Nemoci a komplikace

Ponorková nemoc je běžným problémem v celé řadě kolektivů. Jak jí předcházet?

Ponorková nemoc je znepokojující klaustrofobická podrážděnost nebo neklid, který se projevuje, když člověk nebo skupina lidí uvízne na izolovaném místě nebo v omezených prostorách po delší dobu. Toto je jakási definice, kterou můžeme najít v odborných článcích nebo knihách, ale ve skutečnosti známe „ponorku“ takřka všichni – a to rozhodně nemusíme nikde uvíznout, ani být izolovaní.

Daleko častěji tyto nepříjemné pocity zažíváme ve svých každodenních kolektivech, kdy pociťujeme v podstatě neopodstatněnou podrážděnost vůči lidem, se kterými se pravidelně vídáme. Přicházet pak může averze, nesnášenlivost, slovní ataky i agresivita. Přitom se může jednat o ty samé lidi, kteří vám ještě nedávno byli vyloženě sympatičtí a měli jste je nadevše rádi. Co se tedy děje a proč?

Pracovní kolektiv představuje nejvyšší riziko

Čas strávený s lidmi, které si vlastně dobrovolně nevybíráte, ale stejně s nimi musíte být v blízkém každodenním kontaktu, je samozřejmě značně stresovým faktorem. I když se často potkáte třeba jen v kuchyňce u kávy nebo u oběda, je dokázané, že právě pracovní kolektiv je nejčastěji zmiňovaným místem velkých emocí, bezbřehých vášní a vyhrocených konfliktů. Není potom výjimečné, že eskalace těchto emocí může vést až k výpovědi nebo změně pracovní pozice.

V čem je ponorková nemoc nebezpečná?

Problém je v tom, že nastupuje velmi nenápadně, pomalu a takřka nepozorovaně. Dá se snadno zaměnit jen za „blbou náladu“. Každý je koneckonců občas naštvaný, bez nálady, letargický. Ale i tyto nenápadné změny nálad mohou být prvním signálem nástupu nemoci.

A i celá řada výzkumů potvrzuje, že toto se v kolektivech prostě děje a může to vyústit ve velmi zásadní potíže, včetně fyzické agrese nebo závažných psychických dopadů.

Ponorka s přáteli

Naše blízké kamarády si vybíráme a čas s nimi trávíme dobrovolně. Může být tedy překvapivé, že i vůči nim můžeme pocítit iracionální nechuť, která přichází z ničeho nic a zaskočí nás doslova nepřipravené. Typickým spouštěčem může být například zcela neškodná společná dovolená. Půl roku plánování a těšení se na společné zážitky se se může společný čas změnit v noční můru – zejména pokud jste si naplánovali pobyt v izolované chatce na horách nebo na jachtě. I obyčejná věta pak může spustit doslova lavinu antipatií.

Ponorka i v rodině

Je těžké si to připustit, ale bohužel nás tyto negativní emoce mohou zastihnout i ve vztahu k těm nejbližším, vlastní rodině. Častým spouštěčem je pak opakovaná nespokojenost s drobnostmi, které se ale pravidelně opakují. Může jít o ponožky na gauči, špinavé prádlo nebo nádobí, absence pomoci a další. Spouštěče jsou různé a čím více budete negativní energii potlačovat, tím spíše se stane, že jednou prostě vybuchne a nebude to pěkný následek. Jak už bylo řečeno, vnik ponorkové nemoci ovlivňuje malý prostor, nedostatek podnětů a stereotypní činnosti. I drobná změna tak může zabránit katastrofě. Proto se snažte například víkendy naplnit zajímavých a zábavným programem, který vás vytrhne ze stereotypu běžných dní.

Jak se ponorkové nemoci bránit?

Nejlepším řešením je samozřejmě problémům předcházet. Těchto 6 tipů vám pomůže se problémům ideálně vyhnout a udržet si zdravé a funkční vztahy.

  • Bezpečné prostředí: zásadní je mít k dispozici bezpečné a otevřené prostředí, kde se dá komunikovat o vašich potřebách, emocích i problémech. Mnohdy stačí svou nespokojenost slovně formulovat a bude líp.
  • Pravidelná fyzická aktivita: čas strávený venku, nebo i uvnitř, ale aktivním pohybem je pro naše duševní zdraví naprostým balzámem. Díky zlepšení kognitivních funkcí se vám podaří zvednout si náladu, ale také zmírnit stres a uvolnit napětí, které se ve vás střádá.
  • Odpočinek a samota: Ať už jste jakkoliv extrovertní typ člověka, i vy občas potřebujete klid a odpočinek od všech ostatních. Dopřejte si tedy čas jen na sebe a věnujte se něčemu, kde můžete být i sami. Klidné místo, kniha nebo podcast dovedou s vaší psychikou udělat zázraky.
  • Srovnaný cirkadiánní rytmus: Vyváženost aktivity a spánku je zásadní. Naše tělo velmi citlivě reaguje na změny v každodenním rytmu a delší spánková deprivace se snadno projeví i na vaší psychice.
  • Nezávislý pohled: občas se hodí mít k radě někoho, kdo je nestranný a dovede se na vaši situaci podívat nezaujatě a zcela objektivně. Může to pomoci ve výsledku nalézt společné porozumění a řešení problémů. 
  • Kreativita: Pokud jste nuceni být po delší dobu s někým v uzavřeném prostoru, například v době nemoci, zkuste volný čas využít kreativně a zapojit se do tvůrčích činností.

ZDROJ: https://aktin.cz/ponorkova-nemoc-z-ceho-vznika-a-jak-se-ji-branit
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Alex Green: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/dvojice-postel-loznice-vztah-5700176/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button