Zdravé tipy

Multitasking není žádnou výhrou. Bere vám pozornost a efektivitu

Taky děláte multitasking? Možná ano, jen netušíte, že to, co děláte, nese toto pojmenování. Název lze rozdělit na dvě slova – multi (více) + task (úkol). Multitasking je tedy schopnost dělat více činností zaráz. Říká se, že muži jej neumí a ženám jde naopak docela dobře. Ve skutečnosti je ale jen málo lidí, kteří jej skutečně ovládají. Spíše většinou děláme jeden úkol jako hlavní a těm ostatním věnujeme jen omezenou pozornost. Přesto je u mnoha činností rozhodně lepší se mutlitaskingu vyhnout. Které to jsou a jaká hrozí rizika?

Každý z nás to občas dělá

Aspoň občas se multitasking týká takřka každého z nás. Stačí si jen vzpomenout na poslední jízdu v autě. V podstatě se v tu chvíli proměňujete na velmi výkonného a zautomatizovaného robota, který zároveň dělá několik věcí. Sledujete provoz, vyhodnocujete situaci, rukama a nohama ovládáte vůz a dost možná s někým i mluvíte. Zde je multitasking poměrně snadný, protože se jedná o zautomatizované činnosti, nad kterými nemusíme moc přemýšlet. Nebylo to ale tak vždy – začátky v autoškole určitě byly krušné.

Takových multitaskingových aktivit děláme každodenně spoustu. Může to být běh při poslouchání podcastu, úklid nebo vaření při sledování televize, ale také telefonování, u kterého stiheneme vybalit nákup nebo obstarat domácího mazlíčka.

Všechny tyto činnosti spojuje to, že naše naše pozornost míří jen k jedné aktivitě, zatímco ta druhá je podřadná a vykonáváme ji rutinně. Jestliže ale budeme chtít skloubit dvě úlohy vyžadující koncentraci a soustředěnost, pravděpodobně narazíme na to, že to vůbec není tak snadné.

Se soustředěním na dvě věci nepochodíte

Většina z nás není nastavena tak, aby tohle dobře zvládala. I když si možná myslíme, že zvládáme více věcí najednou, spíše jen přepínáme pozornost od jedné věci k druhé. I z toho důvodu je pak celková efektivita takové práce velmi nízká – podle některých výzkumů klesá až o 40 %.

Vyhněte se nebezpečnému multitaskingu

Opatrní buďte s jakýmkoliv multitaskingem při řízení auta. I bez čehokoliv jiného musíte svou pozornost velmi intenzivně věnovat provozu a vaše mysl je zaměstnaná dost. Rozhodně nelze doporučit ani tolik oblíbené telefonování. Není to totiž to samé, co rádio, které můžeme poslouchat jen tak na pozadí. Na hovor se totiž soustředíme, což nám ubírá pozornost z jiných důležitých věcí.

Vyhněte se také studiu, které prokládáte scrollováním na Instagramu nebo odepisováním přátelům. Může se to zdát jako nevinné rozptýlení, ale ve skutečnosti vás to velmi ruší a bere vám to koncentraci. Vaše pozornost jen neustále překmitává mezi mobilem a učebnicí, a je jasné, že takhle vám toho v hlavě moc nezůstane.

Příliš dobrého nenaděláte ani při práci na počítači, při které se snažíte komunikovat s partnerem nebo dětmi. Pokud budete během odpovídání na pracovní e-mail zároveň slovně reagovat na svého přítele či přítelkyni, dost možná se v tom celém úplně zamotáte a dojde k nedorozuměním na obou stranách.

I u odpočinku se snažte nemultitaskovat. Sledování filmu a projíždění Instagramu je sice oblíbené, ale opět zbytečně přetěžujete svůj mozek nesouvisejícími činnostmi a ani z jednoho nic nebudete mít.

Ženy na tom nejsou o nic líp

Možná jste také slyšeli, že ženy jsou v multitaskingu přebornice. Není to ale tak docela pravda – ani ženy v tomto ohledu nemají žádné nadpřirozené schopnosti. Odborníci ale potvrzují, že žena potřebuje multitaskling ovládat daleko více než průměrný muž. Obvykle totiž prací v domácnosti stráví oproti muži každý týden asi o 4 hodiny více. Více se doma nadřou ale i ženy, které přispívají do partnerského rozpočtu větším finančním příjmem. Ženy v domácnosti tedy často nemají na výběr a musí mutitasking využít – bohužel to ale obvykle nevede k dobrým výsledkům.

ZDROJ: https://www.verywellmind.com/multitasking-2795003

ZDROJ obrázku: Fotografie od uživatele Sarah Chai ze služby Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button