OstatníPéče o tělo

Přirozená barva na vlasy? Tyto recepty vám pomohou!

Podle průzkumu z Velké Británie mění ženy často své účesy, je to přibližně 150 krát za život. Často je součást procesu nejen stříhání, ale také barvení vlasů. Podle studií asi 65 procent žen barví vlasy pravidelně a používají k tomu barvy na vlasy, které jsou volně dostupné v mnoha obchodech. Nejde to jinak?

Vlasy jako chlouba

Ať už jdete ke kadeřnici a svěříte se do jejich odborných rukou nebo se bavíte svépomocí doma, s koupenou barvou na vlasy, všechno obsahuje chemikálie, které asi pro lidské tělo nejsou moc vhodné a dobré. Citlivějším jedincům může při vysoké expozici podráždit pokožku, mít vliv na dýchací cesty, imunitní systém a dokonce i na rakovinu.

I když se dnes barvy na vlasy zlepšili, výrobci na jejich výrobu dbají, některé stále používají nebezpečné chemikálie, které mohou být škodlivé pro tělo. Může se objevovat například Quaternium-15, Fenylendiamin a mnohé další. Zkuste sáhnout po jiných, přirozených možnostech.

Přirozené barvení vlasů

Ukázalo se, že barvit vlasy mohou také přírodní ingredience, dokonce je najdete také ve své kuchyni. Bude to levnější a dokonce pro vaše vlasy přirozenější. Záleží na tom, jakou barvu potřebujete, jakou intenzitu chcete a kolik času potřebujete pro provedení. Co všechno můžete vyzkoušet?

Káva

Skvěle funguje, pokud potřebujete tmavší barvu vlasů a potřebujete zakrýt šedivé vlasy. Dejte vařit silnou organickou kávu, uvařte, nechejte vychladnout. Smíchejte dvě polévkové lžíce kávy s dvěma šálky přírodního kondicionéru. Aplikujte na vlasy a nechejte působit po dobu jedné hodiny. Používáte-li k opláchnutí jablečný ocet, může to trvat o něco déle. Možná bude potřeba tento proces opakovat několikrát, aby byly vidět výsledky.

Čaj

Vzhledem k tomu, že není tak silný jako káva, čaj pracuje nejlépe s přirozenou barvou vlasů. Nestane se vám, že blond vlasy budou najednou hnědé. Černý čaj je velmi účinný způsob, jak zakrýt šediny, zatímco blondýnky mohou použít heřmánkový čas. Smíchejte 3 – 5 čajových sáčků na 2 šálky vody. Nechejte vychladnout a naneste na vlasy. Je-li vaším cílem zakrýt šediny, tak můžete smíchat čerstvou nebo sušenou šalvěj. Nechejte působit asi hodinu a poté opláchněte vlažnou vodou. Čaj můžete nechat působit i hodinu.

Bylinky

Podle vaší barvy vlasů zvolte bylinky. Přinášíme pár návrhů, které podpoří vaši přirozenou barvu vlasů.

  • Zrzavé vlasy – můžete použít měsíček lékařský, ibišek, šípky. Čím víc jich použijete, tím sytější a tmavší barvu získáte. Přísady přidejte do vody a nechejte vařit asi půl hodiny. Poté zchlaďte, sceďte a nalijte na pokožku. Je-li to možné, nechejte vlasy vysušit přirozeně sluníčkem.
  • Hnědé vlasy – můžete použít rozmarýn, kopřivu nebo šalvěj. Nechejte třicet minut vařit, ochlaďte, sceďte a aplikujte na vlasy. Nechejte působit hodinu.
  • Blond vlasy – můžete použít šafrán, měsíček, heřmánek nebo lístky slunečnice.

Řepa a mrkvová šťáva

Směs řepy a mrkvové šťávy vám poskytne přírodní zdůraznění vaší současné barvy vlasů. Můžete použít samostatně nebo jako směs. Aplikujte na vlasy, zabalte a nechejte hodinu působit. Opláchněte vodou a jablečným octem. Pokud chcete mít tmavější odstín, proces opakujte.

Henna

Henna je jednou z nejoblíbenějších přírodních ingrediencí pro barvení vlasů. Zrzky nebo brunetky jsou nejlepší kandidátky pro barvení hennou. Buďte opatrní, protože výsledek může být oranžový než chcete. Smíchejte s trochou heřmánku, aby se barva zmírnila. Chcete-li si vyrobit vlastní barvu s hennou, pak smíchejte jeden šálek henny s dvěma šálky citronové šťávy. Můžete přidat také lžíci octa. Nechejte asi 4 – 6 hodin, dokud směs neztuhne. Aplikujte na vlasy, obalte vlasy a nechejte působit 2 – 3 hodiny, následně opláchněte.

Citronová šťáva

Citronová šťáva je skvělá pro zvýraznění barvy. Stačí šťávu nalít na vlasy nebo aplikovat štětcem. Nechejte působit několik hodin. Sedíte-li na slunci, pak budou vlasy světlejší. Smíchejte s heřmánkem, pokud jste blond a vlasy budou světlejší. Citronová šťáva pracuje pomalu, proto neočekávejte zázraky ihned napoprvé, opakujte aplikaci.

Ořechové skořápky

Jsou skvělé pro tmavě hnědé vlasy. Rozdrťte skořápky, vařte půl hodiny a nechejte ochladit. Můžete také použít prášek z vlašských ořechů. Aplikujte na vlasy a nechejte působit hodinu. Poté opláchněte vlažnou vodou. Pokud chcete intenzivnější barvu, můžete směs znovu ohřát a nechat zbavit až ¼ původního objemu. Poté zchlaďte v lednici a aplikujte na vlasy.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button