Přírodní léčba

Levandule nejen krásně voní, ale je účinná na mnoho onemocnění

Zdravotní výhody levandule (lavandula angustifolia)

Níže jsou jen některé z mnoha výhod a použití levandule.

1. Zlepšuje spánek

Levanduli lze použít k léčbě nespavosti a obecného nepokoje. Levandulový čaj pomáhá vyvolávat relaxaci, uklidnit nervový systém a vymazat mysl, což je velmi užitečné pro zlepšení kvality spánku. Levanduli lze také využít pomocí esenciálního oleje a aromaterapie.

2. Antiseptikum

Levandule přirozeně obsahuje antiseptické vlastnosti, což z ní účinný lék proti infekcím. Rozdrcené listy levandule mohou být aplikovány přímo na místo ran, aby se urychlil proces hojení a regenerace, a to i při prevenci infekce.

3. Zdravé vlasy

Přidání nějaké levandule k šampónu může pomoci vyřešit ztrátu vlasů, suchou pokožku hlavy a suché vlasy bez života. Květy zalijeme v hrnci s vařící vodou, jako byste dělali čaj. Jakmile se „čaj“ ochladí, naneste ho na vlasy. Tento přírodní šampon čistí vlasy, aniž by je zbavil svých přírodních živin.

4. Sníží stres a úzkost

Chcete-li zmírnit stres, můžete jednoduše mačkat listy a květy levandule mezi prsty, a pak si jemně masírujte vaše spánky. Uvolní to mysl a tělo, zmírní stres a úzkostné myšlenky. Můžete dosáhnout podobného zklidňujícího účinku tím, že si uvaříte šálek čerstvého levandulového čaje.

5. Bojuje se zánětem

Přidejte do vaší teplé lázně květy levandule, abyste získali některé protizánětlivé výhody. Do vaší lázně můžete také přidat malé množství čistého levandulového esenciálního oleje. Levandule uvolní a uklidní bolavé svaly a řeší i další oblasti zánětu.

6. Péče o pleť

Levandule je vynikající pro hydrataci, aniž by byla příliš těžká. Přidejte některé levandulové květy do lahve s rozprašovačem naplněným vodou a nastříkejte na suchou, podrážděnou pokožku, pokud je potřeba. To může nejen léčit suchost, ale také podmínky, jako je psoriáza, ekzém a akné.

7. Trávicí pomůcka

Existují určité polyfenoly v levanduli, které pomáhají regulovat rovnováhu bakterií ve střevě. Tím, že pomáhá dobrým bakteriím udržovat špatné bakterie pod kontrolou, levandule snižuje plynatost, nadýmání, křeče a další trávicí problémy.

8. Zdraví srdce

Protože levandule má uklidňující a relaxační vlastnosti, může také snížit riziko srdečních onemocnění. Levandule může snížit krevní tlak, a proto zabraňuje ateroskleróze a jiným problémům se srdcem.

Jak používat levanduli

Levanduli lze nasušit a použít jako čaj, když se ponoří do horké vody (nevaří) na několik minut, můžete přidat med.

Tinktura levandule může být použita k pomoci při spánku a relaxaci.

Spáleniny nebo jiné popáleniny mohou být uklidněny přidáním několika kapek levandulového esenciálního oleje do láhve studené vody a postřikem popálenin. Další verze spreje může být vyrobena vyvařením sušených levandulových bylinek do silného čaje, který lze také použít na pokožku hlavy, která pomáhá lupům a suchým místům na hlavě.

Chcete-li vytvořit relaxační lázeň, přidejte šálek silného levandulového čaje nebo několik kapek esenciálního oleje spolu s šálkem solí Epsom do vaší koupele.

Zmírňující oleje z levandule a máty peprné ulehčují bolesti hlavy, stejně jako tření oleje na spáncích.

Topický, levandulový esenciální olej může být použit pro pomoc s podrážděním kůže nebo akné.

Zjistíte-li, jak užitečná je levandule, možná budete chtít pěstovat vlastní na zahradě, abyste jí měli vždy po ruce. Ať už si dáte šálek levandulového čaje, který vám pomůže usnout nebo si vyrobíte láhev šamponu levandule, jedná se o rostlinu, která není naročná na pěstování.

Pozor

Je v pořádku užívat levanduli ve velmi malých množstvích, ale měla by být používána s opatrností, protože existují některé negativní vedlejší účinky, jako je zácpa, bolesti hlavy a zvýšená chuť k jídlu. Mladí chlapci a těhotné ženy by neměly užívat levandule invazivním způsobem, protože to mělo vliv na hormony. Levandule by mohla způsobit způsobit gynekomastii (růst prsou) u chlapců před pubertou potlačením mužských hormonů.

Užívání levandule s jinými sedativy může být nebezpečné tím, že způsobí extrémní ospalost, zatímco tlumivé přípravky by také neměly být užívány s levandulí. Chloral Hydrát může také způsobit extrémní ospalost při použití ve spojení s levandulí. Zvažte koncentraci esenciálního oleje před použitím inhalačních účinků, protože levandulový esenciální olej by se neměl vůbec požívat na inhalaci.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button