Péče o těloPřírodní léčba

Jak si vyrobit domácí skořicový olej? Pomůže vyvážit krevní cukr a chrání ledviny!

Skořice má spoustu možností pro využití, zejména v potravinářství nebo vaření. Můžete jí však použít také k léčbě mnoha onemocnění. Navíc umí pomoci podpořit metabolismus, což pomáhá při hubnutí. Skořice je tedy ideální pro všestranné použití, také proto jí lidé kupují a používají. V alternativní medicíně je velmi ceněna.

Odkud pochází skořice

Původ má v jižní Asii, dnes však roste ve všech tropických oblastech světa a je dodávána do celého světa ve formě prášku, esenciálních olejů. Často se v kuchyni a vaření používá skořice celá. Podle výzkumu je seznam výhod skořice opravdu široký. Dokonce i samotný olej ze skořice má silné antiparazitické, antivirotické, protizánětlivé a antiagregační (léčba snižující krevní srážlivost) vlastnosti, což je mimořádně užiteční pro zvýšení imunitního systému. Ve skořicovém esenciálním oleji je hlavní účinnou látkou cinnamaldehyd. Právě ten přináší příznivé účinky pro zdraví a tělo.

Většina skořicového oleje na trhu je vyráběna z kůry skořice. V závislosti na kvalitě oleje se také odvíjí cena za jednu láhev. Mnohdy to bývají vysoké částky. Když si vyrobíte vlastní skořicový olej doma, ušetříte nemalé částky. Výroba skořicového oleje je v podstatě velmi jednoduchá. Nejsou k tomu potřeba žádné speciální dovednosti a vlastnosti. Potřebujete jen ty správné nástroje a také několik ingrediencí. A jak si vlastně vyrobit vlastní skořicový olej? Můžete využít jednu ze dvou metod.

Co budete pro první metodu potřebovat?

  • Skořicové tyčinky
  • Čistý panenský olivový olej
  • Skleněná nádoba

Jak postupovat:

Vložte dostatečné množství skořicových tyčinek do skleněné nádoby (je-li to možné, vyplňte všechna prázdná místa ve sklenici). Nalijte do nádobky olivový olej, dokud nejsou všechny skořicové tyčinky zcela pokryté. Nádobku umístěte na teplé místo a zajistěte, aby se sklenice nepohnula. Takto jí nechejte asi tři týdny.

Sklenice potřebuje tři týdny, aby se vytvořil skořicový olej a ze skořice se uvolnily potřebné látky. Po třech týdnech otevřete a vytáhněte všechny skořicové tyčinky. Olej přeceďte a nakonec přelijte do jiné láhve. Uzavřete a uschovejte jí na chladném a suchém místě.

Co budete pro druhou metodu potřebovat?

  • Čistý panenský olivový olej
  • ½ šálku mleté skořice

Jak postupovat?

Olej dejte do hrnce a zahřejte jej na střední teplotu. Jakmile bude olej dostatečně horký, přidejte skořici a směs promíchejte. Nechejte vařit asi tři minuty a poté nechejte směs vychladnout. Olej přefiltrujte skrz kávový filtr. Nakonec přeneste do láhve a uskladněte na chladnějším místě a to minimálně po dobu jednoho měsíce.

Kde všude může skořicový olej pomoci?

Pomáhá k vyrovnání hladiny cukru v krvi

Skořicový olej může být užitečný pro všechny, kteří trpí cukrovkou. Může snížit hladinu cukru v krvi a stimulovat účinky pankreas. Skořicový olej obsahuje cinnamaldehyd, který vykazuje silný účinek, který snižuje hladinu glukózy v krvi. Jak použít skořicový olej k vyvážení krevního cukru? Můžete přidat kapku skořicového oleje do vody nebo jej smícháte s medem. Můžete přidat také do ovocného smoothie či menší množství přidejte do různých receptů. Vyhněte se ohřevu na velmi vysoké teploty či příliš dlouhému vaření, protože to z oleje odstraňuje antioxidanty a aktivní složky.

Chrání ledviny

Skořicové tyčinky pomáhají chránit ledviny. Bylo zjištěno, že brání poškození ledvin indukovanému aloxanem. Podobně může skořice chránit ledviny před poškozením toxickými látkami v životním prostředí a sníží tak jejich zatížení.

Infekce močových cest

Ženy obzvlášť jsou náchylné k infekcím močových cest. Tyto infekce jsou obecně bakteriální či plísňové a postihovat mohou také muže. Léčbu můžete podpořit sedacími koupelemi s různými éterickými oleji. Použít můžete eukalyptový esenciální olej, tea tree olej nebo právě skořicový olej. Přidejte 10 – 15 kapek do vodní lázně.

Pomáhá mírnit vředy

Skořicový olej obsahuje látku zvanou eugenol, která může přispět ke snížení vředů. Eugenol je schopen bojovat proti některým žaludečním účinkům špatné stravy. Sníží se tak bolest, která je spojená s příznaky žaludečních vředů.

Podporuje zdraví srdce

Skořicový olej přirozeně pomáhá udržovat tepny čisté, bez tvorby plaků. Díky tomu se může zvyšovat tělní oběh. Pomáhá také podporovat produkci oxidu dusnatého, což je přínosem pro všechny osoby s nemocemi srdce nebo těmi, kteří měli infarkt či mrtvici.

Léčí či zabraňuje bolesti hlavy

Účinné látky ve skořicovém oleji pomáhají zvýšit cirkulaci rozšířením krevních cév. Díky tomu mohou být sníženy bolesti hlavy. Skořicový esenciální olej můžete aplikovat v rámci aromaterapie nebo také jej využívat k inhalaci. Či jej použít také jako lék na bolest hlavy.

Jak domácí skořicový olej používat?

  • Skořicový olej můžete rozptýlit po celém domě s pomocí difuzéru, popřípadě jej můžete přímo vdechovat
  • Skořicový olej zřeďte s nějakým nosným olejem (olivový nebo kokosový olej) v poměru 1:1 a aplikujte přímo na pokožku
  • Skořicový olej můžete také konzumovat, přidejte jej do vody, smíchejte s medem nebo dejte do smoothie

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button