Péče o těloZdravé tipy

Poporodní regenerace. Jak na to, aby šlo vše co nejlépe a přirozeně

Porod je pro většinu žen velice intenzivním zážitkem. A to nejen fyzickým, kdy vaše tělo podstupuje vypětí a bolest, kterou jste možná dříve nezažily, ale také psychickým, kdy se musíte vyrovnat se strachem a obavami a následně s euforií, která vás zalije, jakmile si poprvé pochováte své dítě.

Ženské tělo je v tomto ohledu naprosto zázračné. Nejen že dokáže vytvořit takto komplexní stvoření jakým malé miminko je, ale je vlastně i nadále jedninou věcí, kterou novorozenec nezbytně potřebuje. Vaše tělo je opravdu unikátní a zaslouží si vaši mimořádnou pozornost, aby se i po porodu dostalo opět do formy. Nejde ani tak o to, jak rychle shodíte těhotenská kila, nebo zda se zbavíte strií, hovoříme především o tom, aby se vaše mysl i tělo vyrovnalo s náporem, který prožilo, a mohlo dále plnohodnotně fungovat ve všech oblastech.

Zejména prvních šest týdnů se považuje za velmi kritických pro správně zahojení všech ran a pro nastartování regeneračního procesu, který vašemu tělu vrátí sílu a vitalitu. Základem je samozřejmě správná strava, která je klíčová i pro vaše miminko. Ale pomoci mohou i další aktivity, které podpoří přirozený proces hojení a nabírání nových sil.

Bylinkové koupele

Mnoho maminek nedá dopustit na bylinkové koupele. Správná kombinace bylinek nejen podporuje hojení a zabraňuje vzniku zánětu nebo jiných komplikací, ale také uvolňuje mysl a navozuje stav pohody a klidu.

Koupel se může stát vaším momentem „pro sebe“ v náročném dni, kdy se pořád maximálně soustředíte na vaše novorozeně a své potřeby musíte odsunout stranou. Pokud máte tu možnost, požádejte o pomoc tatínka dítěte nebo kohokoliv jiného, aby se miminku na chvíli věnoval místo vás a vy si udělejte horkou koupel s bylinkami. Skvělá je třeba levandule nebo meduňka. Relaxujte, dýchejte příjemnou vůni a užijte si chvíli ticha a pohodlí.

Výživná strava

Vždy je nejlepší cestou k uzdravení správná strava. Jen ta vám dodá dostatek vitamínů a minerálů, které jsou nezbytné pro regeneraci těla i mysli. Pokud kojíte, je pak správná strava zcela klíčová i pro vaše dítě, aby dostávalo z mléka všechny potřebné živiny.

Důležité je jíst pravidelně, nezapomínat na ovoce a zeleninu a také na dostatek tekutin. Pamatujte, že s mateřským mlékem odchází z vašeho těla i velké množství vody, kterou musíte pravidelně doplňovat.

Kojení

Naše tělo je vymyšleno a funguje zcela perfektně. A proto platí, že pokud je pro maminku přirozené po porodu kojit, pak je to pro ni i pro miminko to nejlepší, co může udělat. Kojení zabraňuje riziku vzniku rakoviny prsu, pomáhá uvolňovat napětí a vytváří neopakovatelné pouto mezi dítětem a matkou, které vám pomáhá zvládat stres a obavy, jež s mateřstvím nutně souvisí.

Kojení není vždy snadné a často vyžaduje několik velmi náročný dní, než se dokážete s miminkem sžít a naučit se provádět kojení tak, aby nebylo nepříjemné vám a aby naplnilo potřeby malého dítěte. Může to být velký a stresující boj, ale vyplatí se ho dovést do vítězného konce.

Nestyďte se

Čerstvé maminky se někdy velmi stydí hovořit o problémech, kterým čelí jak po fyzické, tak i po psychické stránce. Zůstávají pak na vše samy a jejich partneři nebo blízcí lidé jim nemohou pomoci, ani kdyby chtěli. Nestyďte se mluvit o tom, co vás bolí, trápí a jak je to těžké. Nikdo vás nebude považovat za slabou. Prošla jste přeci velmi náročnou životní změnou a může chvíli trvat, než se se vším vypořádáte. Nezapomínejte, že spokojené dítě musí mít vždy spokojenou maminku. Tento malý tvoreček je na vás silně navázaný a dokáže vycítit váš strach, nepohodu nebo únavu. Buďte otevřená i kvůli němu a vašemu okolí, aby vám dokázalo pomoci a podpořit vás.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button