DetoxikaceJídlo a stravování

Barevní kouzelníci: Co jsou flavonoidy a jak prospívají vašemu zdraví?

Pokud by zdraví vašeho těla bylo pestrou tapiserií, flavonoidy by byly jen jednou z mnoha nití, ze kterých si můžete vybrat. Tyto rostlinné sloučeniny se nacházejí ve všech druzích ovoce a zeleniny, od běžných potravin až po rostliny, bylinky a koření. Ve skutečnosti jsou to právě tyto chemické látky, které jsou zodpovědné za zářivou barvu mnoha oblíbených produktů. A mají i celou řadu zdravotních benefitů.

Co jsou flavonoidy?

Flavonoidy jsou typem fytochemikálií neboli rostlinných chemických látek, které jsou široce rozšířené v rostlinné říši. Vytvářejí zářivé barvy mnoha druhů ovoce, zeleniny a květin a bylo zjištěno, že mají řadu zdraví prospěšných účinků. Flavonoidy nejsou ve skutečnosti tráveny nebo vstřebávány stejně jako jiné živiny, jako jsou třeba běžné bílkoviny nebo sacharidy. Místo toho naše střevní bakterie flavonoidy rozkládají a využívají je ve prospěch různých částí našeho těla, například jim poskytují antioxidační a protizánětlivé vlastnosti.

Flavonoidy se dále dělí do různých podtříd podle vlastní chemické struktury a způsobu rozkladu. Proto typ flavonoidů, které přijímáte, závisí na potravinách, které jíte.

Přínosy flavonoidů

Výzkum prokázal, že flavonoidy mají řadu zdraví prospěšných účinků, včetně antioxidačních, protizánětlivých a protirakovinných. Jsou spojovány se snížením rizika chronických onemocnění, jako jsou kardiovaskulární choroby, a také se zlepšením kognitivních funkcí.

Antikarcinogenní vlastnosti

Výzkumná studie z roku 2011 zjistila, že flavonoidy hrají důležitou roli v boji proti rakovině. Podle této studie mohou flavonoidy pomáhat s podporou životního cyklu buněk, a dokonce odrazovat od růstu některé druhy rakoviny.

Zdraví srdce

Strava bohatá na flavonoidy může prospívat i vašemu srdci. Konkrétně bylo prokázáno, že pomáhají při zmírňování příznaků hypertenze (vysokého krevního tlaku). Studie z roku 2021 zjistila souvislost mezi nižším krevním tlakem a vyšším příjmem potravin obsahujících flavonoidy, jako jsou jablka, bobuloviny a další ovoce. To je do značné míry důvod, proč si ve středomořské stravě, která je známá tím, že prospívá vašemu srdci, všimnete velkého množství ovoce bohatého na flavonoidy.

Zdraví mozku

Flavonoidy jsou také spojovány s podporou zdraví mozku, snižováním neurozánětů a zlepšováním průtoku krve mozkem. V přehledu z roku 2022 bylo zjištěno, že strava bohatá na flavonoidy je spojena s vyššími kognitivními a paměťovými funkcemi, zejména u stárnoucích dospělých.

Kolik jich potřebujete?

Neexistuje žádná doporučená denní dávka nebo jiný měřitelný parametr pro příjem flvonoidů. Výzkumy však naznačují, že vyšší příjem flavonoidů může být zdraví prospěšný, a konzumace stravy bohaté na potraviny obsahující flavonoidy se obecně doporučuje pro celkové zdraví a pohodu. Množství flavonoidů potřebné ve stravě se liší v závislosti na individuálních faktorech, jako je věk, pohlaví a celkový zdravotní stav.

Jak získat flavonoidy z potravin

Nejlepším způsobem, jak flavonoidy dostat do svého organismu, je přímo z potravin a nápojů. Mezi potraviny bohaté na flavonoidy patří bobulovité ovoce, citrusové plody, čaj, víno, cibule a kakao.

Flavonoidy a příbuzné látky najdete dále v těchto potravinách:

  • Švestky
  • Brusinky
  • Borůvky
  • Jahody
  • Ostružiny
  • Třešně
  • Banány
  • Červené a fialové hrozny
  • Červené víno
  • Pomeranče

Buďte opatrní s doplňky stravy

Jak vidíte z výše uvedeného dlouhého seznamu, flavonoidů můžete získat více než dost z toho, co máte v lednici a ve spíži. Ačkoli existují doplňky stravy, které se snaží doplnit chybějící flavonoidy, je lepší držet se jejich získávání prostřednictvím chutných pokrmů a receptů. Obecně platí, že je vždy lepší získávat všechny potřebné látky přímo z kvalitní stravy než užívat množství různých doplňků. Mnoho zaručených pilulek jsou ve skutečnosti spíše marketingovým tahem, ale jejich účinost je značně omezená.

Konzumace ovoce musí být hlídaná

Ačkoli je možné jíst zdravě, a přitom jíst málo nebo hodně ovoce, ideální množství leží někde uprostřed. Pořád platí, že ovoce je značným zdrojem cukrů – a jeho konzumaci tedy musíme řídit a vědomě ji omezovat. Obecné doporučení pro příjem ovoce a zeleniny je alespoň 400 gramů denně nebo pět porcí po 80 gramech. Toto doporučení vychází ze skutečnosti, že konzumace pěti porcí ovoce a zeleniny denně je spojena s nižším rizikem úmrtí na nemoci, jako jsou srdeční choroby, mrtvice a rakovina. Obecně ale můžeme říct, že je lepší spíše jíst více zeleniny a méně ovoce. Ovoce by stále mělo sloužit spíše jako zpestření, či odměna, případně by měla doplňovat stravu v případě vyššího kalorického výdeje.

ZDROJ: https://health.clevelandclinic.org/what-are-flavonoids
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Jane Doan: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/1128678/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button