DetoxikaceJídlo a stravováníPéče o tělo

Ketóza: Co s naším tělem dělá a může nám pomoci zhubnout?

Ketóza je přirozený metabolický stav, který nastává, když tělo nedostává dostatek sacharidů z potravy. V normálním stavu, kdy tělo dostává dostatek sacharidů, slouží glukóza jako hlavní zdroj energie. Když je příjem sacharidů omezen, začne tělo spalovat tuky jako alternativní palivo. Při tomto procesu dochází k tvorbě ketolátek, které se stávají hlavním zdrojem energie pro tělo a mozku.

Ketogenní strava se zaměřuje na zvýšení příjmu zdravých tuků a snížení příjmu sacharidů. Běžně se v případě dodržování keto diety doporučuje, aby příjem sacharidů byl omezen na méně než 50 gramů denně, což je mnohem nižší hodnota než u běžné stravy. Tím se přinutí tělo spalovat uložené tuky a produkovat ketolátky.

Ketóza může přinést několik výhod při hubnutí

  • Snížená chuť k jídlu: Ketogenní strava často způsobuje sníženou chuť k jídlu a lepší kontrolu nad hladem. To je způsobeno zvýšeným příjmem tuků a bílkovin, které poskytují pocit sytosti.
  • Zvýšené spalování tuků: Při ketóze dochází k efektivnějšímu spalování tuků. Tělo se učí lépe a efektivněji využívat tukové zásoby a ztrácí přebytečné kilogramy.
  • Stabilizace hladiny cukru v krvi: Ketogenní strava eliminuje prudké výkyvy hladiny cukru v krvi, které mohou vést k nekontrolovatelnému přejídání a zvýšenému ukládání tuků.
  • Zvýšené množství energie: Přechod do stavu ketózy může zvýšit energetickou úroveň. Ketolátky poskytují stabilní a dlouhotrvající energii, která je dostupná pro tělo.
  • Zlepšená metabolická flexibilita: Ketóza pomáhá tělu přepínat mezi spalováním glukózy a ketolátek, což zvyšuje metabolickou flexibilitu a zlepšuje celkovou funkci metabolismu.

Je však důležité si uvědomit, že ketogenní strava není vhodná pro každého. Lidé s určitými zdravotními problémy, jako je diabetes, onemocnění jater nebo ledvin, by měli před zahájením ketogenní stravy konzultovat svého lékaře.

Dále je třeba dbát na vyváženost stravy a správný výběr potravin. Ketogenní strava by měla obsahovat zdravé tuky, jako jsou avokádo, olivový olej, ořechy a semena, spolu s dostatečným příjmem vlákniny z nízkosacharidových zelenin, jako jsou špenát, brokolice nebo ředkvičky.

Možná rizika

Kromě výhod jsou s ketózou spojena také některá rizika a potenciálníě negativní vedlejší účinky. Je důležité mít na paměti, že každé tělo může na ketózu reagovat odlišně. Zde jsou některé z možných rizik spojených s ketózou:

Ketogenní chřipka

Někteří lidé mohou na začátku ketogenní stravy zažít takzvanou ketogenní chřipku. Jedná se o dočasný stav, který zahrnuje přechodné příznaky, jako je únava, nevolnost, závratě a podrážděnost. Tyto příznaky obvykle odezní během několika dní a lze jim čelit dostatečným příjmem tekutin a minerálů.

Nutriční nedostatky

Ketogenní strava je často omezená na některé skupiny potravin, což může vést k nedostatku některých živin. Sacharidy jsou běžně zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny, které jsou důležité pro správnou funkci těla. Je důležité pečlivě plánovat stravu a zahrnout pestrou škálu zdravých tuků, bílkovin a zeleniny. Zejména u žen je hojně diskutováno to, zda nemůže mít ketogenní strava negativní vliv na jejich hormonální rovnováhu. Proto by ženy měly pečlivě sledovat, jak jejich tělo reaguje a případně se včas poradit s odborníkem na zdraví.

Poruchy trávení

Někteří jedinci mohou během ketózy zažívat zažívací problémy, jako jsou zácpa, průjem nebo nevolnost. To může být způsobeno nedostatkem vlákniny nebo náhlým přechodem na stravu s vysokým obsahem tuků. Je důležité sledovat svou stravu a případně konzumovat vlákninové doplňky nebo zvýšit příjem zeleniny. Zejména v prvních týdnech Keto stravování je i celá řada druhů zeleniny vyloučena, takže může být obtížně dostat do sebe dostatek vlákniny.

Ovlivnění sportovních výkonů

Ketóza může ovlivnit výkonnostní sportování. Při nedostatku sacharidů může dojít k poklesu fyzické výkonnosti, zejména při aktivitách vyžadujících rychlou energii, jako je sprint nebo silový trénink. Pokud jste aktivní sportovec, je důležité konzultovat se svým trenérem nebo odborníkem na výživu ohledně správného přístupu k stravování.

Možné vlivy na zdraví srdce a cholesterol

Ketogenní strava s vysokým obsahem tuků může mít vliv na hladinu cholesterolu a některé ukazatele srdečního zdraví. Přestože se zdá, že ketogenní strava může zvýšit hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu, může také zvýšit hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a triglyceridů. Osoby s vysokým rizikem srdečních onemocnění by měly konzultovat svého lékaře před zahájením ketogenní stravy.

Ketogenní strava je často vnímána jako krátkodobá intervence pro hubnutí nebo zvládání určitých zdravotních stavů. Důležité je vždy vyvážit stravu, dbát na dostatečný příjem živin a sledovat tělesnou odezvu. Pokud máte pochybnosti nebo se cítíte nepohodlně během ketózy, je vhodné konzultovat se specialistou.

Závěrem lže říct, že je ketóza jednou z možností, jak podpořit hubnutí a dosáhnout lepšího zdraví. Nicméně je důležité mít na paměti, že každý člověk je jedinečný a reaguje na stravu odlišně. Je vhodné konzultovat svého lékaře nebo nutričního specialistu, aby vám pomohl přizpůsobit ketogenní stravu vašim individuálním potřebám a cílům. Koneckonců rychlé hubnutí nikdy nemůže být zdravé – daleko lepší je dlouhodobá změna a zaměření na plnohodnotné a zdravé stravování.

ZDROJ: https://connect.mayoclinic.org/blog/weight-management-1/newsfeed-post/pros-and-cons-of-a-keto-diet/
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Andres Ayrton: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zena-krivka-bez-tvare-sport-6551070/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button