tělesné váhy, ale sportovci si klidně mohou dopřát i více, třeba 1,5 gramu. Sto mililitrů mléka dovede například doplnit okolo 3 gramů bílkovin, zatímco jedna odměrka proteinového prášku (asi 30 gramů) představuje zhruba 25 gramů bílkovin.

Pokud tedy s příjmem bílkovin bojujete a myslíte si, že jich nemáte dost, pak může být proffee vlastně docela zdravou svačinkou. Jestliže například nemáte ráno hlad a dáváte si k snídani jen kávu, může být dobrým řešením přidat do ní alespoň trochu proteinu, aby měl tento nápoj i nějaké výživové hodnoty. Bílkoviny jsou pro vyhládlé tělo daleko lepším řešením než sacharidy. Přidáte-li do hrnečku kávy namísto mléka proteinový koktejl, snadno pokryjete porci bílkovin, kterou by měla snídaně obsahovat.

Na kávu s proteinem ale nespoléhejte

Proffee může být doplňkem vyváženého jídelníčku, ale rozhodně si nemyslete, že toto samo o sobě vám zaručí, že kila půjdou sama dolů. Proteinový prášek by rozhodně neměl být jediným zdrojem bílkovin, naopak je potřeba bílkoviny primárně čerpat z čerstvých zdrojů, jako je například libové maso, tvaroh, tvarůžky, tofu, ovesné vločky nebo luštěniny.

ZDROJ: https://yourdreamcoffee.com/proffee/

ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: cottonbro: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/ryma-kava-piti-mleko-4790062/

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button