DetoxikaceJídlo a stravováníPřírodní léčbaZdravé tipy

Cikorková káva, káva z čekanky, dnes směs Melta nebo Karo. Nápoj našich předků, který dokáže léčit mnoho nemocí a získává si opět svou popularitu

Po více než dvě století se používala káva z čekanky, která byla později nahrazena klasickou kávou. Dnes si ale tento nápoj získává opět svou popularitu díky skvělým účinkům pro naše zdraví. Skoro každý z nás zná Meltu, což je směs namletých zrn, jako je právě kořen čekanky, žito, kořen cukrové řepy a ječmen.

Je populární mezi těmi, kteří se snaží snížit příjem kofeinu a přináší mnoho přínosů pro zdraví, včetně snížení zánětu, snížení hladiny cukru v krvi a zlepšení trávicího zdraví.

Čekanková káva, náhražka kávy kultivovaná z rostliny Cichorium intybus, byla historicky používána jako lék na rány a několik zdravotních stavů, včetně cukrovky. Zatímco ne všechny její údajné výhody jsou doloženy vědeckými důkazy, čekanková káva nabízí mnoho krátkodobých a dlouhodobých potenciálních přínosů pro zdraví. Může chránit tělo před poškozením a snižovat riziko některých chronických onemocnění.

Rozpustná vlákna

Čekanka má dostatečný příjem rozpustných dietních vláken, což je základní živina, která je spojena se snížením cholesterolu a krevního tlaku, zlepšením zdravých gastrointestinálních funkcí a několika dalšími přínosy pro trávení a celkové zdraví. Podle recenzí z února 2010 „Komplexní recenze ve vědě o potravinách a bezpečnosti potravin“ obsahuje kořen čekanky rozpustné vlákno známé jako inulin. Toto vlákno chrání proti akumulaci volného cholesterolu a poskytuje další metabolické výhody, jako je podpora absorpce železa. Kromě použití v kávových náhradách je inulin extrahován z čekanky pro použití jako náhražka cukru kvůli nízké kalorické hodnotě.

Antimikrobiální přínosy

Podle recenze z roku 2013, založené na důkazech a alternativní medicíně, „kyselina šťavelová obsažená v čekankové kávě chrání tělo před bakteriemi, které se nacházejí kolem zubů, což naznačuje antimikrobiální vlastnosti. Ze stejného přehledu se shledalo, že výtažky kořenů čekanky mají antifungální vlastnosti. Navíc některé sloučeniny extrahované z kořene čekanky mají antimalarické vlastnosti, které ospravedlňují historické použití čekanky jako léčbu malarické horečky.

Chrání játra

Spotřeba čekanky může poskytnout ochranu jater podle studie ze září 2010 publikované v „Potravinové a chemické toxikologii“. Na konci studie samci potkanů, kterým byla podávána každodenně čekanka, vykazovali perfektní hladiny celkového tuku a celkového cholesterolu v krvi a játrech. Výhody čekanky na ochranu jater jsou částečně přičítány její schopnosti zabraňovat poškození volnými radikály, což je účinek jejích antioxidačních vlastností.

Antioxidační vlastnosti

Antioxidační účinky kávy z čekanky mohou zabránit trombóze a zánětu podle studie z květnového výzkumu z „Phytotherapy Research“. Účastníci, kteří denně vypili 300 mililitrů kávy z čekanky, snížili viskozitu krve a plazmy po jediném týdnu, což vědci připisovali fenolickému obsahu nápoje. Tyto fenolické antioxidanty také bojují proti poškození volných radikálů v těle, chrání hlavní orgány a systémy před oxidačním stresem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button