OstatníPéče o těloZdravé tipy

Varovné signály cyst na vaječnících. Buďte pozorní k tomu, co vám říká vaše tělo

Gynekologické problémy patří k velmi nepříjemný a závažným onemocněním. Pro ženy je zdraví jejich ženských orgánů velice důležité nejen kvůli možnosti otěhotnět a donosit zdravé dítě, ale také kvůli tomu, že se stále častěji objevují smrtelné choroby, které právě s ženskými orgány souvisí. Mnoho žen návštěvy u gynekologa odkládá, bojí se, je jim to nepříjemné. Vystavují se ale riziku, že dojde k zanedbání prevence a na problém se přijde, až když je pozdě. Je tedy na zodpovědnosti každé ženy, aby návštěvy u svého ženského lékaře pečlivě plánovala a v případě jakýchkoliv problémů přišla raději dříve než později. Tělo si navíc umí říct, když je něco v nepořádku. Důležité je tyto signály neignorovat a jednat. Řadou signálů se projevují také cysty na vaječnících, které mohou mimo jiné komplikovat snahy o otěhotnění.

Krvácení mimo menstruaci

Drobné krvácení v období ovulace může být v pořádku, ale jakékoliv abnormality cyklu byste vždy měly konzultovat s gynekologem. Krvácení mimo období menstruace může mít různé příčiny, nemusí se jednat pouze o cysty na vaječnících, ale vždy znační nějaký problém. Pokud je to tedy váš případ a nejedná-li se o zcela výjimečnou situaci, raději se objednejte k lékaři na vyšetření.

Nechutenství a zvracení

Navaluje se vám, zvracíte celkově máte žaludek jako na vodě? Pak je to určitě dobrý důvod udělat si těhotenský test. Pokud ale vyjde negativní, měly byste zpozornět. Takové symptomy často naznačují cysty na vaječnících. Pokud jste si jisti, že se nejedná o střevní chřipku nebo jiné onemocnění trávícího traktu, je načase zavítat ke gynekologovi. Budete mít alespoň klid. A pokud se ukáže, že to cysty nejsou, můžete hledat příčinu jinde.

Pocit plnosti a plynatost

Při cystách se snadno cítit neustále plní, nafouklí a bez chuti k jídlu. Tyto příznaky mohou být často způsobeny obyčejnými trávícími potížemi, ale v takovém případě během dne odeznějí. Pokud přetrvávají i několik dní, měly byste se objednat na vyšetření. Jen lékař dokáže posoudit příčinu vašich problémů.

Bolest zad a nohou

Tento symptom na sebe upozorní velice zřetelně. Projeví se dlouhou a vytrvalou bolestí beder a celých nohou. Taková bolest sice není nijak ostrá nebo nesnesitelná, ale je velice vytrvalá a přetrvává i několik dní. O cysty se jednat vůbec nemusí, ale pokud nenaleznete jinou příčinu, je možné, že jde o tento gynekologický problém.

Změny v močení

Běháte neustále na záchod? Máte pocit, že moč má najednou jinou barvu nebo zápach? Pociťujete při močení pálení nebo svědění? Pak se může jednat i o cysty na vaječnících. Vylučovací a reprodukční soustava pracují u žen ve velice těsné souvislosti a často se tedy problémy jedné objeví i u druhé. Může se jednat i o zánět močových cest, ale v takovém případě by bolest byla opravdu velmi výrazná až téměř nesnesitelná.

Bolest při sexu

Je pro vás znenadání sex nepříjemný až bolestivý. Nedokážete najít polohu, která by vám vyhovovala a o vyvrcholení si můžete nechat jen zdát? I to může být problém cyst. Sex by neměl bolet nikdy. Pokud cítíte bolest na jedné či druhé straně podbřišku, je dost pravděpodobné, že se jedná o nějaký problém s vaječníky.

Řada těchto příznaků se u žen s cystami nemusí vůbec projevit, takže nečekejte, že budete mít úplně všechny. I pokud pociťujete jen jeden nebo dva z uvedených symptomů, je to dobrý důvod proč si na gynekologii zajít. Prevence vás může zachránit o vleklého řešení potíží, které by v počátcích šly odstranit snadno.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button