Jídlo a stravováníZdravé tipy

Je sůl skutečně tak škodlivá? Záleží především na tom, jakou zvolíte

Asi všichni jsme zaregistrovali, že se stále více hovoří o škodlivosti soli a o tom, že bychom ji měli v našem jídelníčku omezovat. Kdy se ale ze soli stal takový nepřítel, když ještě naše děti vyrůstaly na pohádce Sůl nad zlato? Právě v ní se nakonec ukázalo, že sůl je daleko cennější než jakýkoliv majetek. Proč je to tedy dnes jinak?  Přitom je stále pravda, že sůl je pro naše tělo nezastupitelná – ovlivňuje totiž funkce našich svalů a má vliv také na paměť a soustředění.

V posledních letech se hojně diskutuje o tom, kolik soli bychom vlastně denně měli přijmout, aby to pro naše tělo bylo stále zdravé a prospěšné. Podle Světové zdravotnické organizace by dospělí lidé měli přijmout maximálně 5 g soli, kojenci pouhý gram, děti do tří let 2 gramy. Přitom klíčové není až tolik samotné množství přijaté soli, jako spíše celkový obsah sodíku v našem těle.

Sledujte obsah sodíku a dalších minerálů

Abychom si to lépe představili, jeden gram soli obsahuje asi 394 mg sodíku. V Česku je dávka přijímané soli však 3–4krát větší. To nemusí být nutně problém, pokud ale budeme kupovat správnou sůl, která má nízký obsah sodíku. Nerafinová sůl na rozdíl od té rafinované obsahuje široké spektrum stopových prvků, které pomáhají sodík v těle metabolizovat a správně jej využívat. Jedná se zejména o prvky, jako je draslík, a hořčík, které působí synergicky spolu se sodíkem na vodní rovnováhu a nervové a svalové impulsy. Platí tedy, že pokud přijímáme vysoké množství sodíku, je nutné zároveň přijímat také vyšší množství draslíku a hořčíku – to se ale většinou neděje.

Obvykle v domácnosti používáme klasickou sůl kuchyňskou. Ta se také dodává do většiny restaurací a obchodních řetězců. Tato sůl prochází procesem rafinace, který odstraňuje toxiny z těžené mořské soli a ta se následně obohacuje o jód. Další běžně dostupné druhy soli jsou himalájská nebo černá sůl.

Kuchyňská a mořská sůl

Tato sůl se v přírodě vyskytuje buď jako nerost – halit, nebo v podobě roztoku v mořské vodě. Běžná salinita mořské vody se pohybuje okolo 3,5 %. Kuchyňská sůl prochází chemickým zpracováním, je dále bělena a sušena. Tento proces, kterému se říká rafinace, má ale jednu velkou nevýhodu. Zničí prakticky všechny prospěšné látky ze soli. Zůstává pouze sodík a chlór. Následně se sůl běžně obohacuje o jód a přidávají se do ní různé protispékavé látky.

Pokud tedy chceme kupovat kuchyňskou sůl i nadále, je nutné vybírat tu, která neprochází procesem rafinace a má zachované stopové prvky i další nezbytné látky. Rafinovaná sůl rozhodně není pro naše tělo prospěšná, neboť zvyšuje krevní tlak, chronickou nerovnováhu, zadržování vody a jiných tekutin v těle, oslabení imunitního systému a je také velmi návyková.

Vhodnější je sůl mořská, která se odpařuje z oceánů. Pokud taková sůl není rafinovaná, má našedlou barvu a přirozeně obsahuje jak jód, tak také jiné stopové minerály a řasy.

Himálajská sůl

Trendem posledních let je sůl himalájská, která vznikla krystalizací mořské vody po dobu 250 milionů let bez lidského zásahu. Má velmi hezkou a lákavou růžovou barvu, jež je dána obsahem železa. Tato sůl díky vrstvení obsahuje 84 minerálů, které jsou pro naše tělo prospěšné a podílí se na řadě metabolických procesů. Někteří věří, že má i léčivé účinky, nicméně neexistují žádné vědecké výzkumy, které by tyto domněnky potvrzovaly.

Černá sůl

Černá sůl se těží v Indii, Pákistánu, Bangladéši a Nepálu. Má velmi specifickou vaječnou chuť, což je dáno vysokým obsahem síry. Proto se doporučuje lidem, kteří chtějí přestat solit. Často se využívá například ve veganské kuchyni při přípravě veganských vajíček z tofu nebo vajíčkové pomazánky právě kvůli své specifické chuti. V České republice je oproti kuchyňské soli spíše dostupná ve zdravých výživách a je také až trojnásobně nebo čtyřnásobně dražší než běžná sůl. Právě díky vysokému obsahu síry a jiných minerálních látek pomáhá při pálení žáhy, vysokému krevnímu tlaku, eliminuje plynatost a podporuje čištění střev.

Je tedy sůl škodlivá?

Je důležité říct, že sůl je nezbytná pro fungování našeho organizmu. Není to rozhodně jed, kterému bychom se měli vyhýbat, ale musíme s ní nakládat obezřetně a její konzumaci korigovat a volit kvalitní výrobky. Nejdůležitější je si hlídat obsah sodíku a jódu. Měli bychom se zaměřit na nákup nerafinované soli, které neobsahují chemikálie. Pokud preferuje sůl, která vám pomůže zabezpečit také vyšší příjem železa, pak vsaďte na tu himalájskou.

ZDROJ: https://www.health.qld.gov.au/news-events/news/6-things-about-salt-that-arent-true

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button