Přírodní léčbaZdravé tipy

Jistě má každý z vás doma Pimentovník a běžně ho používá. Jen mu říká Nové koření. Podívejte se na 7 působivých vlastností pro zdraví

Nejdůležitějším přínosem pro zdraví  patří jeho schopnost snížit bolest, zvýšit oběh, chránit gastrointestinální systém, zlepšit náladu, posílit imunitní systém, eliminovat houbové infekce, snížit krevní tlak a snížit zánět.

Co je Nové koření?

Jsou to bobulovité plody Pimentovníku pravého. Původem ze střední Ameriky, částí Karibiku a Mexika, strom který má vědecké jméno Pimenta dioica a postupně se rozšířil po celém světě díky své jedinečné příchuti a kvalitě. Sušené hnědé bobule, voní a mají chuť jako směs skořice, hřebíčku a muškátového oříšku. Bobule se vybírají, když jsou zralé a mohou se nechat uschnout na slunci. Ty pak mohou být rozemlety na koření pro kuchařské použití, nebo může být extrahován esenciální olej.

Nové koření je klíčovou složkou karibské kuchyně, zejména na Jamajce, ale také byla přijata mnoha jinými kulturami po celém světě, včetně Středního východu, Evropy a částí Severní Ameriky. Toto koření může být použito ve sladkých nebo slaných pokrmech a běžně se vyskytuje v dezertech, polévkách, pokrmech z masa, omáčkách, a dokonce i některých typech likérů. Chuť je jistě jedinečná, ale to, co dělá toto koření ještě zajímavější, je vysoká koncentrace užitečných živin a organických sloučenin, jako je eugenol, quercetin a třísloviny, které mají za následek některé impozantní příznivé účinky pro zdraví.

Zdravé přínosy Nového koření

1. Protizánětlivé vlastnosti

Jedním z nejoblíbenějších aspektů Nového koření je jeho schopnost snížit zánět a zmírnit bolest v částech těla. Účinné látky v koření mají chemické sloučeniny, které eliminují zánět, což je ideální koření, které Vám dá trochu úlevy od artritidy, dny, bolesti svalů nebo dokonce hemoroidů. Má také určité analgetické složky, které umožňují snížení bolesti v případě poranění nebo chirurgického zotavení.

2. Pomoc při trávení

Zklidňující, zvlhčující účinek organických složek Nového koření je ideální pro uklidnění žaludku a také pro podporu zdravého trávení. Eugenol, který se vyskytuje v Novém koření, může odstranit zažívací potíže, jako je průjem, nevolnost, zvracení a zácpa, a zároveň stimuluje pravidelnost vyprazdňování, která snižuje nadýmání a nadměrné nadýmání. Protizánětlivý aspekt dále snižuje křeče, což může usnadnit celý proces trávení.

3. Zvyšuje imunitu

Výzkum ukázal jisté antibakteriální a antifungální účinky Nového koření, zejména pokud jde o bakterie žaludku (E. coli a Listeria monocytogenes). Kromě toho, že pomáhá funkci trávicího traktu hladce fungovat, chrání ji také před vnějším záchvatem prostřednictvím přirozené imunitní odpovědi. Navíc, když se na všechny potraviny přidává koření, může bakterie neutralizovat na této úrovni, než vstoupí do vašeho těla a začne dělat škody.

4. Kapacita antioxidantů

Přítomnost eugenolu, quercetinu, taninů a dalších chemických sloučenin činí Nové koření velmi účinný antioxidant, protože mnohé z těchto látek jsou ideální pro neutralizaci volných radikálů a jejich odstranění z těla. Volné radikály jsou škodlivé vedlejší produkty buněčného metabolismu, které mohou způsobit přeměnu zdravých buněk, což často vede k vážným onemocněním – dokonce ik rakovině. Vysoká hladina vitamínu C a vitamínu A přítomných v Novém koření přispívá také k této antioxidační aktivitě.

5. Péče o zuby

Antimikrobiální, antibakteriální a antiseptické aspekty Nového koření mohou pomoci zvýšit vaše zubní zdraví; ačkoli kloktadlo s tímto kořením by nebylo obzvláště příjemné, bylo spojeno se zdravějším zubním zdravím tím, že chrání před bakteriálními patogeny.

6. Zlepšuje oběh

S významnými hladinami mědi a železa je Nové koření ideální pro zvýšení cirkulace, protože to jsou základní složky červených krvinek. Navíc, aspekt koření je povzbuzující a ohřívá tělo. V kombinaci se zvýšeným průtokem krve může dojít k dodatečné energii a správnému okysličování končetin v těle. Železo funguje také při tvorbě určitých enzymů, které jsou rozhodující pro celkový metabolismus.

7. Chrání zdraví srdce

Draslík nalezený v Novém koření má pozitivní účinek na srdeční zdraví, protože je vazodilatačním činidlem a uvolňuje velké množství napětí na kardiovaskulárním systému. To způsobuje zvýšení průtoku krve uvolněnými cévami a snižuje zátěž tepen a srdce, čímž se snižuje pravděpodobnost vzniku aterosklerózy a následně mrtvice a srdečních záchvatů.

Slovo varování: Přestože je to jasně zdravé a prospěšné koření, může způsobit závažné alergické reakce u osob s přecitlivělostí. Také, pokud máte již existující žaludeční vředy nebo ulcerózní kolitidu, je nejlepší vyhnout se používání tohoto koření, protože to může zhoršit podmínky.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button