Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Bazalka – kde všude může pomoci při léčbě?

Tuhle bylinku znají snad všichni. Bazalka. Využívána zejména v italské kuchyni, kde skvěle dochucuje pokrmy. Má evropské kořeny a egyptští faraonové jí uctívali, podobně jako staří Římané. Bazalka pravá nebo bazalka vonná má svůj domov v přední části Indie. Už ve starověku se začala šířit do světa a velmi brzy si jí lidé oblíbili a začali pravidelně využívat. Dnes je bazalka nejen výborným pomocníkem k ochucení spousty jídla, ale také způsob, jak léčit některé neduhy a nemoci.

Královna bylin

Bazalku spousta lidí označuje za královnu bylin, má opravdu spoustu přínosů pro lidské zdraví a pro krásu. Bazalka má čistící a antiseptické vlastnosti, které pomáhají léčit jakékoliv kožní a zdravotní problémy. Opravdu se tedy hodí pořídit si bazalku domů. Máte problémy s pupínky? S akné nebo černými tečkami? Běžné produkty nepomáhají nebo nejsou pro vás finančně dostupné? Máte problémy s lupy nebo se hrozíte vypadávání vlasů?

Vše má jedinou odpověď, bazalka. Dělá opravdu hotové zázraky. Jak tedy bazalku používat pro léčbu? Ať už půjde o zdraví nebo pokožku, bazalka je skvělým pomocníkem, který toho umí hodně vyléčit, popřípadě zmírnit dané problémy. Kde všude je dobré bazalku používat? Kde může pomoci?

Akné

Bazalka je skvělým pomocníkem při léčbě akné. Smíchejte rozdrcené lístky bazalky s neem práškem a citronovou šťávou. Vytvořte masku na obličej a nechejte deset minut působit. Poté umyjte. Tuto masku používejte třikrát týdně, aby se akné zmírnilo či úplně odstranilo. Máte-li citlivou pokožku, pak namísto citronové šťávy použijte šťávu z aloe vera.

Černé tečky

Černé tečky jsou na pleti problémem, který je nutno nějak řešit. Čerstvě natrhané bylinky bazalky trochu osvěžte vodou. Jeden list aplikujte na nos a nechejte pět minut působit. Poté sundejte a umyjte vlažnou vodou. Pravidelně tak odstraňujte černé tečky.

Bolesti uší

Menší bolesti uší jsou velmi nepříjemné, ovšem bazalka může pomoci. Přidejte kapku esenciálního oleje z bazalky na tři kapky nosného oleje (olivový olej, mandlový olej, jojobový olej), umístěte na bavlněný tamponek a dejte jej na ucho. Nechejte působit (pozor, ať se nedostane do uší) a poté sundejte.

Pasta na zuby

Prášek z listů bazalky je možno kombinovat a vytvořit tak jednoduchou a přírodní pastu na zuby. Smíchejte prášek z listů bazalky se sezamovým olejem a použijte při čištění zubů. Antiseptická povaha bazalky se využije k léčbě poraněných dásní, ke krvácení dásní a podobně.

Vyrážky na kůži

Bazalka má protizánětlivé a uklidňující vlastnosti, takže skvěle působí na pokožku. Má velké přínosy pro tišení a léčbu menších kožních vyrážek. Vezměte hrnec a svařte listy bazalky. Nechejte ochladit, přidejte několik kapek citronu a naneste na pokožku s pomoci bavlněného tamponku. Nechejte působit dvacet minut, poté pokožku opláchněte vlažnou vodou.

Proti lupům

Lupy jsou velmi nepříjemné a používání drahých a ne vždycky účinných šamponů někdy nepomůže. Vyzkoušejte bazalku! Smíchejte stejný podíl prášku amla a bazalky v prášku. Připravíte si spolu se studenou vodou pastu. Nechejte odpočinout přes noc. Ráno do ní přidejte kokosový olej a použijte na vlasy. Brání to předčasnému šedivění vlasů a bojuje proti lupům.

Problémy s trávením

Bazalka je skvělá pro výrobu čaje. Tento čaj pomáhá s trávení, s problémy s trávením nebo pro častou překyselenost žaludku. Přidejte hrst listů bazalky do horké vody. Použít můžete dvě čajové lžičky bazalky v prášku s práškem ajwain. Nechejte louhovat dvacet minut, poté sceďte. Pijte každé ráno, na prázdný žaludek nebo hodinu po těžkém jídle.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button