CvičeníZdravé tipy

Sportování v zimě má svá pravidla. Připravte se na trénink v nízkých teplotách

Byť zima nemusí patřit nutně k vašim nejoblíbenějším ročním obdobím, byla by škoda ji jen tak propásnou doma „za pecí“. I v zimě se dá dobře sportovat a možnosti jsou zase trochu jiné než v létě. Máte šanci zahnat rutinu a vyzkoušet něco nového. Hory jsou vyhledávanými turistickými cíli, ale sport v zimě má svá pravidla, která bychom měli pečlivě dodržovat, aby byl pohyb skutečně zdravý a bez rizika.

Klíčové je vhodné oblečení a vybavení

Než vyrazíte za dobrodružstvím, ujistěte se, že jste vhodně a správně vybaveni do počasí a terénu, do kterého míříte. Výbavu si můžete snadno půjčit, ale oblečení byste měli mít vlastní – tak aby vám sedlo. Ideální je pořídit si termoprádlo, pár vrstev funkčního oblečení, nepromokavou svrchní vrstvu, kvalitní obuv a samozřejmě také čepici a rukavice.

Na turistiku se oblékejte spíše dle pocitu a mějte s sebou vždy jednu vrstvu navíc, kdyby se znenadání ochladilo. Na běžky se vyplatí obléct o trochu méně než na turistiku. Zaměřte se hlavně na ponožky, které by měly být vyšší, aby vám do běžkařských bot nenapadal sníh. Na běh se oblečte tak, jako by venku bylo o 10 stupňů více. Při běhu se skutečně hodně zahřejete a zbytečné pocení by vám neprospělo.

Nepřeceňte své síly

Nezapomeňte, že turistika v zimě na horách je něco hodně jiného než letní výlety po památkách. Proto byste určitě neměli přecenit své síly. Na začátek si dejte klidně jen 10 kilometrů po rovince a otestujte svoji kondičku. Ve vysokých nadmořských výškách navíc mohou hrozit potíže spojené s nedostatkem kyslíku, jako je brnění končetin nebo motání hlavy.

Neopouštějte vyznačené trasy

Nejen v zimě, ale také kdykoliv jindy je nutné držet se vyznačených tras. Když je ale zem pokryta souvislou vrstvou sněhu, je orientace v terénu velmi náročná a můžete se snadno ztratit i tam, kde by to v létě bylo prakticky nemožné. Ve sněhu se také dají snadno přehlédnout různé prohlubně nebo dokonce propasti. Následky takových nehod pak mohou být skutečně vážné – proto rozhodně zbytečně neriskujte.

Dejte si pozor na prochladnutí

Zima umí být nevyzpytatelné a dlouhý pohyb venku může otupit naše vnímání chladu, nicméně prochladnutí hrozí velmi snadno. Proto je třeba mít vždy po ruce náhradní vrstvy pro případ, že se během vaší cesty náhle změní počasí. Kromě toho, že se nemusíte cítit zcela komfortně ale může hrozit také seriózní podchlazení nebo omrzliny, které mohou být i velmi nebezpečné. Podchlazení se projevuje třesem, zmateností a malátností a v takovém případě je potřeba urychleně zavolat pomoc.

I pití je nutné

Přestože v zimě obvykle necítíme takovou žízeň, nutnost doplňovat tekutiny není o nic menší. Zimní turistika a sporty totiž mohou být pořádně náročné a při pocení můžeme stále ztrácet velké množství tekutin. Je tedy dobré mít po ruce termosku s teplým čajem, ze které budete pravidelně popíjet. Doporučujeme brát s sebou zejména termosku, abyste se vyhnuli možnému zamrzání vody. Je také lepší napít se něčeho teplejšího, když je venku chladno.

Nezapomeňte na svačinu

Ani na výživné svačinky byste při výletech do zimy neměli zapomínat. Energii potřebujete nejen na sport, ale také na zahřívání těla. Dobrým řešením mohou být sendviče, sušené maso, sušené ovoce, ořechy, proteinové i ovesné tyčinky a mnoho dalšího.

Na výlet nechoďte sami

V zimě je potřeba na to o to více. V mrazu se dá snadněji ztratit, vyčerpat i podchladi, a proto je vhodné mít parťáka, který vám kdyžtak zavolá pomoc.

ZDROJ: https://www.mountainstateorthopedic.com/blog/preparing-for-winter-sports

ZDROJ obrázku: Fotografie od uživatele Gustav Lundborg ze služby Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button