Přírodní léčbaZdravé tipy

Pamatuji si, jak jsem sbírala na škole Podběl, teď teprve vím proč, přečtěte si o jeho účincích

Podběl je léčivá bylina, která je populárně známá. Vědecký název tohoto druhu je Tussilago farfara, ze skupiny slunečnic. Květina rostliny skutečně vypadá jako malá slunečnice s jediným zlatožlutým květem, který je obvykle spojen s jarní sezónou.

První záznamy o Podbělu jsou spojeny s evropskými zeměmi, v částech Anglie a severní Afriky. Byl  později nalezen také v Severní Americe. O podbělu se říká, že byl použit v dávných dobách Řecka a Římu, aby zmírnil průduch průdušek a všechny typy respiračních problémů. V těchto časech byl použit k vyléčení černého kašle.

Podběl výhody pro kůži, vlasy a zdraví:

Podběl se nejčastěji používá ke snížení zánětu. Ale antioxidační vlastnosti Podbělu se také rozvíjí na kůži. Pomáhá kondicionovat pokožku a snižovat oxidační stres. Podběl chrání před mikrobiální funkcí a způsobuje, že pokožka vypadá mladší. Kosmetické koncerny používají Podběl, je to díky obrovské poptávce po omlazujících vlastnostech.

Na rány

Jeho antibakteriální vlastnosti a tím, že působí jako antiseptikum pro všechny druhy vnějších ran, včetně kousnutí hmyzem. Vysoký obsah slizu v něm pomáhá bojovat proti lupům, suchým i mastným vlasům.

Květy nejsou jen krásné, ale jeho esence pomáhají bojovat proti depresi a používají se v terapeutických olejích.

Žaludek a močový měchýř

Pravidelná konzumace byliny zvyšuje imunitu. Podběl zabraňuje nemocem jako je průjem, žaludeční vředy, syndrom dráždivého střeva (IBS) a kolitida. Má vynikající antimikrobiální vlastnosti, takže se také používá k léčbě cystitidy a dalších infekcí močových cest.

Dýchací problémy

Listy Podbělu jsou užitečné při léčbě respiračních problémů, jako je astma, emfyzém, bronchitida, nachlazení a kašel, onemocnění hrudníku, kongesce a problémy s rýmou. A kuřákům, kteří se neúspěšně pokoušeli vzdát kouření; zde je pár dobrých zpráv! Podběl je vaše nejlepší náhražka nikotinu.

Křídlovitý list se vysuší a přidá do lázně pro úlevu od vaginálních podráždění. Není však dobré tyto koupele dělat nadměrně.

Oči

Čaj rostliny Podbělu má vynikající mikrobiální vlastnosti, díky kterým je populární u původních praktiků. Je také součástí kouzelné oční lékárničky babičky, které pomáhá vyléčit podrážděné oči! Kombinace Podbělu s květy měsíčku (Calendula officinalis), kůry borůvky (Berberis vulgaris) a fialové květy (Echinacea spp.) Jsou přípravky, které odstraní veškeré podráždění očí.

Tinktura vyrobená ze sušených listů Podbělu může být použita vnitřně k léčbě kolitidy a dalších střevních problémů. Podběl pomáhá pomáhá proti rýmě a na bolavé hrdlo. Posiluje imunitní systém zlepšením lymfatického výboje v těle a pomáhá léčit také alergie.

Podběl je bohatý na různé prvky jako je zinek, měď, vápník, draslík, mangan, síra, vitamíny A, B, C a P a železo.

Starověká čínská medicína zaznamenává jeho použití jako lék proti kašli.

Byl také používán lokálně, zevně dokáže léčit vředy, drobné zranění, vyrážky a bolestivé klouby. Pro tuto léčbu se vytvoří tinktura nebo obklady z drcených listů.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button