Péče o těloPřírodní léčba

Jak může jedlá soda pomoci při léčbě poškození ledvin?

O jedlé sodě se toho už hodně napovídalo. Hydrogenuhličitan sodný je chemická sloučenina, bílá pevná a krystalická látka, často jde o jemný prášek, který má alkalické vlastnosti. Používá se již po tisíciletí a její využití? Opravdu různorodé! Ve starověkém Egyptě jí využívali k výrobě přírodní barvy pro hieroglyfy. My jedlou sodu běžně využíváme při vaření, pečení. Víte však, že může pomoci i v oblasti zdraví?

Kdy se začala jedlá soda vyrábět?

Jedlá soda se začala vyrábět až v roce 1846, kdy Dr. Austin Church a John Dwight vyrobili a dál prodávali sloučeninu, kterou dnes lidé na celém světě znají právě jako jedlou sodu. Má mnoho způsobů využití, nejen do kuchyně, ale také jako čisticí prostředek, kosmetický prostředek nebo jako lék.

Kde všude jedlá soda pomáhá:

  • Zvyšuje úroveň pH
  • Pomáhá léčit alergické reakce způsobené jedovatým břečťanem
  • Je skvělý antacid
  • Umí pomoci v odstraňování třísek
  • Snižuje onemocnění selhávání ledvin

Bikarbonát sodný je důležitý pro lidské zdraví a je produkován ledvinami a slinivkou břišní. Zabraňuje se tak poškození ledvin. Sníží-li se tato produkce, kyselina se v těle začne hromadit a tělo neutralizovat. V této chvíli začíná buněčné poškození. Tělo potřebuje eliminovat tvorbu kyselin a zvýšit hladinu živin, vody a kyslíku.

Může pomoci jedlá soda?

Pacienti s onemocněním ledvin často trpí také nízkými hladinami hydrogenuhličitanu. Jde o zdravotní stav, který se jmenuje metabolická acidóza. Nahrazení roztoku hydrogenuhličitanu sodného může snížit výskyt nefropatie. Pouze ve Velké Británii je tři miliony lidí trpící tímto chronickým onemocněním ledvin.

Tento výzkum byl proveden v nemocnici Whitechapel v Royal London. Britský tým vědců z nemocnice uvádí, že hydrogenuhličitan sodný může radikálně zpomalit účinky onemocnění ledvin. Studie zahrnovala 134 pacientů s pokročilým onemocněním ledvin a metabolickou acidózou. Náhodně vybraní jedinci dostávali denně dávku malého množství hydrogenuhličitanu sodného ve formě pilulky po dobu jednoho roku. A výsledek? Ledvinová funkce poklesla normální rychlostí. Snížila se tak potřeba dialýzy.

Zánět ledvin

Zánětu ledvin je zabráněno v důsledku konzumace jedlé sody. Pomáhá omezovat produkci amoniaku v ledvinách. Jde o jednoduchou a levnou metodu, zlepšuje nutriční pohodu pacientů a také může pomoci zlepšovat kvalitu života. Tým vědců z Británie prohlásil, že by měly být provedeny další testy, včetně skupiny s placebem.

Jak je možno používat jedlou sodu na poškozené ledviny?

Jedlá soda není toxická, ovšem dřív, než jí začnete konzumovat a využívat k léčbě je jistě dobré se poradit se svým lékařem. Může mít totiž vliv na váš žaludek. Máte-li jej citlivý, pak může způsobit těžké poškození. Jakmile vše zkonzultujete se svým lékařem, pak můžete vyzkoušet tuto metodu.

První den: ½ lžičky jedlé sody dejte pod jazyk a nechejte rozpustit

Druhý den: ½ lžičky jedlé sody smíchejte s ½ lžičkou mořské soli, to vše dejte do 1,5 litru vody a pijte denně dva až tři dny. Dávku poté snižte na ¼ lžičky jedlé sody a 1/3 lžičky mořské soli.

Poškození ledvin může způsobovat spousta věcí, často si za toto poškození však mohou sami lidé. Vliv na ledviny může mít nezdravý životní styl, nadmíra stresu, špatná životospráva, minimum pohybu, kouření, alkohol a podobně. Vždy je lepší soustředit se na prevenci, tedy udržovat vaše ledviny s pomocí zdravé váhy. To zahrnuje pravidelný pohyb a zdravý jídelníček.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button