Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Bolest v krku vyléčíte sami doma. Vyzkoušejte přírodní léčbu, která skutečně funguje

Období chřipek a nachlazení je v plném proudu a možná už i vás nějaký vir zasáhl. Nemusíte rovnou zalehnout do postele s horečkami, aby bylo jasné, že se necítíte dobře. I obyčejná bolest v krku nás dokáže pořádně potrápit a znepříjemnit nám každodenní rutinu. Navíc většinou signalizuje, že je tělo napadeno a je urychleně potřeba přijít mu na pomoc. V opačném případě může nemoc propuknout naplno a pak už se návštěvě lékaře a několika dnům v posteli opravdu nevyhnete.

S bolestí v krku nejčastěji bojujeme s pomocí pastilek z lékárny. Věděli jste ale, že většina z nich pouze utlumují nervová zakončení, ale příčinu bolesti neléčí. To znamená, že se budete zdánlivě cítit v pořádku, ale ve skutečnosti nebudete o nic zdravější než před použitím pastilek. Místo pomoci z lékárny zvolte raději pomoc z přírody. Existuje řada způsobů jak se bolesti krku zbavit, takže i vy si určitě vyberete ten, který funguje právě u vás.

Slaná voda

Nutila vás maminka nebo babička kloktat slanou vodu? Teď už víte, že dělala to nejlepší, co mohla. Slaná voda zmírňuje zánět a dezinfikujte krční mandle od všech bakterií a virů. Kloktejte slanou vodu 3 – 4 krát denně a váš stav se během pár dní zlepší.

Zázvor a med

Ne náhodou obsahují téměř všechny léčivé pastilky výtažky z medu a zázvoru. Je to právě proto, že s bolavým krkem umí tyto dvě léčivé suroviny bojovat jako nic jiného. Pijte alespoň třikrát denně zázvorový čaj dochucený lžičkou medu a během několika málo hodin budete mít od bolesti pokoj. Pro odvážné lze také doporučit žvýkání samotného zázvoru, ale má opravdu pálivou chuť, a není to tedy pro každého.

Kůra z mangovníku

Méně známá, ale přesto neméně účinná léčba bolesti v krku. Seženete ji třeba v obchodech se zdravou výživou. Rozmíchejte jednu lžičku prášku z mangovníkové kůry ve vlažné vodě a touto směsí vyplachujte ústa a kloktejte po dobu několika minut.

Skořice

Směs skořice, černého pepře a medu dokáže ulevit od bolesti a zbavit krk nepříjemných bakterií, které bolest způsobují. Ve sklenici vlažné vody rozmíchejte lžičku skořice, špetku čerstvě namletého pepře a lžičku medu. Popíjejte tento nápoj po malých doušcích a nechte jeho léčivou sílu působit přímo ve zdroji bolesti. Chuť nemusí být úplně příjemná, ale za výsledek to určitě stojí.

Kmín

Vyvařte ve vodě hrstku kmínu společně se stroužkem česneku. Směs nechte pomalu vychladnout a ještě mírně teplou jí polykejte, případně alespoň kloktejte.

Pískavice řecké seno

Tento prapodivný název za sebou ukrývá léčivou rostlinku, která je (jak název napovídá) známá hlavně v balkánské oblasti. Často se používá především k léčbě mužských neduhů, ale odvar z ní dobře bojuje i proti bolesti v krku. Jednoduše v hrnci svařte litr vody společně s hrstí semínek této rostliny. Vařte po dobu 15 minut a poté nechte vychladnout. Kloktejte pravidelně každé dvě hodiny a brzy pocítíte úlevu.

Bazalka

Konečně nějaký lék, který vám i zachutná. Dopřejte si bazalku v jakémkoliv jídle, které vaříte. Působí i jako skvělá prevence proti bolesti v krku. Pokud ale už problém nastal, kousejte bazalkové listy a během několika hodin byste měli zažít úlevu. Bazalka má řadu důležitých vitamínů a minerálů a posiluje i naši obranyschopnost, takže do zimních měsíců se hodí jako žádná jiná.

Pokud bolest i po vyzkoušení různých přírodních možností přetrvává, zvažte návštěvu lékaře. S bolestí v krku si není radno zahrávat a může signalizovat i jiná nebezpečná onemocnění než jen pouhé nachlazení. Vašemu lékaři sdělte, že jste k léčbě používali některé z následujících metod.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button