DetoxikacePřírodní léčba

Pití teplé vody: pomůže vám to nebo jde o mýtus?

Přínosy pití horké nebo teplé vody jsou založeny na neoficiálních zprávách, ale v této oblasti se objevují některé vědecké výzkumy, které s nimi úzce souvisejí. Někteří lidé uvádějí, že pití horké vody jim prospívá, zejména ráno nebo těsně před spaním.

Následující článek mluví o některých potenciálních přínosech pití horké vody, včetně podpory lepšího trávení, pomoci při snižování hmotnosti, pozitivního vlivu na fungování centrální nervové soustavy a krevního oběhu, zlepšení metabolismu a pomoci při ochraně ledvin a zároveň ředění odpadních látek v krvi. Je však nezbytné pamatovat také na to, že zdaleka ne vždy je teplá voda prospěšná a může mít i svá rizika.

Horkou vodou rozumíme vodu o teplotě mezi 54° a 71 °C. Teplejší voda může způsobit poškození tkáně. Udržování hydratace je důležité bez ohledu na teplotu vody, ale existuje dostatek důkazů, které podporují zdravotní přínos pití horké vody, takže se vyplatí ji alespoň v některých případech pít.

  • Horká voda podporuje lepší trávení.
  • Horká voda napomáhá detoxikaci organismu.
  • Horká voda napomáhá krevnímu oběhu.
  • Horká voda napomáhá hubnutí.
  • Pití horké vody může pomoci zmírnit nepříjemné pocity.
  • Pitím horké vody si můžete udržet hydrataci.

Přestože doposud existuje jen málo vědeckých výzkumů o prospěšnosti horké vody, odborníci na zdraví a wellness se v těchto bodech různou měrou shodují, stejně jako v otázce obecných přínosů vody.

1. Horká voda podporuje trávení

Studie sledovala 14 zdravých mužů a žen a zjistila, že vypití 500 ml vody před jídlem může zvýšit metabolismus o 30 %. Vědci dospěli k závěru, že ke zvýšení dochází do 10 minut a trvá 30-40 minut po konzumaci horké vody, přičemž optimální dobou pro tento efekt je začátek dne.

2. Pomáhá detoxikaci

Horká voda napomáhá detoxikaci organismu tím, že zvyšuje tělesnou teplotu a vyvolává pocení, které pak umožňuje tělu vylučovat odpadní látky potem. Potní žlázy pomáhají kůži filtrovat toxiny z těla, což jim umožňuje zvýšenou rychlostí vylučovat odpadní látky z krve a očišťovat se.

Některé toxiny lze snadno odstranit, ale některé vyžadují další zásah. Přítomnost vody zlepšuje funkci jater a ledvin, které pomáhají ředit toxiny v krevním řečišti a usnadňují vyloučení odpadních látek z těla. 

Pocení je podle vědeckých výzkumů potenciální metodou pro odstraňování toxinů z těla. Pití horké vody tedy vyvolává pocení, které může pomoci odstranit toxiny. Názory na rozsah detoxikace se liší, ale většina odborníků se shoduje, že pocení napomáhá odstraňování nečistot z těla.

3. Horká voda podporuje krevní oběh

Horká voda rozšiřuje cévy, uvolňuje svaly a pozitivně ovlivňuje krevní oběh. I krátkodobé zlepšení krevního oběhu může podpořit lepší prokrvení svalů a napomoci k udržení lepší kondice, od kardiovaskulárních funkcí až po úlevu od bolesti svalů.

4. Usnadňuje hubnutí

Vědecký výzkum podporuje tvrzení, že hubnutí napomáhá pití vody před jídlem, ale výsledky týkající se teploty vody se různí. Jak jsme si ale řekli již výše, je pravděpodobné, že teplá voda má pozitivní vliv na fungování metabolismu, a tedy i celého těla včetně spalování. Je tedy rozhodně možné, že bude mít pozitivní vliv i na efektivitu hubnutí.

5. Pití horké vody může pomoci zmírnit nepohodlí

Pití horké vody pomáhá zmírnit křeče v zažívacím traktu. Studie také došly k závěru, že pití horké vody může mít příznivý vliv na pohyby střev a vypuzování plynů.

6. Horká voda je silným bojovníkem proti nachlazení

Studie z roku 2008 uvádí, že pitím horkých nápojů můžete získat trvalou úlevu od rýmy, kašle, bolesti v krku a únavy. Odborníci sledovali 30 osob s příznaky nachlazení a chřipky a zjistili, že horký nápoj byl účinnější než stejný nápoj při pokojové teplotě.

7. Stresu se lze zbavit pitím horké vody

Výsledky studií naznačují, že pití horké vody je užitečným nástrojem při zvládání stresu, zejména proto, že pomáhá zmírnit stresem vyvolanou hypertenzi neboli vysoký krevní tlak. Horké tekutiny zahřívají tělo, pomáhají zvýšit průtok krve a mohou snížit krevní tlak. Ačkoli žádný dosavadní výzkum definitivně nespojil konzumaci horké vody se stresem nebo úlevou od bolesti, lidé používají tepelné zábaly a lahve s horkou vodou běžně ke snižování nepříjemných pocitů při nemoci nebo únavě. 

8. Pomůže udržovat hydrataci

Pití vody o jakékoli teplotě vám pomůže zůstat hydratovaní. Lidé, kteří si ráno raději dají horký nápoj, jako je čaj nebo káva, získávají hydratační benefit i díky horké vodě. Pokud nahradí kávu pitím horké vody, sníží tím i negativní účinky kofeinu.

Jaká jsou rizika pití horké vody?

Mezi rizika pití horké vody patří poškození tkání, snížené signály žízně, které mohou způsobit, že nebudete pít tolik, kolik byste měli, a zvýšené pocení, které může při cvičení vyžadovat více hydratace než obvykle. Optimální teplota pro pití horkých tekutin je 58 °C.

Podle studie z roku 2015 může pití horké vody potenciálně poškodit tkáň v ústech a jícnu. To se týká zejména případů, kdy je teplota horké vody vyšší než teplota těla.

Podle jiné studie, která se zabývala vlivem teploty vody na pitný režim, pití horké vody způsobuje menší žízeň. To může být škodlivé ve dnech, kdy cvičíte a ztrácíte vodu potem. Pokud se rozhodnete pít horkou vodu, počítejte s tím, že nemusíte pociťovat žízeň tak často, jak byste měli.

ZDROJ: https://svalbardi.com/blogs/water/hot-water
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Felicity Tai : https://www.pexels.com/cs-cz/foto/piti-liti-horka-voda-vertikalni-zaber-7966031/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button