Jídlo a stravováníPéče o tělo

Co vás v létě ochladí? Zmrzlina ani ledová limonáda to není

Je horko až k zalknutí a vy věříte, že jediné, co vám uleví, je studená zmrzlina nebo limonáda? Jste na omylu! Pokud špatně snášíte horko, je změna jídelníčku vhodným řešením. Překvapivě byste jej ale neměli doplnit jen o studené nápoje nebo potraviny. Pomohou i jídla, od kterých byste to možná na první pohled nečekali. Tyto potraviny vám během letních veder pomohou s ochlazením a ještě vám i zachutnají.

V létě je přirozené vyhledávat stín nebo klimatizované místnosti. Ne vždy to ale je možné a někdy nás povinnosti zavedou i na rozpálená místa, kde není ani jedno z výše zmíněného. Proto se do takových situací obrňte velmi dobře promyšleným a naplánovaným jídelníčkem, který zajistí, že se budete cítit svěže i v největších pařácích.

Studená limonáda vyřeší problém jen na chvíli

Jako první typicky letní potravina nás jistě napadne zmrzlina, ledová tříšť nebo vychlazená limonáda. Bohužel ale faktem je, že zrovna ledové nápoje mezi potraviny vhodné do letních dní nepatří. Způsobují totiž oslabení trávení a stahují tělo, což může vést k zadržování tekutin v těle. Navíc mohou ledové nápoje způsobit rychlé překrvení tkání jícnu, což vede k falešnému dojmu, že nemáte žízeň, ale opak může být pravdou.

Nápoje, které v létě pijeme, by tedy měly mít teplotu okolo 16–18 °C. Nejlepší je čistá voda doplněná citronem nebo mátou, občas si můžete dopřát také ředěné zeleninové a ovocné šťávy nebo minerálky. Podle všeho má mírně ochlazující účinky také zelený čaj, který můžete bez obav popíjet celý den. Proti večernímu pocení pomůže čaj ze šalvěje lékařské. Ta redukuje pocení, ale podporuje také správnou hormonální rovnováhu, což mohou velmi ocenit například ženy v menopauze. Jak si čaj připravit? Použijte 1 lžičku sušených listů šalvěje a přelijte ji čtvrt litrem vroucí vody. Po 10 minutách je čaj připraven ke konzumaci.

Mléční pomocníci

Ochlazující efekt mají i mléčné výrobky. Výbornou volbou do horkého počasí je pěkně vychlazený kefír. K večernímu grilování se zase snadno ochladíte třeba dipem z jogurtu nebo tvarohu. Dobrou volbou k večeři může být namísto těžkého masa i grilovaný sýr. Místo přeslazených jogurtů si na svačinu dopřejte raději bílý jogurt a dochuťte jej čerstvým ovocem. Skvělým letním ovocem na osvěžením jsou kyselejší jablka, meruňky, broskve, jahody, maliny, borůvky nebo rybíz.

Jídlo plné vody

V horku je nezbytné pamatovat na dostatečný pitný režim. Je to proto, že naše tělo se ochlazuje zvýšeným pocením, a proto jsou naše nároky na vodu ještě vyšší. Dokonce i některé ovoce a zelenina jsou k letnímu osvěžení a hydrataci ideální, protože obsahují velmi vysoký podíl vody. K těmto skvělým druhům patří oblíbený meloun, grep nebo ananas, dále okurky, ledový salát, zelené papriky, ředkvičky nebo rajčata.

Teplé jídlo si nechte navečer

Nejen že na něj nemáte chuť, ale ani vám v horku nijak neprospěje. Večer si jej jistě dopřejete s větší chutí. Přes den dejte spíše přednost salátu nebo zkuste studené polévky. Během dne si dávejte pozor také na teplé nápoje jako je čaj či káva. Pro udržení stabilní teploty vašeho těla je teplé nápoje lepší konzumovat v teplotě blížící se vaší tělesné.

S kořením opatrně

V létě se vyplatí některé koření alespoň na čas vyřadit. Vyhněte se zejména tomu, které má zahřívací efekt. K nim patří například zázvor nebo hřebíček. Naopak vás může příjemně ochladit kurkuma, fenykl či koriandr. V kuchyni se také snažte trávit co nejméně času a využijte možnosti přípravy potravin, které nevyžadují tak dlouhou tepelnou úpravu.

ZDROJ: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/how-eat-heatwave

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button