KrásaPřírodní léčbaZdravé tipy

10 domácích postupů, které pomohou odstranit popraskané paty – 1.část

Začíná sezóna odhalených rukou, odhalených noh. K tomu samozřejmě nepatří jen trička s krátkým rukávem, kraťasy nebo krátké sukně, ale samozřejmě také boty. Ty měníte a většinou se v létě spokojíte s žabkami nebo sandály. A to znamená, že musíte přinejmenším v tomto období se začít starat o své nohy.

Nohy jako ze škatulky

Máte popraskané paty a cítíte se kvůli tomu špatně? Raději si obouváte plné boty, které nevzhledné paty zakryjí. Lidé obecně věnují pozornost pleti než nohám. Ta jde totiž vidět a i kvůli tomu se více zaměřují právě na tuto oblast těla. Ruku na srdce, také máte doma spoustu přípravků na pleť, ale ani jeden na nohy?

Popraskané paty se mohou objevovat z mnoha důvodů. Můžete například nosit obuv, která není naprosto vhodná. Objevovat se mohou mikrobiální infekce, stárnutí, nedostatek živin a podobně. Bez ohledu na příčinu vzniku popraskaných pat je nutno začít tento problém řešit. Paty nejen, že jsou nevzhledné, ale často jsou také bolestivé. Vyzkoušejte jeden z níže uvedených domácích receptů, které mohou pomoci vašim nohám. Jde to přirozenou cestou!

Listerine a ocet

Ústní voda Listerine obsahuje thymol a alkohol, což pomáhá bojovat s plísněmi nehtů. Napomáhá tak léčit popraskané paty, uklidňují pokožku a léčí také bradavice. Na druhé straně měkké kyseliny přítomné v octě zase napomáhají změkčovat suchou a mrtvou pokožku, což usnadní odstranění z pat. Co v takové situaci dělat? Připravte si účinnou směs!

Co budete potřebovat:

  • 1 šálek Listerine ústní vody
  • 1 šálek bílého octa
  • 2 šálky vody

Jak postupovat:

Smíchejte ústní vodu, bílý ocet a vodu. Vytvořte směs, do které namočte nohy asi na patnáct minut. Následně odstraňte z pat odumřelou pokožku s pomocí pemzy. Opláchněte čistou vodou, vysušte a tuto metodu opakujte každý den, dokud nejsou vaše paty zahojené.

Rýžová mouka, med a ocet

Rýžová mouka exfoliuje a remineralizuje pokožku. Med je navíc přírodní antiseptikum, které napomáhá léčit popraskané paty. Ocet je zase naproti tomu mírná kyselina, která změkčuje suchou pokožku a usnadňuje odstranění odumřelé pokožky. Jak si tento recept připravit?

Co budete potřebovat:

  • 3 čajové lžičky rýžové mouky
  • 1 čajová lžička medu
  • 2 – 3 kapky jablečného octa

Jak postupovat:

Smíchejte rýžovou mouku, med a jablečný ocet. Mícháním vytváříte hustou pastu. Namočte nohy do vlažné vody a nechejte je tam deset minut. poté vezměte čistící pastu a spolu s ní jemně čistěte pokožku, což pomáhá odstranit mrtvou pokožku. Tento postup opakujte 2 – 3 krát týdně.

Banán

Zralý banán je jedním z nejlevnějších domácích prostředků, které pomohou účinně odstranit suché a popraskané paty. Má skvělé hydratační vlastnosti, obsahuje vitamíny A, C a B6. To všechno pomáhá udržovat pokožku pružnou a skvěle hydratováno.

Co budete potřebovat:

  • 2 zralé banány

Jak postupovat:

Vybírejte opravdu zralé banány, které rozmačkejte a umíchejte do hladké pasty. Pozor na banány nezralé, protože ty obsahují naopak kyselinu, která pro vaši pokožku není moc dobrá. Naneste tuto banánovou pastu na paty a nechejte působit 10 – 15 minut. Pokožka z této směsi absorbuje přirozenou výživu. Poté opláchněte nohy čistou vodou. Tento postup opakujte před spaním noc co noc, zhruba dva týdny, dokud neuvidíte změny.

Med

Med je přírodní zvlhčovalo, což znamená, že pomáhá čerpat vodu z vnitřních tkání do vnějších vrstev kůže. To celé pomáhá léčit vnější pokožku.

Co budete potřebovat:

  • 1 šálek medu
  • Teplou vodu

Jak postupovat:

Rozmíchejte medu v teplé vodě, namočte nohy do této směsi a nechejte 15 – 20 minut působit. Následně odlupujte pokožku jemně s pomocí pemzy. Na nohy naneste krém, který je silným zvlhčovačem. Provádějte pravidelně před spaním.

Rostlinný olej

Různé rostlinné oleje lze použít k léčení a prevenci prasklin pat. Olivový olej, sezamový olej, kokosový olej nebo jakýkoliv jiný rostlinný olej může fungovat. Většina rostlinných olejů obsahuje vitamíny jako provitamín A, D, a provitamín E, které všechny pomáhají vyživovat pokožku a tvořit tak nové buňky.

Co budete potřebovat:

  • Silnou vrstvu rostlinného oleje
  • Několik párů čistých a pohodlných ponožek

Jak postupovat:

Pečlivě omyjte své nohy (s pomocí mýdla) a vysušte je s pomocí ručníku. Následně použijte silnou vrstvu rostlinného oleje na paty a prsty. Nasaďte si pár pohodlných ponožek a nechejte je působit přes noc. Tento postup opakujte několik dní, dokud se trhliny v patách nezmenší a neodstraníte je.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button