Přírodní léčba

Nejlepší DIY balzám na napětí a bolest hlavy

Bojujete s častými bolestmi hlavy a napětím? Pokud hledáte skvělé přírodní řešení na bolesti hlavy, tento DIY návod na balzám přinášející úlevu od bolesti a napětí dělá zázraky.

Balzámy mohou být velice efektivní metoda, jak aplikovat esenciální oleje na vše tělo, pro mnoho účelů, ať už na obtíže spojené se zdravím nebo na zlepšení nálady. Tyto balzámy skvěle fungují, protože člověk dostane benefity základní ingredience a stejně tak i esenciálních olejů. Navíc balzám vydrží na těle déle, než kdyby se esenciální olej aplikoval přímo na kůži.

Tento konkrétní balzám byl navrhnut pro úlevu od napětí ve svalech a pro pomoc při bolestech hlavy. V moderní společnosti sedí většina lidí půl dne shrbená před počítačem, čímž se vám rychle nakumuluje napětí za krkem a na ramenech. Z tohoto napětí poté vznikají bolesti hlavy. Přesně v takovou chvíli je nejlepší použít léčivý balzám, a pokud je bolest opravdu k nevydržení, můžete na vrstvu balzámu dát i další vrstvu esenciálních olejů.

Esenciální oleje užité v tomto balzámu tvoří silnou kombinaci, a každý z nich přidává svůj kousek do soudku s jedinečnými vlastnostmi na úlevu od bolesti:

  • Kadidlo

Kadidlový esenciální olej je užíván, protože je skvělý pro pleť. Kadidlo může pomoci s neurologickými obtížemi, pokud je tady vaše bolest hlavy spíše migrénového typu, pomůže vám se jí rychleji zbavit. Také pomáhá snížit zánětlivost, čímž rychle pomůže uvolnit od napětí.

  • Máta klasnatá (Spearmint)

Máta klasnatá je esenciální olej užívaný pro své chladivé účinky, které ihned pomáhají ulevit od bolesti. Chladivé účinky budou působit, jako by bolest zamaskovávaly, nicméně jí též i pomáhají. Máta navíc krásně voní!

  • Máta peprná

Mátový esenciální olej je užíván z podobných důvodů. Je však chladící, a ohromně pomáhá zmírnit bolest a nepohodlí. Jakémukoli druhu svalové bolesti nebo natažení svalu může máta ihned pomoci a ulevit od napětí.

  • Bazalka

Bazalkový esenciální olej je olej vhodný na úlevu od bolesti, je však často podceňován, co se olejů týče. Je skvělý na bolesti uší a svalů, a pokud vám bolest hlavy vystřeluje poblíž uší nebo spánků, je toto ten pravý olej na povrchovou aplikaci na postižené místo.

  • Levandule

Levandulový esenciální olej je užíván zejména kvůli svému zklidňujícímu efektu. Pomůže zklidnit vaši náladu, napětí, a napětí ve svalech. Pomůže vám též usnout, pokud trpíte bolestí v noci, která vám brání v kvalitním nočním spánku. Je navíc skvělý na pleť, takže i v tomto aspektu pomůže.

DIY balzám na bolest hlavy a napětí

Tento recept vystačí na více nádobek balzámu než jen na jednu. Záleží tedy na velikosti vaší nádoby – můžete udělat nějaké balzámy extra pro přátele a rodinu, nebo si něco nechat v záloze na horší časy. Je lepší používat malé nádobky, abyste je mohli mít kdykoli po ruce, třeba v kabelce, a mohli je jednodušeji darovat lidem.

Ingredience a potřeby:

  • 3 polévkové lžíce včelího vosku (pokud budete mít kostku včelího vosku, nakrájejte jí na menší kusy pro lepší práci)
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce sladkého mandlového oleje (jojobový olej funguje stejně tak dobře)
  • 8 kapek kadidlového esenciálního oleje
  • 10 kapek esenciálního oleje z máty peprné
  • 6 kapek esenciálního oleje máty klasnaté
  • 6 kapek levandulového esenciálního oleje
  • 8 kapek bazalkového esenciálního oleje
  • Vodní lázeň
  • Malé nádobky s víčky – alespoň šest kusů, pokud mají více jak 30 mililitrů
  • Etikety a fixy, v případě potřeby

Návod:

  1. Jako první nakrájejte včelí vosk na malé kousky, pokud máte kostku a je to potřeba.
  2. Připravte si na plotnu spodní díl vodní lázně s vodou a začněte jí vařit na střední teplotě.
  3. Mezitím co se bude zahřívat voda, položte na vrch horní díl vodní lázně, do kterého vložte včelí vosk. Včelí vosk trvá několik minut, než se rozpustí. Jakmile uslyšíte, že voda je blízko bodu varu, stáhněte teplotu na nízký stupeň. Poslední, co chcete je, aby se vám vosk připálil. Jakmile si tedy všimnete, že začíná tát, musíte ho celou dobu hlídat, protože od tohoto bodu vše půjde mnohem rychleji.
  4. Zatímco se vosk rozpouští, vyrovnejte si na rovnou plochu všechny nádobky, aby všechny byly ihned připravené k použití, jakmile bude vosk zcela rozpuštěn.
  5. Poté naměřte správné množství kokosového a mandlového oleje.
  6. Jakmile bude váš včelí vosk zcela tekutý a průhledný, přidejte do něj kokosový olej a za stálého míchání nechte rozpustit. To stejně posléze zopakujte s olejem ze sladkých mandlí.
  7. Sejměte hrnec z plotny a nechte ho lehce vychladnout (ale tak, aby směs nezatvrdla). Poté přidejte esenciální oleje, hezky jeden po druhém, ne všechny naráz. Buďte opatrní, ať je nepřeženete, hodně z nich je tekutých a lehce vám ujede ruka.
  8. Dobře promíchejte. Nyní můžete pomalu přelít směs do vašich připravených nádob až po okraj.
  9. Mějte hrnec stále na velmi nízké teplotě, protože směs rychle tvrdne a nemuseli byste stihnout přelít všechnu.
  10. Nechte nádobky stát při pokojové teplotě, aby mohl balzám plně vychladnout. Tento proces zabere okolo půl hodiny až 45 minut. Sáhněte zespodu na střed a pokud i to místo bude studené, balzám je připravený.
  11. Nyní už jen můžete udělat roztomilé etikety, pokud chcete, a můžete začít používat!

Jak balzám používat

Naberte na prst trochu balzámu o velikosti hrášku a namažte zezadu na krk nebo na nějakou svalovou oblast, kde cítíte napětí, a dobře vmasírujte. Při bolestech hlavy aplikujte na spánky a podél vlasové linie. Pokud máte vážnou bolest hlavy, můžete ještě přidat vrstvu esenciálního oleje máty peprné, levandule a/nebo kadidla, pro ještě větší úlevu.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button