Péče o těloPřírodní léčba

Kde všude může kadidlo a kadidlový olej pomoct?

Léčebné a terapeutické vlastnosti éterických olejů jsou známy po tisíce let. Také je lidé využívají jako součást aromaterapie. Esenciální oleje se vyrábějí z kořenů, stonků nebo listů bylin, o kterých se ví, že mají velmi dobré zdravotní vlastnosti a umí pomoci vyléčit některé nemoci.

Esenciální olej z kadidla

Jedním z nejznámějších a hodně studovaných esenciálních olejů je kadidlový olej. Poskytuje řadu zdravotních přínosů jako je snižování bolesti a zánětů. Umí také dále posilovat imunitní systém, pomáhá zmírňovat úzkost a chronickou bolest. Dokonce může být nápomocný v boji proti rakovině.

Odvozený je z pryskyřice stromu Boswellia Sacara nebo Boswellia Carterii, který roste v Somálsku. Kadidlový olej se absorbuje skrz kůži nebo jej můžete vdechovat. Obvykle se kombinují s nosným olejem, tedy takovým, který je schopný „nosit“ další přísady, nejčastěji esenciální oleje. Jde například o jojobový nebo kokosový olej.

Kadidlový olej se považuje za látku, která přenáší zprávy do limbického systému mozku, o němž je známo, že má pozitivní vliv na nervový systém. Přestože použití velkého množství tohoto oleje může být toxické, malé množství neškodí. Doporučuje se 2 – 3 kapky a to 2 – 3 krát denně.

Výběr esenciálního oleje

Kadidlový olej je možno koupit kdekoliv. Je však dobré při nákupu esenciálních olejů dávat pozor. Jdete-li na nákup, pak se vyvarujte takzvaných parfémovaných olejů nebo olejů z vonných látek. Ty sice provoní váš interiér, ale mohou být syntetické a nepředstavují tak žádné zdravotní výhody.

Proto, když se rozhodnete pro použití esenciálního oleje, sáhněte po 100% esenciálním oleji nebo po čistém éterickém oleji. Dosáhnete tak nejlepších výsledků. Co všechno umí kadidlový olej? Jak skvělé vlastnosti kadidlový olej má? Přinášíme osm variant, které můžete využít.

Uvolňující koupel

Tento užitečný esenciální olej pomáhá velmi rychle vyvolat uvolňující a uklidňující pocity. Potřebujete-li například zmírnit stres, pak stačí přidat do horké lázně několik kapek kadidlového oleje. Kromě toho může pomoci bojovat proti úzkosti a uvolní atmosféru vašeho domova. Stačí jej jen přidat do difuzéru. Někteří lidé věří, že vůně kadidlového oleje může zvýšit duchovní spojení a posiluje intuici.

Přírodní prostředek pro domácnost

Kadidlo má antiseptické vlastnosti a umí skvěle bojovat proti virům a bakteriím. Kadidlový olej umí pomoci vyčistit a odstranit tělo od virů a bakterií, které se mohou ve vašem domě držet. Můžete ho použít do difuzéru nebo aromalampy. Díky tomu snížíte znečištění v místnosti a desinfikujete všechny plochy a místa ve vašem domě.

Přírodní hygienický přípravek

Kadidlový olej můžete také použít v ústní hygieně. Má totiž antiseptické vlastnosti. Budete-li pořizovat nové přípravky pro ústní hygienu, sáhněte po přírodních produktech, které mohou obsahovat kadidlový olej. Může vám pomoci léčit různé zubní problémy jako například zubní kaz, perorální infekce dutin, špatný dech a podobně. Kromě toho si můžete připravit domácí zubní pastu. Zkombinujte jedlou sodu a kadidlový olej.

Pomáhá eliminovat procesy stárnutí a vrásky

Silné adstringentní vlastnosti oleje z něj činí skvělý přírodní prostředek k odstranění vašich kožních buněk. Můžete jej použít například jako prevenci proti vráskám, k eliminaci velkých pórů nebo k léčbě akné. Umí také velmi dobře zvednout a zpevnit pokožku, čímž zpomaluje známky stárnutí. Dobrá zpráva je, že jej můžete použít kdekoliv, kde cítíte, že je vaše kůže problémová, například pod očima, na břiše a podobně. Stačí kombinovat šest kapek s jednou uncí nezředěného oleje a poté aplikujte na postiženou oblast pokožky.

Pomáhá s trávením

Kadidlový olej vám může pomoci v případě, že trpíte trávicími obtížemi jako zácpou, syndromem dráždivého střeva, bolesti žaludku, plynatosti, křečí nebo PMS. Podobně jako zažívací enzymy, kadidlový olej pomáhá při zrychlení trávení jídla. Pro gastrointestinální úlevu přidejte jednu až dvě kapky kadidla do jedné lžíce medu nebo osmi uncí vody. Ujistěte se, že nejde o parfémovaný kadidlový olej, pokud jej chcete konzumovat. Musí jít o 100% čistý olej.

Pomáhá na jizvy, rány, strie nebo akné

Kadidlový olej může pomoci snížit viditelnost jizev a podpoří hojení ran. Dále umí snížit výskyt tmavých skvrn, které souvisejí s ekzémy nebo s akné. Může také pomoci stimulovat hojivý proces chirurgického poranění. Jediné, co musíte udělat, je zkombinovat pár kapek s nosným olejem a poté směs aplikovat na postiženou oblast pokožky. I když je tento olej prospěšný pro proces hojení, doporučujeme vyvarovat se aplikace na poraněnou kůži.

Přírodní medicína proti nachlazení a chřipce

Kadidlový olej je prospěšný pro respirační infekce, které jsou způsobeny běžným nachlazením nebo chřipkou. Tento olej vám pomůže zbavit se hlenu v plicích. Navíc má také protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají usnadňovat dýchání a to třeba i při astmatu nebo alergii. Používejte difuzér nebo na hadřík přidejte několik kapek kadidlového oleje a vdechujte.

Pomáhá zánětu a bolesti

Kadidlový olej můžete rozptýlit po interiéru nebo jej můžete použít při masáži bolestivé oblasti. Pomáhá zlepšovat oběh a sníží příznaky bolesti svalů a kloubů, které jsou spojeny s poruchami trávení, artritidou a astmatem. Vezměte ručník a napařte jej párou, která obsahuje kapku kadidlového oleje. Následně položte na bolestivou oblast těla nebo obličeje a nechejte působit. Pomáhá snižovat svalové bolesti. Také můžete do prostoru rozptýlit několik kapek ve svém domě. Smíchejte kadidlový olej s nosným olejem a použijte k masáži kloubů, svalů, krku nebo nohou.

Jaké jsou další zdravotní přínosy kadidlového esenciálního oleje?

Pomáhá snižovat stres a negativní emoce

Inhalace kadidlového oleje pomáhá snižovat vysoký krevní tlak. Pomáhá snižovat deprese a úzkosti bez vedlejších účinků, které mohou mít léky na předpis.

Pomáhá posilovat imunitní systém

Studie naznačují, že kadidlový olej může pomoci posilovat imunitní systém a pomáhá při eliminaci nebezpečných virů a bakterií. Navíc může také pomoci bránit bakteriím v ústech, na pokožce i u vás doma. Má antiseptické vlastnosti a pomáhá předcházet zánětům dásní, špatnému dechu, oparům a dalším infekcím.

Bojuje proti rakovině a snižuje vedlejší účinky chemoterapie

Bylo prokázáno, že kadidlo pomáhá v boji proti buňkám některých typů rakoviny. Podle studie z roku 2012 je AKBA chemická sloučenina, která byla nalezená v kadidlovém oleji. Ta umí ničit rakovinné buňky, které se staly rezistentní vůči chemoterapii.

Zabíjí škodlivé bakterie

Esenciální olej z kadidla je desinfekční a antiseptický, takže přirozeně bojuje proti chřipce a nachlazení. Může být použit namísto chemických čisticích prostředků, které doma využíváte.

Brání projevům stárnutí

Kadidlový olej je schopný zajistit lepší pružnost pokožky, pomáhá proti stařeckým skvrnám, posiluje pokožku a brání známkám stárnutí. Pomáhá také léčit rány, snižuje výskyt akné a jizev, pozvedává pokožku. Navíc kadidlový olej může být přínosem pro vyblednutí chirurgických jizev, strií. Má pozitivní vliv na suchou pokožku.

Vyrovnává hladinu hormonů

Tento olej pomáhá vyrovnávat hladinu hormonů a snižuje tak příznaky spojené s menopauzou a menstruací. Pomáhá zmírnit křeče, bolesti hlavy, zácpu, nevolnosti, úzkost, změny nálady a únavu. Pomáhá také při regulaci a tvorbě estrogenu, snižuje riziko vzniku cyst nebo rakovin u žen v premenopauze.

Pomáhá při trávení

Kadidlový olej pomáhá snižovat bolesti žaludku a křečím, pomáhá trávicímu systému správně detoxikovat. Napomáhá také ke správným pohybům střev, zmírňuje nevolnost a bolesti žaludku, které jsou spojené s PMS. Navíc také napomáhá eliminaci přebytečnou vodu z oblasti břicha, což může vést až k nadýmání.

Kadidlový olej pomáhá stimulovat sekreci zažívacích enzymů, uvolňuje svaly trávicího traktu, zlepšuje tvorbu moči a zvyšuje cirkulaci, která je nezbytná pro trávicí systém. Navíc bylo prokázáno, že snižuje příznaky chronické kolitidy, IBS, Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidy.

Pomáhá zlepšovat spánek

Kadidlový olej je prospěšný pro snížení chronického stresu a úzkosti, které se mohou v noci objevovat. Jeho vůně napomáhá k uklidnění a pomůže přirozeně usnout. Kadidlový olej otevírá dýchací cesty a pomáhá tělu získat tu správnou teplotu ke spánku.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button