Další lahodné tradiční velikonoční jídlo! Na Bílou sobotu se jedl mazanec, velikonoční nádivka a také Jidáše. Z kynutého těsta udělané ”provazy” symbol Jidášovo oběšení slazené medem. Udělejte si tuhle dobrotu, není náročná na přípravu a vám i dětem bude určitě chutnat!
Ingredience
2 ks vejce
3dcl mléko
500 g polohrubá mouka
1 kostka droždí
100 g máslo
1 balíček vanilkový cukr
1 hrst rozinky
1 hrst mandle
1 lžíce cukr
špetka sůl
Postup
Z mléka, droždí a lžičky cukru uděláme kvásek a necháme ho v teple vzejít. Do mísy dáme mouku, změklé máslo, cukr, žloutky a kvásek. Vypracujeme vláčné těsto a přidáme rozinky nebo mandle. Necháme asi hodinu kynout.
Vždy si vezmeme kousek těsta, rukou uděláme válečky a stočíme do spirálek. Dáme na plech s pečícím papírem a necháme ještě 15 minut kynout. Potřeme bílky a pečeme v troubě zhruba na 180 stupňů (dle síly trouby) dozlatova. Při podávání mažeme medem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.