CvičeníKrásaZdravé tipy

Co se stane s vaším tělem, když budete každý den chodit?

Máte pocit, že potřebujete udělat něco pro své zdraví? Nicméně nechcete držet žádné drastické diety a trávit hodiny v posilovně. Chcete zhubnout přirozeně, bez zbytečných omezení. Musíme vás zklamat, bez redukce stravy a pohybu účinně nezhubnete, a když ano, objeví se jo-jo efekt. Tomu můžete předejít s jednou běžnou věcí!

Chodím, chodíš, chodíme

Do stravy přidejte zeleninu, ovoce, bílkoviny, sacharidy. Namísto sladkých nápojů pijte neperlivou vodu, vynechejte smažené a tučné potraviny. Kromě toho je důležitý také pohyb. Nemusíte se potit hodiny a hodiny v tělocvičnách. Vyzkoušet můžete úplně obyčejnou chůzi. Jde o nejpřirozenější pohyb, který lidské tělo zná a spolu se zdravou výživou a kvalitním spánkem můžete tělo obnovit a také zhubnout.

Pokud všude jezdíte autem či městskou hromadnou dopravou, pak zkuste chodit pěšky! Nejezděte výtahem, ale choďte po schodech pěšky, do práce (pokud je to možné) choďte pešky, na nákup jděte pěšky a podobně. Prostě kamkoliv, kam to jen jde, jděte pěšky. Ono už pouhých 15 – 30 minut chůze denně může mít velmi drastický vliv na člověka. Na jeho zdraví, ale také vzhled.

Jaké výhody poskytuje každodenní chůze?

Posiluje mozek

Všechny druhy fyzické aktivity, včetně aerobního cvičení pomáhá omlazovat tělo a přináší do těla novou energii. Tímto způsobem pomáhá také mozku, dostává se do něj dostatečné množství krve, což znamená, že bude správně fungovat. Může také pomoci bránit časné demenci, snižovat riziko Alzheimerovy choroby a zlepšuje celkové duševní zdraví.

Zlepšuje zrak

Chůze, že zlepšuje zrak? Ano, je to tak! I když se to zdá zvláštní, chůze může být prospěšná pro zdraví očí. Chůze a vůbec cvičení jako celek může snižovat tlak oka a pomáhat tak bojovat proti glaukomu.

Prevence srdečních onemocnění

Chůze není to samé co běh, ale má podobné či stejné účinky. Jde-li o prevenci srdečních problémů, pak pomáhá také chůze. Napomáhá snižovat krevní tlak, zlepšuje a zvyšuje krevní oběh a v neposlední řadě udržuje hladinu cholesterolu v krvi na té správné hladině.

Zvyšuje objem plic

Chůze je v podstatě aerobní cvičení a pomáhá zlepšovat tok kyslíku v krvi. Díky tomu se z těla odstraňují toxiny a zvyšuje se tak kapacita plic. Dýchání tak bude lepší, vaše plíce toho víc vydrží a také se posílí.

Příznivé účinky na pankreas

Podle určité studie se může chůze podílet na prevenci diabetu. Dokonce je to účinnější nástroj při prevenci cukrovky než běh. Do studie byli zařazeni chodci. U nich bylo prokázáno zlepšení tolerance glukózy téměř šestkrát menší než u skupiny běžců. Celá studie probíhala šest měsíců.

Zlepšuje trávení

Nemusíte do posilovny chodit každý den pro hubnutí nebo zlepšení trávicího systému. Stačí vám půlhodinová procházka denně. Ta pomůže vyřešit nejen vysokou hladinu cholesterolu, snížení hmotnosti, zlepšení metabolismu, ale také problémy s trávením. Procházka rovněž pomáhá snižovat riziko rakoviny tlustého střeva.

Pomáhá zpevňovat svaly

Chůze může pomoci podpořit vaše zdraví, metabolismus, trávení, spalovat kalorie, odstraňovat tuk a také napomáhá zpevňovat svaly. Deset tisíc kroků denně na vašem těle bude znát! Navíc je chůze přirozený pohyb, takže nemusíte mít strach, že si někde natáhnete sval, budete muset pracovat s neznámými cviky nebo těžkými závažími.

Silnější kosti a klouby

Klouby na nohou jsou určeny k pravidelnému používání a chůze jim v tom pomáhá. Zlepšuje mobilitu kloubů, brání ztrátě kostní hmoty a dokonce pomáhá zpevňovat kosti, což je dělá odolnější proti zlomeninám. Doporučuje se procházka každý den minimálně třicet minut.

Ulevuje od bolesti zad

Chůze je činnost s nízkou zátěží, takže vás nebudou bolet záda. Dokonce vám to může pomoci snížit bolest zad tím, že se zlepšuje krevní oběh okolo páteřních struktur a zlepšuje také váš postoj.

Pomoc proti depresím

Psychiatři doporučují chůzi jako cvičení pro osoby, které trpí depresemi a poruchami. Pokud si dopřejete každý den procházku minimálně třicet minut, pak se budete cítit lépe, dobře a spokojeně!

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button