Jídlo a stravování

Nebojte se vánočních kilogramů navíc. Takto si udržíte figuru i přes svátky

Péče o tělo a mysl je stejně důležitá jako to, co si dáváte na talíř. Vyzkoušejte tyto efektivní rady od odborníků na regulaci hmotnosti právě během vánočních svátků, během kterých je to těžší než kdy jindy.

Svátky jsou časem určeným k oslavám, které často zahrnují zvláštní tradice – včetně těch souvisejících s jídlem. Pokud se však snažíte zhubnout nebo si udržet váhu, můžete se obávat, že vás sváteční období plné oslav vyvede z míry a vaše úsilí zcela zbourá. Tyto obavy mohou být umocněny u lidí, kteří vědí, že mají tendenci obracet se k jídlu, když jsou ve stresu, zejména proto, že všechen ten shon s sebou přináší další povinnosti.

Zde je několik zásad „co dělat“ a „co nedělat“, které vám mohou pomoci přečkat období vánočních svátků bez úhony. Samozřejmě je můžete vytáhnout z paměti kdykoli, kdy vás čeká událost zaměřená na jídlo, jako je dovolená nebo víkendový pobyt.

Udělejte si plán, jak zvládat hladinu stresu

Je dobré začít hledáním způsobů, jak zmírnit stres a úzkost, když se objeví (nebo ještě předtím). To může znamenat meditaci, horkou koupel nebo sprchu, poslech hudby nebo hovor kamarádovi. I pouhých 10 minut vám může pomoci cítit se uvolněněji a snížit pravděpodobnost, že sáhnete po jídle, abyste si ulevili.

Nevynechávejte jídlo, abyste si šetřili místo na sváteční večeři

Někteří lidé vynechávají jídlo, aby „ušetřili“ kalorie na velkou sváteční večeři nebo večírek, ale tato strategie se může vymstít a vést k pozdějšímu přejídání. Místo toho zkuste jíst s časovým omezením nebo omezit příjem potravy na osmihodinový časový úsek každý den. Ukázalo se, že je to účinná strategie pro udržení hmotnosti. Nebo si zkuste dát lehčí snídani a oběd v obvyklou dobu a dbejte na to, aby obsahovaly hodně zeleniny a bílkovin s minimem sacharidů. Můžete si například dát k snídani řecký jogurt, k obědu zelený salát s grilovaným kuřecím masem a lehkým dresinkem a pak si dopřát večerní hostinu.

Jezte jídla v určitém pořadí

Při každé večeři nebo večírku pomáhá, když si před ostatními jídly dáte talíř salátu nebo zeleniny. Tyto nízkokalorické potraviny s vysokým obsahem vlákniny vám pomohou zasytit se, než se vrhnete na kaloričtější jídla. Dále si dejte nějaký druh libové bílkoviny. Pokud si chcete dát sacharidy (například brambory, hranolky, rýži, těstoviny, chléb nebo sladký dezert), nechte si je na konec jídla. V té době už nebudete mít takový hlad a snědené bílkoviny trochu zpomalí trávení, takže se budete cítit sytí delší dobu po jídle.

Nezapomeňte, že nápoje se počítají

Snadným způsobem, jak snížit množství kalorií, je vyhnout se nápojům, jako jsou běžné limonády, džusy, kávové nápoje s přidaným cukrem a alkoholické nápoje. Pokud se rozhodnete pít alkohol, volte raději lihoviny smíchané s něčím bez přidaného cukru, například se sodovkou nebo dietním tonikem než pivo, víno nebo míchané nápoje. Nebo se držte nápojů, které mají jen asi 100 kalorií na porci. Mějte na paměti, že alkohol může snižovat zábrany a zvyšuje pravděpodobnost, že si ho dopřejete, takže se omezte na jeden nebo dva nápoje a po každém z nich si dejte sklenici vody.

Poddejte se svým chutím (do určité míry)

Kontrola stravy a hmotnosti je otázkou rovnováhy. Úplné vyřazení dezertů a sladkostí během svátků (nebo i kdykoli jindy) je jednoduše nereálné a může vést k přejídání nebo prostě k tomu, že budete jíst více, než byste chtěli. Pokud máte opravdu chuť na kousek dortu, dopřejte si ho! Pak si ale připomeňte, že to není váš poslední dezert v životě, a pokuste se odložit vidličku po jednom kousku – nebo po několika soustech, pokud vás to uspokojí.“

Nebojte se říct ne

Když je nám předložena nabídka lákavých možností, můžeme mít potřebu vyzkoušet každou věc. Stejně tak může být obtížné odolat nátlakům rodiny nebo přátel, kteří vám nabízí různé pochutiny.  Pořádku je ochutnat, ale nemusíte toho sníst kupu. A každý rozumný člověk to jistě pochopí.

Soustřeďte se při jídle na vidličku

Měli jste někdy problém zapamatovat si, co jste na večírku snědli? Díky veškeré konverzaci, mnoha mini talířům a všeobecnému ruchu můžete snadno ztratit přehled. V takových případech může pomoci strategie vědomého stravování. Pečlivě si vyberte jídlo, pak si sedněte na klidné místo a několikrát se zhluboka nadechněte, než začnete jíst. To vám může pomoci uvědomit si, kde se nacházíte a co se chystáte přijmout. Při jídle se soustřeďte na každé sousto: jak voní, jak chutná, jaký máte v danou chvíli pocit hladu nebo nasycení.

Po večeři se neflákejte

Čím víc cvičíte, tím lépe, a všechno se počítá. Nová doporučení říkají, že i krátké dávky cvičení (kratší než 10 minut) jsou pro vaše zdraví prospěšné. Po velkém jídle pozvěte přátele nebo rodinu na procházku nebo vystupte z metra o zastávku dříve a část cesty domů dojděte pěšky. O víkendech se věnujte lyžování, jízdě na kole, plavání nebo jakékoli jiné aktivitě, která vás baví. Pokud máte zranění, zeptejte se fyzioterapeuta nebo lékaře, co můžete dělat, aby to vašemu tělu neublížilo.

Soustřeďte se na dlouhodobé cíle

Nezapomeňte, proč se snažíte zhubnout nebo si udržet váhu. Připravujete se na operaci nebo se snažíte snížit bolesti kloubů? Ať už jsou vaše důvody jakékoli, zapište si je a vytáhněte je, až si budete potřebovat připomenout, proč se řídíte výše uvedenými radami.

Nakonec se snažte nebýt na sebe příliš přísní. Většina lidí během svátků někdy sní více, než plánovala. Pokud se tak stane, nenechte se tím úplně vykolejit. Prostě se druhý den snažte vrátit do správných kolejí. Mějte také na paměti, že může být opravdu náročné zvládnout váhu sami, a co funguje na jednoho člověka, nemusí nutně fungovat na vás. A v neposlední řadě si nezapomeňte užít čas strávený s rodinou a přáteli. To je vůbec to nejdůležitější.

I kdybyste přes Vánoce nějaké to kilo navíc přibrali, věříme, že jakmile se dostanete zpět do svého běžného režimu a lednice se trochu vyprázdní, půjdou kila zase rychle dolů. Nebojte se proto a zbytečně si nevyčítejte každý kousek cukroví navíc. Jídlo má přeci být radost – a ne jen neustálé odpírání a stres.

ZDROJ: https://theconversation.com/four-ways-to-avoid-gaining-weight-over-the-festive-period-but-also-why-you-shouldnt-fret-about-it-too-much-194420
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: picjumbo.com: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/jidlo-talir-svatek-svetla-196648/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button