DetoxikaceJídlo a stravování

Při keto dietě si dejte pozor na keto chřipku. Projeví se únavou nebo i vyrážkou

Určitě všichni dobře známe, jaké je to mít chřipku. A pokud se vám tato nepříjemná nemoc vyhnula, alespoň jistě tušíte, jaké jsou její příznaky a jak se léčí. Ale slyšeli jste také o keto chřipce? Víte, co je její příčinou, jaké má projevy a jak se jí dá celkem úspěšně předcházet?

Keto chřipka se nejčastěji projevuje bolestmi hlavy, celkovou únavou, nevolností, nebo třeba i nelibě páchnoucím dechem. Jedná se o následek tzv. keto diety, která je v posledních letech poměrně populární metodou jak shodit nějaké to kilo navíc, a to rychle a účinně. Spočívá v konzumaci maximálního množství bílkovin a zároveň minima sacharidů. Zdá se, že na mnoho lidí skutečně keto dieta funguje a nemohou si ji vynachválit, ale řada lékařů před ní varuje. Prý je až příliš drastická a tělu se nedostává všech nutných živin. A je to právě rychlý přechod z vyvážené stravy, který může způsobit řadu nepříjemných vedlejších potíží známých pod názvem keto chřipka.

První dny na ketu

Pokud se rozhodne pro keto dietu, můžete se během několika prvních dní setkat s výše popsanými symptomy. Ty se často velmi podobají klasické chřipce, ale navíc je většinou i nevolnost a bolesti v oblasti břicha. Objevují se tradiční symptomy, jako je zápach z úst, slabost, svalové křeče, průjem nebo zácpa, také kožní vyrážky. Můžete se cítit nesoustředění, bez nálady, stále velmi vyčerpaní. Je to proto, že tělu chybí glukóza, která zásobuje vaše srdce, mozek a svaly. I z důvodu těchto projevů se nedoporučuje pouštět se do keto diety na vlastní pěst, ale vždy jen pod dohledem odborníka, který tématu skutečně dobře rozumí a dokáže vám v případě problémů pomoci.

Ketóza

Keto chřipka postihuje velké procento těch, kteří s keto dietou začínají zcela poprvé a doposud žili hlavně ze sacharidů. Jejich tělo si s náhlým utnutím přísunu energie jednoduše nedokáže dobře poradit. Přitom tento stav značí také to, že jste se dostali do tzv. stavu ketózy který je v rámci keto diety žádoucí. Tělo obvykle používá jako hlavní zdroj energie glukózu. Když její příjem snížíte pod 50 gramů denně, dostanete se do metabolického stavu jménem ketóza. Namísto spalování sacharidů, začne v tomto stavu tělo spalovat tuky, a vy pak hubnete.

Tyto potíže se vás mohou držet jen pár dnů, ale někdy i celé týdny. Doba, než se vaše tělo dokáže na nový systém adaptovat, je velmi individuální. V tomto období je nutné chovat se podobně, jako byste skutečně byli nemocní. Na místě je tedy klidový režim, odpočinek a relaxace. Takto tělu nejlépe pomůžete se na nový systém stravování přepnout. Jedná se totiž o poměrně razantní změnu. Keto chřipka totiž představuje obrannou reakci těla, pomocí níž se s nastavenými změnami vyrovnává.

Prevence a léčba

Pokud začínáte s keto dietou, musíte se připravit na to, že se vás keto chřipka dotkne. Ve větší či menší míře to čeká každého a účinná prevence v podstatě neexistuje. Odborníci se stále dohadují o možných neblahých důsledcích keto diety na tělo v dlouhodobém horizontu. Obecně je samozřejmě potvrzené, že keto dieta pomáhá skutečně zhubnout a často se podaří zabránit i následnému jojo efektu. Jenže vynechávání sacharidů představuje z dlouhodobého hlediska vážné riziko. Některé živiny jednoduše z bílkovin a tuků nezískáte.

Keto chřipce se tedy nejspíš nedá stoprocentně předcházet, ale její „léčba“ se dá urychlit. Vhodné je zvýšit dávku antioxidantů, vitaminu C, případně vitaminu E a lecitinu. O tom všem by vás ale měl informovat odborník, se kterým keto dietu podstupujete. Pokud se vám nepodaří se příznaků do pár dní zbavit, je vhodnější dietu ukončit a vyzkoušet jinou možnost, jak nechtěná kila dostat dolů.

Když její příjem snížíte pod 50 gramů denně, dostanete se do metabolického stavu jménem ketóza. Namísto spalování sacharidů, začne v tomto stavu tělo spalovat tuky, a vy pak hubnete. Na tomto principu je založena i populární Cambridge dieta, dnes známá jako The 1: 1 Diet by Cambridge Weight Plan. Její součástí je síť výživových poradců, kteří kladou důraz na zdravý životní styl a eliminaci obdobných komplikací v procesu hubnutí.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button