Jídlo a stravováníPřírodní léčbaZdravé tipy

15 nejlepších potravin pro diabetiky

Některé z nejlepších jídel pro diabetiky zahrnují tmavou čokoládu, avokádo, ryby, quinoa, špenát, rajčata, červenou cibuli, brokolici, vejce, fazole, borůvky, ovesné vločky a mnoho dalších.

Co je cukrovka?

Skutečnost, že čtete tento článek, pravděpodobně znamená, že jste obeznámeni s diabetem, možná dokonce trpíte stavem samotným, ale trochu informací o problému jsou vždy cenné. Pokud znáte někoho, kdo má cukrovku nebo máte životní styl, který vás vystavuje vysokému riziku vzniku cukrovky, pak to jsou také informace, které by mohly být pro vás velmi výhodné.

Diabetes je prostě klasifikací metabolických onemocnění, které vedou k tomu, že má osoba vysokou hladinou cukru v krvi. Více než 380 milionů lidí na celém světě trpí tímto onemocněním a počet roste každý rok. Technickým názvem diabetes je diabetes mellitus, ale důležitější je znát rozdíl mezi různými typy diabetu.

Diabetes 1. typu: Diabetes 1. typu znamená, že osoba není schopna produkovat inzulín, hormon, který umožňuje buňkám v našich tkáních a kosterním svalům absorbovat glukózu (cukr) z krve. Příliš mnoho cukru v krvi způsobuje velké množství zdravotních problémů, včetně zvýšeného hladovění a žízně (což vede k přejídání a obezitě), zvýšené močení a ještě závažnější zdravotní problémy, jako je selhání ledvin, srdeční problémy, poškození zraku, a dokonce i smrt. Diabetes typu 1 je způsoben autoimunitní destrukcí beta buněk ve slinivce, které vytvářejí inzulin; tento typ představuje přibližně 10% případů cukrovky na světě.

Diabetes 2. typu: Diabetes 2. typu představuje dalších 90% celosvětových případů diabetu. Diabetes typu 2 je výsledkem životního stylu, nikoliv metabolického autoimunitního onemocnění, se kterým se narodíte. Diabetes typu 2 znamená, že vaše tělo není schopno správně využít inzulín, který produkuje vaše slinivka, což vede k podobným symptomům jako diabetes typu 1. Způsob, jakým je inzulín nahrazen v těle, může způsobit buď nízkou nebo vysokou hladinu cukru v krvi, což může být velmi nebezpečné. Není znám žádný lék na cukrovku, ačkoli existuje spousta léků, které lidé užívají k monitorování a regulaci hladiny cukru v krvi.

Existuje však ještě jedna možnost – řádné řízení stravy! Existuje mnoho základních potravin, které by diabetici měli přidávat do své stravy, která jim pomůže udržet zdravé tělo a regulovat krevní cukr přirozeným způsobem. Podívejme se blíže na 15 nejlepších potravin pro diabetiky!

Potraviny pro diabetiky

1. Špenát

Ve skutečnosti, listová zelenina všech druhů, včetně kale, špenátu, brokolice a dalších jsou skvělé pro diabetiky. Nízkokalorická a nízkokarbová povaha této zeleniny, kombinovaná s vysokým antioxidačním potenciálem, je činí ideální pro chronické onemocnění. Studie uvádí 14% snížení vývoje diabetu 2. typu, kdy zelená listová zelenina byla pravidelnou součástí stravy.

2. Hořká čokoláda

Vysoký obsah flavonoidů a jiných antioxidantů v tmavé čokoládě skutečně snižuje odolnost vůči inzulínu, zvyšuje citlivost na inzulín, snižuje chuť k jídlu a sladkosti a také snižuje riziko srdečních problémů a problémů s krevním tlakem.

3. Fazole

Vysoký obsah vlákniny v zrnu je důležitý pro řízení absorpce glukózy, avšak nedávný výzkum také ukázal, že luštěniny jsou schopné snížit riziko mrtvice a regulovat uvolňování inzulínu v těle.

4. Česnek

I když je jeho přímý dopad na cukrovku poněkud nejasný, je známo, že česnek snižuje hladinu cholesterolu v krvi, snižuje pravděpodobnost vzniku krevních sraženin, snižuje riziko cévní mozkové příhody a sníží krevní tlak, které jsou všechny spojeny s komplikacemi nebo indikátory diabetu.

5. Ryby

Nejen, že omega-3 mastné kyseliny v rybách, jako je losos, makrela a sleď, snižují riziko srdečních onemocnění, na které jsou diabetici náchylní, ale zdravá kombinace bílkovin a tuku skutečně zpomaluje vstřebávání sacharidů, který pomáhá tělu udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.

6. Borůvky

Tato superpotravina je chválena, že je bohatá na antioxidanty a anthokyany v borůvkách mohou podle posledních výzkumů výrazně snížit vaše šance na cukrovku typu 2 o více než 20%.

7. Bílky

Vaječné bílky jsou zdravé, chudé bílkoviny a mají velmi nízké sacharidy, což znamená, že nemá vliv na hladinu cukru v krvi a pomáhá vám zabránit nástupu diabetu 2. typu.

8. Ovesné vločky

Vysoký obsah rozpustné vlákniny v ovesných vločkách může pomoci snížit pocity hladu a současně zablokovat vstřebávání sacharidů, které mohou zachovat hladinu cukru v krvi na normální hladině. Dále snižuje změny kardiovaskulárních onemocnění a vysokého cholesterolu, které jsou nebezpečné pro ty, kteří trpí cukrovkou.

9. Rajčata

Karotenoidy a flavonoidy nalezené v rajčatech fungují jako velké protizánětlivé a antioxidační látky v těle, snižují riziko chronických onemocnění, srdečních chorob, cholesterolu a dalších příznaků, které mohou často vést k cukrovce. Je to také neškrobová zelenina, takže udržuje hladinu cukru v krvi pod kontrolou.

10. Jogurt bez tuku

Jogurt bez tuku se ukázal jako hlavní posilovač pro diabetiky, protože kombinace s vysokým obsahem bílkovin, nízkotučných a nízkých sacharidů snižuje absorpci glukózy do našeho těla, zatímco obsah vápníku také vede ke snížení rizika diabetu 2. typu.

11. Quinoa

Toto alternativní zrno je kompletní bílkovina, která je pro naše zdraví nesmírně důležitá a je také nabitá vlákninou, která zvyšuje citlivost na inzulín a reguluje vstřebávání sacharidů do těla a zabraňuje kolísání hladiny cukru v krvi, které se diabetici musí vyhýbat.

12. Červená cibule

Antioxidanty nalezené v červené cibuli, jako je quercetin, kapsaicin a flavonoidy, činí z nich silné protirakovinové potraviny, jsou dobré pro zvýšení zdraví srdce a snižují šance na chronické onemocnění, jako je cukrovka.

13. Mandle

Tyto nenáročné ořechy poskytují obrovskou podporu horečnatých a mononenasycených tuků, které regulují metabolismus sacharidů. Výzkum také ukázal, že dieta s vysokým obsahem hořčíku, jako je ta, která obsahuje mandle, pomáhá snížit pravděpodobnost vývoje diabetu 2. typu o více než 30%.

14. Olivový olej

Studie ukázaly, že výměnou másla a sádla za olivový olej může snížit vaše šance na rozvoj diabetu o více než 50%, nemluvě o důležitých antioxidantech a mononenasycených tucích, které snižují srdeční onemocnění a cholesterol.

15. Sladké brambory

Ukázalo se, že sladké brambory snižují hladiny A1C (měření krevního cukru) až o 0,5%, zatímco antokyany a další antioxidanty pomáhají předcházet chronickým onemocněním, jako je koronární onemocnění a rakovina, kterými trpí častěji pacienti s vyšším rizikem diabetu.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button